Friday 19 July 2024

Friday 19 July 2024

Compartir

La Jonquera: El MUME presenta l’exposició sobre Història i compromís de les germanes Úriz / La Independent / Notícies gènere

La directora general de Relacions Institucionals del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Carme Garcia, ha inaugurat l’exposició que acull el MUME “Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Història i compromís de les germanes Úriz” (*). 

L’exposició, que es podrà veure des del 12 de novembre fins al 26 de febrer, mostra la trajectòria vital i professional de dues dones exemplars, Pepita i Elisa Úriz Pi. Les dues germanes, d’origen navarrès, van ser pioneres de la renovació pedagògica de principis del s. XX i van lluitar pels drets de les dones i els infants. Abans d’emprendre el camí d’un exili sense retorn, van ser professores a les escoles de magisteri a Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona.

S’hi podran veure un reguitzell de panells explicatius amb textos imatges que sintetitzen la vida de les dues germanes. A través d’un muntatge en vitrines, es mostren publicacions de l’època que evidencien els canvis que s’estaven duent a terme en el camp educatiu, així com reproduccions de documentació diversa que palesa els pas d’aquestes dues professionals de l’ensenyament per l’Escola Normal de Magisteri de Girona. D’aquesta manera l’exposició contribueix a la recuperació de la memòria d’uns anys transcendentals per al nostre país.

La mostra ha estat produïda per l’Ajuntament del Valle d’Egües (Navarra) i ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Societat d’Història de l’Educació dels països de llengua catalana, l’Associació d’amics del MUME i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

 

(*) Des del 12 de novembre fins al 26 de febrer al Museu Memorial de l’Exili, c/Major, 43-47 – La Jonquera

Més informació

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Noves narracions i veus diverses d’Àfrica i la diàspora

És el moment de “la diversitat de veus i de les noves narracions”, i...

X Premis de Periodisme d’EL MUNDO a: Milena Gabanelli, Lina Ben Mehnni i Wael Ghonim

Els X Premis de Periodisme d’ EL MUNDO reconeixen la paraula valenta pronunciada des de...

Eleccions diferents i transcendentals a la UE

En aquestes eleccions hi concorreran europeistes i antieuropeus que miren amb desconfiança l’absència d’identitat...