Saturday 04 May 2024

Saturday 04 May 2024

Compartir

La Fundació Maria Aurèlia Capmany i la reforma laboral

 

 

OPINIÓ

FMAC LLIURES:  (I) La reforma ens assegura els drets? / (II) La societat contra la reforma

(I)La reforma ens assegura els drets?

 El moviment obrer està escalfant motors per a la vaga general que pren forma per reclamar els drets de treballadores i treballadors que, després d’anys de lluites i desenvolupament, retalla la Reforma Laboral proposada pel Govern Central.

 

 

El nostre informe “Les dones primer… finiquitant els dret laborals” ha estat una introducció d’urgència que volia mostrar aquesta recessió de drets i que ha estat desenvolupada i assumida socialment. És per això que aquesta reforma i la retallada de drets socials i laborals és una discriminació directa a la majoria social, que som les dones.

Cal reflexionar, a més, en el context global, tot recordant que els drets humans són drets universals però no respectats arreu. Allà on es vulneren els drets humans, socials i laborals som les dones les que patim més directament les conseqüències: precarització, explotació laboral, violència… el no reconeixement de drets és un tema ideològic i no pas econòmic. En una situació de crisi no podem tancar els ulls a aquesta realitat. Retallar drets parlant de diners és una manera d’aprofitar la crisi econòmica per tirar enrere la lluita de dones i homes del moviment obrer dels darrers segles. També és tirar pedres sobre el diàleg social i el consens sobre el que la societat ha anat avançant. Cal tenir en compte que l’economia no és una variable independent sinó que aquesta millora en una societat satisfeta i amb drets reconeguts. Si observem la realitat dels països on l’economia és emergent també estem parlant de millores socials (encara que insuficients i lluny dels nostres cànons en alguns casos) . Si observem els països on l’economia ha estat i, malgrat la crisi, segueix sent equilibrada estem parlant de drets socials avançats, consensuats i un estat del benestar fort i garantista.

Les dones som la majoria social, a Catalunya i al món, i som les sustentadores de la vida, de la societat. Som les que desenvolupem, de forma molt majoritària, els treballs lligats a la cura de les persones. Un treball invisible i no comptabilitzat. Aquest fet lluny de donar-nos valor social ha servit per minimitzar-nos, per excloure’ns. L’accés al mercat laboral sempre ha estat difícil per a les dones, els avenços legislatius de lluita contra les discriminacions han possibilitat que la igualtat d’oportunitats sigui un aspecte fonamental dels drets socials i laborals i que, malgrat no hem eradicat encara les discriminacions, ens han possibilitat l’accés a un treball digne, la demanda de mesures de conciliació de la vida laboral, familiar i personal, caminar cap a al igualtat salarial… aquesta reforma tira enrere molts dels acords, molts dels avenços però sobretot la necessitat de seguir avançant.

Moltes empreses aprofiten aquesta situació per a precaritzar més la nostra situació o per expulsar-nos del mercat de treball. De cara a la vaga general del 29 de març, a més, força empreses estant sent denunciades per no respectar el dret a vaga i intimidacions. La por no ens deixa avançar. Cal mostrar la força per recuperar els nostres drets!

 

(II) La societat contra la reforma

a reforma laboral proposada pel govern del Regne d’Espanya està mostrant-se com una reforma que afecta bàsicament als drets de la classe treballadora però que, clarament, no serà una eina per a la reactivació econòmica que diu perseguir.

La societat de forma general està mostrant la seva indignació per la regressió que representa, per les formes i presses amb que s’ha portat a terme i per què allò previsible no és una reactivació de l’economia sinó un major índex de persones a l’atur, uns salaris més baixos, unes condicions laborals draconianes que s’ajunten a les condicions socials a que ens estan sotmetent amb unes retallades importants als drets que havíem anat consolidant en aquest incipient estat del benestar.

La resposta a aquesta situació ha de ser múltiple, participativa, dinamitzadora i mobilitzadora. La vaga general del 29 de març és un inici, no pas una resposta única ni un final sinó un inici de mobilitzacions socials contra la retallada de drets socials i laborals que s’acosta.

Ja amb la reforma recent aprovada hem tingut exemples del que això significarà: acomiadaments sense raó, Expedients de Regulació d’Ocupació directes i sense pacte i un inici de degoteig de pèrdua de llocs de treball importantíssim.

En aquest sentit, des de la Fundació tornem a destacar la centralitat que tindrem les dones en la pèrdua de drets que representa aquesta reforma. De forma evident afecta a tota la classe treballadora però de forma directa, i amb discriminacions indirectes clares, les dones que perdrem molts dels drets que havien començat a desenvolupar-se i a posar-nos al lloc que ens toca, com a ciutadanes i treballadores de primera.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Exige RIPVG justicia para mujeres periodistas víctimas de violencia en Chile

Pronunciamiento RIPVG   La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) expresa su...

Recomanem llibre: “212 frases en clave femenina para celebrar la Vida”

“Gràcies a la vida que m’ha donat tant. M’ha donat el riure i m’ha donat...

Estado Español.Manifiesto.Campaña Estatal por el Cierre de los CIE: Por el fin del Genocidio Migratorio en el Mediterraneo

  La Campaña Estatal por el Cierre de los CIE, junto con múltiples organizaciones de...