Redacció SemMexico
Alertin sobre agressions sexuals i violació de drets humans a nens i dones i atacs aeris.
L’escassetat d’aliments i d’aigua potable fan proliferar malalties, compromet la nutrició infantil i femenina.
Després de 20 setmanas de guerra, els aliments i l’aigua potable s’han tornat increïblement escassos a la Franja de Gaza i les malalties proliferen.
“La Franja de Gaza és a punt de ser testimoni d’una explosió de morts infantils evitables que agreujeria el ja insuportable nivell de mortalitat infantil a Gaza”, va declarar el director executiu adjunt d’Acció Humanitària i Operacions de Subministrament d’UNICEF.
Ted Chaiban va afegir que, si el conflicte no s’acaba ara, “la nutrició de les criatures continuarà caient en picat, provocant morts evitables o problemes de salut”.
Agressions sexuals
Experts de les Nacions Unides* van expressar la seva preocupació per les denúncies creïbles sobre violacions dels drets humans de les dones i infants palestines a la Franja de Gaza i Cisjordània. Es van declarar especialment “commocionats” pels indicis que dones i criatures detingudes han estat sotmeses a múltiples formes d’agressió sexual.
Les denúncies d’abusos inclouen el despullament i escorcoll per part d’oficials homes de l’exèrcit israelià. “Almenys dues dones palestines detingudes han estat presumptament violades i altres han rebut amenaces de violació i violència sexual”, han afirmat els experts en un comunicat de premsa.
Els experts van informar sobre fotos de dones detingudes preses «en condicions degradants i publicades a Internet per l’exèrcit israelià».
A més, van expressar la seva profunda preocupació per la detenció arbitrària de centenars de defensors i defensors dels drets humans, periodistes, treballadores i treballadors humanitaris a Gaza i Cisjordània des del 7 d’octubre.
Segons els informes, molts i moltes han estat sotmesos a tractes inhumans i degradants ia fortes pallisses. «Almenys en una ocasió, dones palestines detingudes a Gaza van ser tancades en una gàbia sota la lluvia i el fred, sense menjar», van afegir.
Situació extrema al nord de Gaza
Segons un nou anàlisi publicat aquest dilluns pel Grup de Nutrició Mundial, la situació és especialment extrema al nord de la franja de Gaza, que fa setmanes que pràcticament rebre ajuda.
Els exàmens nutricionals realitzats als refugis i centres de salut del nord revelaren que el 15,6%, o una de cada sis criatures menors de dos anys, pateix desnutrició aguda. D’ells, gairebé el 3% pateix desnutrició greu, la forma de desnutrició més perillosa per a la vida, que les exposa al risc més gran de complicacions mèdiques i mort, tret que rebin tractament urgent.
Atès que les dades es van recollir al gener, és probable que la situació sigui encara més greu actualment.
Situació sense precedents a nivell mundial
“Es tracta d´una prova clara que l´accés a l´ajuda humanitària és necessari i pot ajudar a prevenir els pitjors resultats” van indicar les agències, reiterant la seva crida a protegir Rafah de les operacions militars.
Abans de les hostilitats dels darrers mesos, només un 0,8% de criatures menors de 5 anys patien desnutrició aguda. La taxa del 15,6% d’emaciació entre els nens menors de 2 anys al nord de Gaza suggereix un declivi greu i ràpid. Aquest descens de l’estat nutricional d’una població en tres mesos no té precedents a escala mundial.
«No hi ha res per menjar. Ara mengem llenties, però abans de la guerra solíem tenir pollastre, arròs i molts plats deliciosos. Avui dia, sobrevivim amb menjar enllaunat. Solíem sopar i dormir bé, però ara ens fiquem al llit sense sopar”, va explicar Islam, un nen de 12 anys refugiat al Rafah, a l’UNICEF.
Accés a l’hospital Nasser
D’altra banda, l’OMS i altres socis van accedir diumenge a l’hospital Nasser, a Khan Iunis, després de negatives de les autoritats israelianes i van aconseguir traslladar 14 pacients crítics.
El director general de l’agència va indicar a través de X (antiga Twitter) que encara hi ha més de 180 pacients i 15 metges i infermeres dins de Nasser. L’hospital continua experimentant una greu escassetat d’aliments, subministraments mèdics bàsics i oxigen.
No hi ha aigua corrent ni electricitat, excepte un generador que manté algunes màquines vitals.
«Les meves paraules no són suficients per expressar el respecte que sento. No només per vostès, sinó també per aquestes… per aquestes persones que hi estan treballant”, va dir un empleat de l’Organització de Coordinació per als Assumptes Humanitaris (OCHA) a un dels cirurgians palestins.
Tedros Adhanom Ghebreyesus va insistir que necessiten un accés “sostingut i segur” per continuar els trasllats dels pacients que necessitin atenció urgent.
Conseqüències humanitàries nefastes: 1,5 milions viuen ara a Rafah, on abans hi vivien unes 250.000 persones.
Després d’informar els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea sobre la situació a l’enclavament, la coordinadora humanitària per a Gaza va declarar a Brussel·les que una ampliació de l’operació militar d’Israel a Rafah, on més d’un milió de palestines i palestins desplaçats interns s’han vist obligats a refugiar-se, tindria conseqüències humanitàries nefastes.
«Hi ha més d’un milió de persones amuntegades a Rafah. No està previst que hi hagi un milió de persones a refugis, a construccions aleatòries amb làmines de plàstic. Les condicions sanitaries són molt preocupants», va dir Sigrid Kaag als corresponsals.
Intensificació dels atacs al sud
Alhora, en la seva darrera actualització, l’Organització per als Refugiats Palestins (UNRWA) va indicar que els enfrontaments de les darreres setmanas a Jan Yunis i els seus voltants han provocat la fugida de milers de palestins i palestines cap al sud, a la superpoblada ciutat de Rafah.
Tot i això, els informes assenyalen que hi ha persones residents de Rafah que es desplacen cap als camps de refugiats de Deir al-Balah i Nuseirat, al centre de la Franja de Gaza, a causa de la intensificació dels atacs aeris.
UNRWA va expressar la seva preocupació per l’augment d’aquests atacs aeris, i tem que això encara dificulti més les operacions humanitàries. A la ciutat hi viuen actualment al voltant d’1,5 milions de persones, seis vegades més que abans del 7 d’octubre.
Ajuda humanitària
Pel que fa a l’arribada d’ajuda humanitària a Gaza, l’agència va indicar que el nom de camions que entrin a la Franja està molt per sota de l’objectiu de 500 al dia, per les dificultats per transportar subministraments a través de Kerem Shalom, la frontera amb Israel, i Rafah, el pas amb Egipte.
El subministrament regular d’aliments a la població continua estant en perill a causa dels tancaments fronterers freqüents. La inseguretat alimentària al nord de Wadi Gaza ha assolit una situació crítica a causa de les restriccions importants imposades a l’accés de l’ajuda humanitària.
Execucions arbitràries
Dones palestines haurien estat executades arbitràriament a Gaza, sovint juntament amb membres de les seves famílies, incloent fills i filles. «Estem consternats pels informes sobre l’atac deliberat i l’execució extrajudicial de dones, nenes i nens palestins a llocs on han buscat refugi o mentre fugien», van dir les persones expertes, assenyalant que hi ha indicis que algunes i alguns sostenien trossos de tela blanca quan van ser assassinats per l’exèrcit israelià.
Van expressar també la seva preocupació pel fet que un nom indeterminat de dones haguessin desaparegut després d’entrar en contacte amb l’exèrcit israelià a Gaza. «Hi ha informes inquietants d’almenys un nadó de sexe femení traslladat per l’exèrcit israelià al seu territori, i de criatures separades dels seus progenitors, desconeixent on es troben actualment”.
“Aquests presumptes actes poden constituir greus violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari, i equivaldre a greus críms de dret penal internacional que podrien ser enjudiciats en virtut de l’Estatut de Roma”, han advertit, insistint en l’exigència de responsabilitats .
Audiències a la Cort Internacional de Justícia
El govern palestí va demanar a la Cort Internacional de Justica declarar que l’ocupació israeliana de Palestina és “il·legal” de manera “immediata, total i incondicional”. La Cort celebra audiències, a petició de l’Assemblea General, sobre les implicacions legals de l’ocupació d’Israel des del 1967. S’espera que declarin 52 països, una xifra sense precedents.
A la primera jornada, el ministre d’exteriors palestí, Riad Al-Maliki, va denunciar que “durant dècades, al poble palestí se li han negat els seus drets i ha suportat tant la colonització com l’apartheid”. “Hi ha qui s’indignen per fer servir aquestes paraules. En canvi, s’haurien d’indignar per la realitat que vivim”, va afegir.
En un discurs davant el màxim tribunal de l’ONU, Al-Maliki va instar una “solució justa i duradora de dos estats democràtics: Palestina i Israel, un al costat de l’altre, en pau i seguretat”.
“El genocidi en curs a Gaza és el resultat de dècades d’impunitat i d’inacció. Acabar amb la impunitat és un imperatiu moral, polític i legal. Els successius governs israelians només han donat als palestins tres opcions: desplaçament, subjugació o mort”, va sostenir, afegint que els palestins “tenen el dret a viure en llibertat a la seva terra ancestral i no renunciarà als seus drets”.
L’oficina del primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, va emetre un comunicat en què “assegura que Israel no reconeix la legitimitat dels procediments” de la Cort Internacional de Justícia.
- Les persones expertes són el Grup de Treball sobre Discriminació contra la Dona, la relatora especial sobre els drets humans a Palestina, Francesca Albanese, i la relatora especial sobre la violència contra la dona.
Formen part del que es coneix com a Procediments Especials del Consell de Drets Humans, l’òrgan de persones expertes independents més gran del sistema de drets humans de l’ONU. És el nom general dels mecanismes independents d’investigació i supervisió del Consell i treballen de forma voluntària, no són personal de l’ONU i no reben un salari per la feina. Són independents de qualsevol govern o organització i presten els seus serveis a títol individual.