Saturday 18 May 2024

Saturday 18 May 2024

Compartir

La consellera Munté destaca la importància de començar a prevenir la violència masclista des de la infància

Nota de premsa del Departament de Benestar Social i Família

La consellera de Benestar Social i Família presideix la reunió del màxim òrgan de coordinació institucional en la lluita contra la violència masclista

Membres de la comissió nacional reunits
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha destacat que “els i les joves són el futur de qualsevol país, i ho són no només econòmicament sinó pel seu poder de canvi social. És per això que són la gran esperança a l’hora d’eradicar les qüestions més negatives de la nostra societat, entre elles la violència masclista”. Però ha puntualitzat que “el sexisme no s’adquireix a la joventut, sinó a la infantesa, ja que és una etapa de gran plasticitat per aprendre a relacionar-se i acostuma a mantenir-se al llarg de la vida actuant com una segona pell”.

Per aquesta raó, Munté ha afirmat que “si el sexisme s’aprèn durant la infància, la igualtat també, i llavors tota la societat hem d’actuar de forma orquestrada per fomentar els valors de la igualtat d’oportunitats en aquesta etapa més primerenca”. I, en aquest sentit, ha subratllat la voluntat del Govern de la Generalitat de “reforçar i consolidar el treball en xarxa com a instrument indispensable per avançar en l’eradicació de la violència masclista”.

Les iniciatives destacades durant la Comissió
La consellera ha fet aquestes valoracions en la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista on s’ha informat, entre d’altres, de l’inici d’un pla pilot en els mòduls professionals de grau superior d’Educació Infantil per oferir a futur professorat d’infants de 3 a 6 anys una formació en coeducació i prevenció de futures relacions abusives.

Així mateix, també s’ha fet balanç del funcionament dels circuits territorials contra la violència masclista i s’ha destacat l’experiència del Circuit de Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista. En aquest territori, professionals dels serveis implicats en la lluita contra aquesta xacra ofereixen de manera coordinada i equilibrada en el territori un “Taller d’Igualtat” de prevenció de relacions abusives de parella a l’alumnat de 3r d’ESO d’aquestes comarques.

També s’ha destacat l’experiència pilot que s’està duent a terme en un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, sobre Prevenció d’Abusos Sexuals entre iguals. Aquesta iniciativa ha suposat una formació a l’equip d’educadors, la implementació de tallers adreçats als nois i noies que hi conviuen i l’elaboració d’un dossier pedagògic per treballar la prevenció d’abusos sexuals entre iguals adreçat als equips educatius de tots els CRAE. Totes aquestes formacions es realitzen en el marc del Programa “Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència”.

Una representació de seixanta organismes
La Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista és el màxim òrgan de coordinació interinstitucional en la lluita contra la violència masclista. Participen en aquesta comissió representants d’una seixantena d’organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i professionals. L’objectiu és impulsar, fer el seguiment i avaluar les actuacions en aquest camp que duu a terme la Generalitat. També s’encarrega de fomentar la participació i la col·laboració del Govern amb les entitats i òrgans de la societat que treballen en aquest àmbit.

La Comissió té constituïts els següents 5 grups de treball: per a l’abordatge de la violència a l’àmbit laboral, per a la violència sexual, per a situacions de tràfic amb finalitat d’explotació sexual, per a la mutilació genital femenina i per al seguiment tècnic integral per a una intervenció coordinada contra la violència masclista.

Línia 900 900 120
El 900 900 120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima i expressar la situació viscuda i on se’ls ofereix una derivació als serveis més adients de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. En aquest servei un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina atenen les demandes relacionades amb qualsevol forma de violència contra les dones. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut. L’atenció és gratuïta i confidencial, s’ofereix tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia, i es facilita la comunicació en un total de 124 llengües. Aquest servei de l’Institut Català de les Dones ha atès entre els mesos de gener i octubre d’enguany un total de 7.523 trucades.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

#Sahel2012

Un milió d 8217 infants amb problemes greus de desnutrició i més d 8217 un...

Ahir es va celebrar el Dia Internacional per a l’eliminació de la discriminació racial

El Consell per a la Promoció de la Igualtat de Tracte va presentar a Madrid...

El Govern condemna enèrgicament la mort d’una dona a Girona víctima de la violència masclista

El Govern de la Generalitat a través de Montse Gatell presidenta de l 8217...