Wednesday 08 May 2024

Wednesday 08 May 2024

Compartir

Joyce Carol Oates, Premi Pepe Carvalho 2021

 

Foto: Sergio Vila-Sanjuán: Wikipedia

Joyce Carol Oates (Lockport, Nova York 16 de juny de 1938), ha conreat diferents gèneres literaris i ha dut a terme treballs d’editora.

Ha publicat mig centenar de novel·les i més de 400 relats breus, més d’una dotzena de llibres de no ficció, onze de poesia i diverses obres de teatre.

L’escriptora, que també utilitza per escriure els pseudònims de Rosamond Smith i Lauren Kelly, ha estat guardonada amb el Premi Pepe Carvalho 2021. És la cinquena dona que ha guanyat aquest Premi després de Claudia Piñeiro, Donna Leon, Alicia Giménez Bartlett i Maj Sjöwall .

Carol Oates va començar a escriure als 14 anys amb una màquina d’escriure que li va regalar la seva àvia, i a la Williamsville High School, on estudiava, va treballar en el seu periòdic.

A la Universitat de Syracuse, on estudià amb una beca, va guanyar el seu primer premi literari en un concurs patrocinat per la revista Mademoiselle, quan tenia dinou anys d’edat.

Després graduar-se el 1960, va obtenir un postgrau a la Universitat de Wisconsin-Madison, el 1961; després va ser professora a la Universitat de Detroit. Va publicar la seva primera novel·la, ‘With Shuddering Fall’ als 26 anys.

Va ser professora a la Universitat de Windsor (Windsor, Ontario, Canadà), fins al 1978, i des d’aquest any és professora d’escriptura creativa a la Universitat de Princeton (Nova Jersey).

Joyce-Carol-Oates-2

Portades llibres de Carlos Zanón: Twitter

Joyce-Carol-Oates-3

Publicacions

Des de 1978 ha publicat una mitjana de dos llibres per any, la majoria novel·les. Els temes que tracta són variats: la pobresa rural, els abusos sexuals, les tensions de classe, l’afany de poder, la infantesa i adolescència de les dones, i també el terror sobrenatural.

La violència és una constant en la seva obra, fins al punt que el tema va moure a Joyce Carol Oates a escriure l’assaig: ‘Why Is Your Writing So Violent?’ (1981).

Un altre assaig seu es refereix al tema de la boxa: ‘On Boxing’ (1987). El conte ‘Where Are You Going, Where Have You Been’ (1966), el va dedicar a Bob Dylan ja que el va escriure després de sentir la cançó de Dylan ‘It’ s All Over Now, Baby Blue ‘, i està llunyanament basat en les aventures d’un assassí en sèrie: Charles Schmid, també conegut com ‘The Pied Piper of Tucson’. La pel·lícula ‘Smooth Talk’, es va basar en ell.

El 1969 va publicar ‘them’ ( ‘Ells’), pel qual va rebre el National Book Award el 1970. Entre la multitud d’obres de l’autora americana hi ha ‘Mamà (2010); i ‘Infidel’ (2010), un recull de relats triada com un dels llibres més destacats de 2001 segons ‘The New York Times’.

Altres obres seves són: ‘Au del paradís’ (2009), la novel·la curta, ‘Una bella donzella’ (2010); i ‘Blonde’ (2000), la seva gran novel·la sobre la vida de Marilyn Monroe que va ser finalista del Premi Pulitzer.

La seva novel·la ‘Germana meva, el meu amor’ (2008), va ser premiada amb el Grand Prix de l’heroine Madame Figaro. El 2012 va publicar ‘Dona de fang’, el 2014, ‘Carthage’, i el relat: ‘Màgic, ombrívol, impenetrable’.

Va sortir al mercat el 2017, ‘Un llibre de màrtirs americans’, una profunda reflexió sobre l’avortament i la pena de mort, però també sobre els problemes essencials de les nostres societats i de les nostres pròpies vides.

A ‘Hazards of time travel’ (2018), la prolífica autora nord-americana s’introdueix en la narració distòpica, gènere que abans havia provat en alguns dels seus relats. Les últimes novel·les de Joyce Carol Oates són: ‘Persecució’, editada el 2020, un suspens psicològic traçat a través dels malsons de la protagonista; i ‘delatora’ (2021), una història poderosa sobre la família, les seves expectatives i la inevitable necessitat de trencar amb ella.

El Premi Pepe Carvalho

Manuel Vázquez Montalbán i el detectiu de ficció que va crear, Pepe Carvalho, van aconseguir posar Barcelona al mapa negre i criminal de al sud d’Europa i van contribuir notablement al renaixement del gènere al continent.

Per homenatjar Vázquez Montalbán i que hagués donat a conèixer Barcelona a nivell internacional amb les seves novel·les, l’Ajuntament de Barcelona lliura, des de 2006, el Premi Pepe Carvalho a autors de qualsevol nacionalitat amb una àmplia i reconeguda trajectòria en el camp de la novel·la negra així com del gènere policíac.

El Premi es lliura durant el mes de febrer en el marc del Festival BCNegra, trobada literària que va néixer l’any 2005 de la mà del llibreter Paco Camarasa, que va ser el seu comissari fins que va morir a l’abril de 2018.

Joyce Carol Oates se suma als escriptors premiats: Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2919), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri ( 2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), PD James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006 ).

Joyce-Carol-Oates-4

 

Fotos: Fotografia de Rosa Ribas: © 2020 L. Sedó; Fotografia de Núria Cadenes: © 2016 L. Sedó; Anna Abella: Twitter; Daniel Vázquez Sallés: obrir-un-llibre

El jurat de el Premi

En aquesta XVI edició, el jurat ha estat format per l’escriptor Carlos Zanón, com a president; les escriptores Rosa Ribas i Núria Cadenes, la periodista Anna Abella, i els escriptors i periodistes Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, com a vocals.

El jurat li ha concedit el Premi “pel tractament personal que fa, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendència psicològica i social, per la seva personal immersió en el gènere per expandir-lo i obrir-lo a aquest. Així com per l’exposició i la mirada del violent i la víctima, idea de culpa i redempció, venjança, oblit i, potser, perdó”.

Segons considera el jurat “l’autora representa el millor de la narrativa nord-americana des dels seus inicis com a escriptora, sense haver perdut en cap moment contacte amb el present, amb les persones, amb la societat que les acull i constreny”.

Carol Oates s’ha fet famosa pel seu estil personal que combina ambients gòtics o aterridors amb temes de caràcter social que van des dels abusos a les diferències de classe.

Dins el gènere negre té títols com ‘La filla de l’enterramorts’ (2007), ‘Memòries d’una vídua’ (2011), ‘Rei de Piques: Una novel·la de suspens’ (2016) o ‘Riscos dels viatges en el temps’ (2018).

Entre els premis que ha rebut hi ha el de la National Humanities Medal (2011), el més alt guardó civil de Govern nord-americà en el camp de les humanitats; i el 2012, el Premi Stone de la Oregon State University per la seva carrera literària.

Joyce-Carol-Oates-wikipedia

Joyce Carol Oates: Wikipedia i Birthday Wiki

Paraules de Joyce Carol Oates

L’escriptora ha dedicat unes paraules d’agraïment en rebre el Premi: “Em sento profundament honrada per aquest distingit Premi en memòria del gran Manuel Vázquez Montalbán i del seu famós detectiu Pepe Carvalho, que ocupa un lloc tan especial en la història de la ficció negra de el segle XX.

És un honor encara més significatiu pel fet que el món actual està tan impregnat de misteri i delicte que necessita de debò una literatura que exposi les maquinacions del mal perquè es pugui aconseguir la justícia, l’idealisme paradoxal del gènere negre, que il·lumina i alhora explora sense por ‘el fosc’ a través de personatges ficticis amb els quals podem identificar-nos i empatitzar».

Declaracions de la premiada via streaming

L’acte del lliurament del Premi, és un dels esdeveniments que es desenvolupen durant el Festival BCNegra 2021, que se celebra de l’21 a l’31 de gener, i s’ha realitzat des del ‘Saló de Cent’ de l’Ajuntament de Barcelona, en una connexió en directe amb Joyce Carol Oates des EUA.

En la connexió via streaming amb la premiada, dirigida per la periodista Anna Guitart, l’escriptora ha afirmat que “tota la literatura es basa en la vida real, potser no tant com la que jo escric, perquè l’art és una espècie de mirall que s’enfronta al món, i aquest mirall ha fet que als Estats Units hi hagi una multiplicitat de punts de vista, amb dones que escriuen literatura ètnica, gai, lesbiana, de la comunitat chinoamericana … ».

Pel que fa a el crim, que és una constant en la novel·la negra, ha dit: «El crim és la violació de el teixit social i l’art es basa en el conflicte; per tant, escriure sobre la violència, el crim o la guerra és una cosa natural. Una altra necessitat important és tenir una societat que valori la llei, hem d’anar més enllà del tribalisme i del perdó a la política”.

S’ha referit als anys de govern de Trump (sense esmentar per a res el seu nom) «com un període en què van triomfar el nepotisme, les trampes, la corrupció, tot el que no està permès i que s’estava perpetuant. Tots ho sabien, però era difícil denunciar-ho i fer-ho explícit. Hem de deixar que s’oblidi el seu nom i tornar a la moralitat, a protegir els drets, també els de la minories ».

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Feminisme i qualitat artística a la Festa de La Independent

  Música de qualitat, poesia, monòlegs, cabaret, teatre, humor i molta sensibilitat artística i feminista...

Nova edició del TJExpress

nova edició del TJExpress [110520] Resum informatiu sobre nous ajuts, premis i suports relacionats amb...

Catalunya: Campanya de difusió telefònica “Infància Respon” contra l’assetjament / La Independent / Noticies Gènere

Segons informa el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, per garantir un suport...