Amb el títol “Inspirar, conversar, transformar”, per segon any consecutiu va tenir lloc a Barcelona, aquesta vegada a l’Arts Santa Mònica, una trobada que s’ha erigit en “La taula rodona més gran del món”, en paraules de l’organització, Wo+Men’s Progress, que li ha donat aquest nom.
Gràcies a les possibilitats de la Web2.0 al debat que va durar tota la tarda del dijous 15 de maig permet participar activament des d’Internet. En aquesta ocasió ha tingut gran èxit tant de participació presencial com per streaming, amb preguntes provinents de diferents llocs de l’Estat espanyol, Suïssa, Argentina, Colòmbia, Hong Kong, Nigèria i els Estats Units.
Al primer debat de la tarda es preguntava a la taula si “La corresposabilitat s’aprèn?”, i va ser moderada per Xavi Creus, innovador i creador de “Ideas for Change”, i va comptar amb: Gemma Cánovas, especialista en investigacions de gènere, Simon Dolan, de Recursos Humans i psicologia de la feina, Carlos González, expert en fòrmules d’aprenentatge de llengües; Catalina Hoffmann, emprenedora i creadora del Mètod Hoffmann, i Miriam Porté, productora audiovisual. El segon debat va ser sobre “Models de societat, cine, literatura i cultura, qui inspira qui?”, i va ser ha moderat Conxita Casanovas periodista i directora del programa de ràdio Va de Cine; Pablo Usón, director de cine; Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya; Marga Íñiguez, investigadora i consultora internacional en creativitat, i Josep Forment, escriptor, editor i traductor, actualment és editor a Alrevés i treballa en un projecte de pedagogía editorial. [Veure Programa]
Cal treballar mès els contiguts d’Internet.
Encara que tothom a aquesta taula hi va estar d’acord que cal aprofitar les possibilitats d’Internet, i en que la Xarxa de les Xarxes està imposant nous models de comunicació i de comportament, cal estar alerta i reflexionar sobre on estem i on anem. Tal com comentava Rimbau: “Cal comprovar la veracitat dels continguts de la xarxa, analitzar el que s’explica, i com s’explica. No pot ser que tot sigui rapidesa, i transmissió d’històries sense contrastar. Cal revisar el perquè cada vegada són menys capaços de llegir un text llarg o de gaudir d’una pel·lícula de dues hores si no es de pur entreteniment”. De la seva banda, el cineasta Pablo Usón va comentar que “necessiten nous referents, persones líders, o mestres que ens puguin guiar en aquest moment tan caòtic que vivim”.
Marga Iñiguez, experta internacional en creativitat -que viu a Madrid,- i es dedica a donar seminaris i tallers per tot el món, va comentar que “Internet” te una vessant molt positiva que cal valorar: “ja que a més ser una eina de comunicació horitzontal, permet a la gent mostrar la seva creativitat en molts camps, i donar-se a conèixer molt més enllà del seu entorn de vida, cosa que fa uns anys resultava impossible”. Segons ella, d’acord amb l’editor Forment, es pot combinar la rapidesa amb la qualitat. La comunicació amb els mòbils facilita la mobilització de molta més gent. I segons aquest jove editor “pot ser que ens faciliti avançar en la direcció de que siguem més bones persones i més solidaris. La xarxa permet agafar models de molts llocs, i desmitificar als líders politics i econòmics, que abans eren gairebé intocables”. Per a Iñiguez: “el món virtual ens hauria d’ajudar a relacionar-nos millor, la comunicació virtual no te per què ser contraria a la qualitat, ni la multiplicitat de missatges sms, vol dir deixar de veure’ns físicament. Cal trobar noves formes de compartir tendresa i del contacte proper”.
Cal conectar amb totes les sensibilitats
Marga Iñiguez, es dedica des de 1965 a la investigació i formació de processos creatius, i treballa en el desenvolupament, l’innovació i els canvis socials, tant a organismes públics com a privats. Imparteix cursos, tallers, conferències i fa consultories en diverses àrees. Col.labora en plans de desenvolupament d’Empreses, amb institucions i associacions, cambres de Comerç, medis de comunicació i universitats. Fa formació de formadors-es, apoderament de les dones i altres col·lectius, escoles de belles arts, arquitectura, arts escèniques i visuals, per generar nous llocs de treball, emprenedoria, etc. Ha treballat en moltes ciutats espanyoles, Argentina, Bolívia, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Chile, Equador, EE.UU., França, Guatemala, Itàlia, Mèxic, Panamà, Perú, Portugal, Uruguai i Venezuela.
El mes passat, Iñiguez, va promoure els “Conversatoris” que han tingut lloc a Madrid, al Neomúdejar, un centre d’Art de Vanguardia, molt actiu, que durant tres dies d’abril (del 24 al 26) li ha donat la possibilitat de “conversar” amb tot tipus de públic i de totes les edats. Aquesta fòrmula li agrada a Iñiguez per què li permet connectar amb diferents sensibilitats. “Per mi es una nova forma de transmetre el potencial transformador de la creativitat, i remoure consciències”. Segons ella, “cal aprofitar totes les possibilitats físiques i virtuals per a compartir i expressar idees diferents, que superin el pensament únic, o el blanc i el negre”. Com experta internacional en formació a través de la creativitat creu que els seminaris i tallers són necessaris, per aconseguir canvis reals personals i col·lectius. “Però també es pot intercanviar idees en espais propers, què no requereixen tanta organització, dedicació ni compromís de temps”. Per aquesta raó ella accepta participar en molts tipus d’actes. Entre viatge i viatge es dedica tot el que pot – i així ho diu: “A la meva gent de Madrid, Barcelona, Bilbao i altre ciutats del país on em reclamen i on he disseminat tot el que coneix sobre creativitat”.
Per a Iñiguez, aquesta taula que combina la presència real amb la virtual, resulta molt interessant i innovadora, per què facilita el compartir “idees” des de la intel·ligència emocional, des de el cor i els sentiments. “Només podrem transformar la societat si dones i homes lluitem junts unint potencials diferents i maneres diferents de veure les coses”. Com experta en les possibilitats de potenciar la creativitat, defensa:
“per què les idees tinguin poder transformador han de sorgir de dintre, des del sentir i desprès han de passar al cap per a portar-les a terme. Sempre tenint molt clar els objectius“.
Les dones son creatives de manera quotidiana
Está comprovat que les dones tenen una creativitat innata, que es pot demostrar, segons Iñiguez, inclòs en els medis mé shostils, com entre els pobles indígenesmés pobres, perquè ellas cada dia exerciten la seva capacitat de resoldre problemes, de portar la logística de les llars i les famílies… ara per ara, només necessiten una “empenta d‘autoestima” i una millor tècnica per aconseguir destacar en el que es proposin”. La seva experiència li ha demostrat que tothom té poder creatiu, però cal llançar-se sense por a expressar el que es porta dintre. Amb les tècniques que ella treballa aconsegueix mobilitzar els recursos interns que ja tenim i que tinguin resultats en la direcció més convenient. “La creativitat es el germen i la base de la innovació a tots els camps”. Però, cal tenir en compte que per aportar alguna cosa diferent, “no basta amb tenir una idea brillant, la constància i el encoratjament -que tant i tant han demostrat tenir les dones- es fonamental per arribar a bon port. I també es necessari estar sempre alerta, perquè la innovació és molt fràgil, i el que avui és innovador o es posa de moda, demà pot deixar de ser-ho”.
A Catalunya, Iñiguez ha ajudat a créixer a alguns grups com l’Associació Projecte Vaca, que cada any organitzen “Novembre Vaca”. Aquest grup d’artistes i directores escèniques sempre han comptat amb la seva col·laboració. “Amb tècniques de creativitat hem mobilitzat els seus recursos creatius individuals i col·lectius, per què posessin en marxa obres originals i perdessin la por a crear, i a mostrar propostes originals”. Iñiguez també ha assessorat a dirigents de grups empresarials de èxit, cuiners, restauradors, i gent de tots els camps de la cultura. “Sembla que tot està inventat, però els essers humans encara tenim molt que oferir per aconseguir veritables canvis. Es bó ser conscients de nostres limitacions, però primer hem de tractar de d’explotar les nostres possibilitats”.
La periodista Rosa Maria Calaf, conductora de l’acte va recollir algunes conclusions de la Taula: “Cal ser conscient de que el món està immers en el canvi que depèn de nosaltres que sigui en positiu o en negatiu. Convé estar-ne a l’aguait, i aprofitar totes les eines de comunicació, recuperar valors i compartir. La vida cal viure-la mirant sempre endavant, però n’es pot entendre sense mirant darrera. Cal confiar molt més en la joventut perquè es necessària per construir una societat amb sentit crític, i la clau, finalment, es necessari obrir-se a coses noves, fer-se preguntes, i deixar-ne moltes a l’aire, i buscar les respostes nosaltres mateixos, però no creure’ns que nosaltres són els únics que tenim la raó”. [Consultar Vídeo ]
La regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, com ja va fer l’any passat en la primera edició, ha fet la cloenda de la jornada agraint “aquesta energia positiva i optimista que fa espais de debat per destacar les oportunitats que les adversitats posa davant nostre”. Per això Vila, defensa que: “Cal que avancem conjuntament i es complementin les interaccions.” I va elogiar que s’hagi tractat la qüestió de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, interpel·lant aquests últims per un discurs positiu, tenint molt en compte la necessitat de “la implicació dels nostres companys i homes, en general”. Finalment, s’ha felicitat pel fet que s’hagi comptat en aquesta jornada amb la força del talent d’uns i altres.
WO+MEN’S PROGRESS es un espai de trobada entre dones i homes creat per agimapeople i va néixer com un moviment de debat sobre el compromís y aportació a la societat actual.