Wednesday 17 July 2024

Wednesday 17 July 2024

Compartir

Iniciatives de dones que transformen el món

 

Mercè Otero i Sara Cuentas

Programa de reflexió “Els reptes de la Igualtat” del Districte de l’Eixample que evidencia el paper de les dones en la política i l’espai públic

Sens dubte, el dia 28 d’octubre, l’espai “Alternatives: una altra acció és possible”, promogut pel Centre Cívic Sagrada Família, que va congregar a la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament, a Dones Juristes, a la llibreria Synusia, a la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, a IQ-Observatori de Dones i Vida Quotidina, a la Independent -Agència de Notícies amb Visió de Gènere – i a Mercè Otero Vidal com a presentadora, es va omplir d’energia vital i sinèrgica, evidenciant els sabers i iniciatives de les dones per transformar el món.

Aquest espai va formar part del programa de reflexió “Els reptes de la Igualtat” del Districte de l’Eixample que arriba a la seva 3a edició, amb la finalitat d’evidenciar el paper de les dones en la política i l’espai públic, valorant la seva aportació històrica, el seu paper actual i analitzant les polítiques que estan duent a terme.

Mercè Otero Vidal va iniciar l’acte posant en context la participació de les dones en l’espai públic i polític, destacant la multitud d’iniciatives impulsades per dones per fer-se visibles fora dels marges oficials i els canals de participació que per norma patriarcal només possibilita la visibilitat dels homes. Va fer memòria històrica del paper protagonista de les dones a Catalunya, no només en el món associatiu i de moviments socials, sinó també en la política per incidir en els àmbits que les influeixen. “Les dones s’han anat apropiant del públic i s’han fet presents als carrers i en els espais de decisió. Han anat canviant la seva identitat de militància cap a l’activisme feminista, perquè entenien que els canvis partien des d’elles i per a elles en un món on les seves veus, autonomia i demandes eren invisibles”, ha sostingut.

SF BM 2

Bombo Ndir, representant de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament va vindicar la ciutadania com inherent a la condició humana. “Nosaltres som una plataforma que pretén posicionar la veu de les dones de diverses latituds a l’espai públic, canviar la mirada de la societat que ens veu com migrants eternes. Nosaltres som ciutadanes de ple dret, que hauríem de deixar d’assumir el dol migratori i el dol professional, aquell que limita el nostre desenvolupament personal. Moltes tenim sabers i trajectòries valuoses que poden contribuir a generar una convivència digna per a totes “. Va sostenir que la xarxa és, a més, un espai d’incidència política que promou l’eradicació del racisme i la necessitat de comptar amb polítiques migratòries menys restrictives, que reconeguin la mobilitat humana com a dret i que evitin condicionar la ciutadania a l’obtenció de papers.

Sara Cuentas Ramírez en nom de La Independent va destacar el paper de les dones periodistes feministes en la redacció de notícies amb perspectiva de gènere. “Per a La Independent les paraules tenen un poder significatiu perquè poden donar poder com és limitar la participació, poden fer visibles les nostres aportacions com invisibilizar-nos i poden resignificar la manera d’entendre i sentir el món. A La Independent som dones diverses, amb trajectòries en àmbits socials, polítics i culturals diferents i de genealogies valuoses. Apostem per la construcció d’una epistemologia intercultural i igualitària, on ens apropiem del poder de la informació amb visió de gènere”.

SF SA 3

Celeste Arella de Dones Juristes va evidenciar el paper de les advocades com a defensores de drets humans i activistes feministes en un espai masculinitzat com és la jurisprudència. “A més de prestar serveis de defensa jurídica a dones, estem incidint perquè es consolidin lleis que protegeixin els drets de les dones, perquè en l’Administració Pública s’incorporen cada vegada més, jutgesses i advocades feministes. A més, estem lluitant pels drets laborals de les advocades, perquè la majoria són autònomes i no gaudeixen de baixa per maternitat”.

SF IM 4

Inés Marco de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute va reflexionar sobre la cosmovisió capitalista que emmarca l’espai vital i de cures, deixant-lo fora de l’economia. “El deute és un segrest polític dels estats per afavorir el privilegi d’uns pocs capitalistes. En el cas d’Espanya: els bancs i les immobiliàries. L’impacte de gènere en l’actual context de crisi ha estat significatiu, ja que són les dones les que major afectació han tingut per les retallades, per això hem sostingut que el deute no és amb els bancs sinó amb les dones. i és allà on l’anàlisi de l’economia feminista ha estat útil per trencar amb el paradigma de capital=mercat i posar la qüestió el capital vs la vida”.

SF llibreria S 5

Alzira Padin i Nizaia de la llibreria Synusia van destacar que per vèncer l’epistemologia patriarcal era fonamental reprendre els antics sabers de sostenibilitat de la vida. “A Synusia considerem fonamental trencar amb la categoria d’experts i expertes com una mirada de gestió del coneixement vertical que ha nascut a l’acadèmia, desconeixent altres sabers i aportacions. Considerem fonamental el generar una formació des dels sabers situats partint del reconeixement mutu de l’aprendre fent i fer aprenent. i apostem per distribuir llibres que estan fora del marc de les grans empreses editorials per democratitzar el coneixement”.

SF IQ 6

Finalment, Maria de la Fuente de IQ-Observatori de Dones i Vida Quotidina va presentar la seva proposta d’innovació i equitat de gènere. “Coincidim amb La Independent en què la informació és poder. Per això, hem creat aquest observatori, per evidenciar dades, estadístiques i indicadors sobre el mercat laboral, l’educació, l’habitatge, els drets sexuals i drets reproductius, participació política de les dones, que gairebé mai estan en les estadístiques oficials. És una manera de trencar amb l’hegemonia de la informació que només ve dels poders polítics i econòmics”.

Estar entre dones amb sabers diversos, múltiples capacitats, experiències innovadores i àmbits diferents que, des de diverses eines, promouen els drets humans de les dones i la perspectiva feminista, a través de projectes polítics trencadors que superen la crisi i la manca de recursos, genera una energia fabulosa, perquè confirma que la força col·lectiva de les dones pot generar grans canvis.

SF Totes 7

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: La Negreta Feminista 25/N

...

Barcelona: Mor la periodista col·legiada Patrícia Gabancho / La Independent / Notícies Gènere

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta profundament la mort de l’escriptora i periodista col·legiada,...

Catalunya: Un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe / La Independent / Notícies gènere

L’estudi, de l’INc-UAB, fa una crida a fer més investigació bàsica i clínica que inclogui...