Saturday 25 May 2024

Saturday 25 May 2024

Compartir

‘Infuxerrada’ amb Margarida Muset

 

Margarida Muset. Foto ensenyamentbarcelona.org

La dona catalana a l’educació

El passat 15 d’octubre, una vegada més, Dones Reporteres varen fer una Infuxerrada a El Públic. Aquest cop amb el títol de La dona catalana a l’educació, amb Margarida Muset

Muset és  pedagoga i llicenciada en Filosofia i Lletres, i sotsdirectora general d’Inspecció de la Generalitat. També és sòcia fundadora i membre de la junta de la Societat Catalana de Pedagogia, amb una llarga trajectòria professional, havent exercit altes responsabilitats en el Departament d’Ensenyament.

Muset va fer una sèrie de reflexions al voltant de l’educació i de la dona, fent un recorregut històric des dels temps de la República.

 

Enllaç a l’arxiu de la conversa amb Margarida Munset

 

La República visualitzà el paper de la dona, eren dones molt valentes i lluitadores. Dones que van deixar poques coses escrites però que van sembrar una llavor que avui encara dóna fruits. La República li deu molt al feminisme.

Margarida Muset és una gran impulsora del mètode Decroly (atreure l’atenció del nen, fer que busqui el coneixement, que tingui una observació activa), que va significar una gran renovació pedagògica, per bé que no va ser l’únic.

La metodologia es basava en que la vida havia d’entrar a l’escola, calia exercitar, experimentar, divertir-se. Però el franquisme va acabar amb aquest somni de llibertat i educatiu. Hi va haver una gran repressió, perquè també aleshores l’educació catalana era diferent.

Així, en el BOE 1939/1940 surten llistes de gent depurada pel règim. Per exemple, cita el cas de Pepa Herrera que va ser exiliada a l’Aragó, i tot i ser inspectora va patir grans dificultats econòmiques.

Repressió i més repressió. Però la llavor que elles van deixar no la van poder arrancar ni segar.

Cèlia Artiga va ser-ne una mostra. Fou una pedagoga catalana que va morir l’any 2000 i a la dècada del 80 els responsables d’educació la duien per tot Catalunya perquè fes debat de temes educatius. Era quan encara el català no s’enseyava majoritàriament, es preparava l’escola catalana.

 

Dones REPORTERES

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat Espanyol: 7N Cap a la Marxa a Madrid / La Independent / Notícies Génere

El proper dissabte 17 d 8217 octubre tindrà lloc a Madrid una Assemblea per ultimar...

Estats Units: Beques per mitjans digitals de la IWMF 2013

La Fundació Internacional de les Dones IWMF per les seves sigles en anglès convoca...

Antonina Rodrigo, obrera de la ploma

Antonina Rodrigo és una escriptora memorialista i feminista molt prestigiosa El 4 de febrer Antonina...