Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Icaria Editorial i els seus llibres contra la violència de gènere

Icaria Editorial és una altra de les editorials que en aquests dies va donar a conèixer la seva oferta de llibres relacionats amb la lluita contra la violència de gènere, el feminisme, les noves masculinitats i altres. La Independent difon aquestes propostes en el marc del 25N.

 

 

Masculinidades, alternativas en el mundo de hoy
Àngels Carabí (ed.)
Josep M. Armengol (ed.)

Tot i que vivim en un món globalitzat i en constant canvi, els models de masculinitat hegemònica encara prevalen. Per contrarestar aquesta realitat, el present volum explora pràctiques de gènere igualitàries per a la creació de masculinitats noves o «alternatives». Establint un pont entre les Ciències Socials i les Humanitats, aquest llibre aporta, d’una banda, una perspectiva interdisciplinària des de la teoria del treball social, la sociologia i l’antropologia; de l’altra, l’anàlisi literària mostra els camins que adopten diferents personatges masculins d’autors com Paul Auster, Jonathan Franzen, Toni Morrison o Richard Ford, que els condueixen, eventualment, a convertir-se en homes més igualitaris.
«Un projecte atrevit i imaginatiu. El llibre ofereix al lector una visió diversa i esperançadora sobre les possibilitats de les relacions de gènere modernes i les vides dels homes ». Raewyn Connell, Universitat de Sydney, Austràlia
«Masculinitats alternatives en el món d’avui contribueix de manera molt significativa a explorar l’espai fronterer entre les Ciències Socials i les Humanitats. D’aquesta trobada interdisciplinària sorgeixen nous angles de visió que innoven l’anàlisi dels homes i les masculinitats. I això és precisament el que necessitem per al canvi ». Jeff Hearn, Hanken School of Economics, Hèlsinki, Finlàndia

 

Icaria 2

 

Si te vas, te mato. 2a edició
Dones que van morir per la seva llibertat
Juana Gallego Ayala (coord.)

‘Si Te’n vas, et mato” és la reconstrucció de 19 casos d’assassinats de dones a mans de les seves parelles o exparelles des de l’any 1986 al 2006. El llibre és el resultat del treball d’investigació realitzat per dos grups d’alumnes de periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigits per la seva professora, Juana Gallego Ayala, en la seva assignatura de Periodisme de Societat.
Més enllà de la diversitat dels casos concrets narrats rigorosament, aquest llibre és una esgarrifosa aproximació al fenomen de la violència contra les dones, que pot aportar elements de reflexió per a tots aquells que estan relacionats amb el tema: advocats, jutges, psicòlegs, associacions de dones, periodistes, experts, etc.
Cada cas és una història de dolor, poder, desamor i derrota particular, però, en conjunt, el llibre ofereix una sèrie de pistes que poden ajudar a entendre com i per què es produeix aquesta quotidiana tragèdia.
El llibre està pensat com un homenatge a totes aquelles dones que han pagat amb la seva vida el desig, conscient o inconscientment expressat, de fer ús de la seva llibertat.
I com una contribució a la lluita contra aquesta violència en l’eradicació ha d’estar compromesa tota la societat.

 

Icaria 3

 

Cuando los hombres hablan
Patrick Guillot

Al Quebec, sota l’impuls del psicoanalista Guy Corneau, neixen els primers “grups d’homes”, moviment que ràpidament es propaga a França i altres països. En aquesta obra, Patrick Guillot proposa que un públic ampli conegui aquest fenomen. Després d’un esbós històric, l’autor ens convida a trobar-nos amb quinze components que ens parlen a cor obert de les seves vivències, els seus sentiments, i l’evolució que aquesta experiència els va aportar.
Veritable eina de creixement per a tots els participants, els grups d’homes contribueixen al fet que la condició masculina evolucioni cap a una major autenticitat, una major comunicació, una aproximació molt més íntima a la vivència interior que ajuda a conèixer-se millor ia autogestionar millor la pròpia vida en tots els seus aspectes. A partir d’ara, els homes que no tenien referents masculins que els s’estructuraran, o els que no es reconeixen en l’estereotip, tenen un espai per reposar forces.
Un testimoni únic i poc habitual sobre l’home enfront dels nous paradigmes de món masculí en la nostra societat.
Patrick Guillot es va interessar pels grups d’homes quan van aparèixer a França, el 1993. Es va implicar molt en les Xarxes d’homes (Reseaux Hommes), estructures que creen els grups d’homes d’una mateixa regió, el que li va permetre compartir la experiència de nombrosos participants de molt variats horitzons.

 

Icaria 4

 

Chicos y chicas en relación
Materials de coeducació i masculinitats per a l’educació secundària
Juanjo Compairé (coord.)
Miguel Salcedo
Paco Abril

En moltes ocasions s’ha entès la coeducació com una qüestió fonamentalment de professores i dirigida a alumnes. Els professors i els alumnes quedaven una mica al marge. Els professors que formem el grup “Orfeu, Masculinitats i coeducació” creiem que cal un enfocament integral de la coeducació, en el qual es tingui en compte també el treball amb els nois. És més, ens sembla imprescindible això en un moment en què s’acumulen els indicis d’un malestar escolar creixent de l’alumnat masculí, manifestat en conductes disruptives, abandonament escolar i violència.
L’època de l’adolescència és aquella en la qual ens emplacem al món amb la nostra identitat sexual i experimentem amb les nostres relacions amb l’altre sexe. És, doncs, una època especialment sensible per a la coeducació, que no és altra cosa més que l’educació per a la vida. Perquè aquest aprenentatge es faci de manera harmònica i respectuosa, cal tenir en compte creences i emocions, tant d’elles com d’ells. Pretenem que prenguin consciència de com els influeixen els mandats de gènere, que els relativitzin veient que al món hi ha altres maneres de viure i que comencin a triar amb llibertat i sense els models genèrics seva vida futura. Plantegem també la qüestió de l’orientació sexual, escassament tractada en els programes de coeducació fins a la data.
Pensem que aquests materials poden ser útils per al professorat d’educació secundària, que pot adaptar al seu ensenyament a partir de la seva reflexió personal. Però també poden ser-ho per a persones que treballen amb joves fora de l’educació formal o simplement per a persones interessades en una renovació de l’educació que vagi més enllà de la instrucció i contempli la integritat de les persones.

 

icaria 5

 

Violencias (in) visibles
Intervencions feministes davant la violència patriarcal
Belén Martín Lucas (ed.)

La violència sexista té moltes formes i manifestacions, però totes elles tenen el seu origen en el pensament patriarcal. Aquest volum analitza les manifestacions de la violència sexista i l’ordre simbòlic de la representació com a germen real de les violències físiques i psicològiques contra les dones i exposa a la llum la violència de l’ordre simbòlic de la representació en la cultura dominant, en diversos àmbits i maneres culturals. Però, a més, presenta una extensa panoràmica d’intervencions feministes en aquests àmbits que proposen models alternatius no sexistes, contribucions destacades a la igualtat efectiva entre dones i homes.
És aquesta una aproximació nova a l’anàlisi de la violència simbòlica en les societats contemporànies que estudia diverses formes d’expressió cultural (arts plàstiques, cinema i literatura), però també formes més populars i influents (premsa escrita, publicitat, vídeos musicals). Es presenten exemples destacats en diverses llengües (castellà, gallec i anglès), tenint en compte els paràmetres de la globalització que interactuen amb la nostra cultura i els models alternatius proposats pels feminismes també més enllà de les nostres fronteres. L’objectiu és doble: exposar aquesta violència persistent i quotidiana que referma les representacions misògines gairebé en cada acte de les nostres vides i avaluar l’eficàcia de diverses intervencions feministes en la construcció d’una cultura igualitària.

 

icaria 6

 

Eva devuelve la costilla
Nou estat de consciència de les dones
Joana Gallego Ayala

Eva torna la costella és una reflexió amena però seriosa i incisiva sobre el que l’autora anomena”El nou estat de consciència de les mujeres”. Durant segles les dones van ser relegades a la societat, convençudes que constituïen el segon sexe, com tan bé va definir Simone de Beauvoir. Però no en va el feminisme ha vingut estenent les seves propostes fins aconseguir que el que fa anys només era reivindicat per una part minoritària de la societat, sigui avui assumit pràcticament per la totalitat de les dones, ja siguin o no feministes. Moltes vegades sentim dir que les dones han d’aportar el seu punt de vista a la societat, que cal veure el món amb ulls de dona. Precisament això és el que ha pretès l’autora: plasmar i observar el món des de l’ésser i l’estar d’una dona d’avui.
A manera de diccionari incomplet, Eva torna la costella repassa alguns aspectes de la vida, pràctics i simbòlics, sobre els quals caldria actuar per continuar construint una societat més igualitària i democràtica.
Joana Gallego Ayala és professora de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat Dones de paper, El sexe de la notícia, La premsa per dins, Informació de societat i Si te’n vas, et mato, una sèrie de reportatges fets amb els seus alumnes sobre casos de violència de gènere.

 

Icaria 7

 

Ni príncipes ni perdices
Set històries de dones que diuen prou. Setembre històries de dones que diuen prou
TAMAIA

El recull de contes que conformen aquest llibre ens mostra la diversitat de percepcions i sentiments d’un grup de dones que han dit prou a la violència sexista. I ho fan parlant des del cor, compartint la realitat de les seves vivències plenes d’emocions i descobriments, des del coratge que dóna haver realitzat un procés de recuperació personal, costós i difícil.
Els testimonis d’aquestes dones ens obren a un món on no hi ha lloc per a la violència.
Set dones que miren la vida en llibertat.
” Un bell llibre, un llibre útil perquè sapiguem una mica més qui som, ia quin societat pertanyem. I perquè, conscients del profund mal que provoquen els maltractaments, ajudem a eradicar amb la nostra ajuda, la nostra protesta, la nostra denúncia. ” Rosa Regàs

 

Icaria 8

 

Violencia deliberada
Les arrels de la violència patriarcal
Maria Dolors Molas Font (ed.)

El domini dels homes sobre les dones és un fenomen històric que caracteritza les formacions socials estatals de Grècia i Roma, del Pròxim Orient antic i de l’Egipte faraònic, i són els diferents tipus de violència -física, sexual i simbòlica- les seves eines principals de construcció i de permanència.
Aquest llibre reuneix les ponències presentades en el simposi internacional Violència deliberada. Les seves autores i autors analitzen les violències sexistes que, des de l’antiguitat, com si es tractés d’un fet ineluctable, impregnana les vides de moltes dones, com Neera, l’estrangera; Pacula Annia, la sacerdotessa, i Agripina, la mare de Neró, o Aurelia Atiena, la nimfa Io i la verge asceta Principia. Elles i moltes altres, els noms desconeixem, són les veritables protagonistes d’aquest llibre.
Del valor i la determinació de les dones nomenades i evocades en aquestes pàgines, i de tantes altres amb què compartim avui les nostres vides, sorgeixen la llum i l’alè per (re) accionar enfront de les violències patriarcals.

Mes informacio:

Icaria Editorial

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

“Les dones votarem a qui defensi la igualtat”

La Plataforma CEDAW Sombra-España, amb ajuda de la plataforma Polétika, vigila els partits polítics...

COMUNICADO Feminismos 15M: Manifestación por el derecho al aborto

El 28 de septiembre os convocamos a la manifestación por el derecho al aborto “DECIDIR...

COMUNICADO DE PRENSA Alianza Nacional ANDAR por el derecho a decidir

Organizaciones de la sociedad civil lanzan campaña contra la criminalización de las mujeres que...