Monday 05 June 2023

Monday 05 June 2023

HeforShe: el paper dels homes en la igualtat

 

OPINIÓ

Ja està en marxa la campanya de l’ONU Women, HeForShe, que vol promoure, d’una forma visible i activa, la sensibilització, la consciència i el compromís dels homes, dels joves i dels nens, davant de situacions de violència de gènere i de discriminació de les dones.

Una desigualtat que pateixen milions de dones i nenes en tot el món, a tots els continents, només i simplement per la seva condició de gènere, és a dir, només per ser i haver nascut dones i nenes. El repte quantitatiu és aconseguir que mil milions d’homes s’incorporin, recolzin i es comprometin amb els valors d’aquest moviment solidari a nivell planetari, global. La campanya s’inicià al juliol de 2014 i finalitzarà al mes de juliol d’aquest any. Tot va començar amb l’impressionant discurs, que ràpidament es convertí en viral a la xarxa, que realitzà a l’ONU la jove i popular actriu Emma Watson. És molt senzill, pels que estigueu interessats incorporar-vos a la mateixa. Només s’ha d’entrar en el seu portal d’internet: heforshe.org  i signar el manifest de la campanya, per d’aquesta manera unir-te a la mateixa. Això és la primera part, la més directa i automàtica. La fase que la segueix, el següent pas, és que cadascú com a particular, formant part dels que han signat el manifest del moviment, com a partícep, expliqui i faci arribar el missatge del projecte solidari de HeForShe a altres homes, joves i nens, per tal de fer una autència cadena solidària, i d’aquesta manera que augmenti el nombre d’homes que s’incorpori i es comprometi activament amb la campanya.

Aquest compromís, la implicació amb la campanya, per part dels homes seria compartir, participar, recolzar i organitzar tota mena d’esdeveniments, d’actes, xerrades, conferències, debats, activitats (culturals, esportives, educatives, lúdiques, festives…) totes elles tant presencials com virtuals, relacionades amb la campanya de HeForShe. Perquè això sigui possible, és bàsic que els homes, joves i nens s’impliquin i es comprometin, prenguin consciència de la necessitat de realitzar aquest pas endavant. Es demana per part nostra, com a homes: solidaritat, compromís i consciència. És necessari, capdal. Sense la implicació de tots els que formem part del gènere masculí no serà possible, o serà molt difícil, poder transformar les relacions humanes cap a la igualtat. Les dones de l’ONU així ho consideren i per aquesta raó han posat èmfasi en aquest sentit fent una crida als homes i als nens. Tots sentim els beneficis de la igualtat de gènere. Tots nosaltres quan ens relacionem sense seguir patrons ni conductes patriarcals, paternalistes, deixem de patir, de tenir por, de veure a l’altri com a enemic, com a competència a superar; deixem d’angoixar-nos, deixem de desgastar-nos i de perdre energies tractant de posicionar-nos per sobre dels altres, de tenir raó, d’aconseguir posicions de rellevància social i de poder. És llavors quan deixem de controlar, de reprendre, de ser repressius, de reprimir-nos, de castigar i de ser castigats; deixem de sentir fustració (perquè no esperem res dels altres), deixem d’intentar aconseguir un lloc de privilegi, de superioritat. Si estem per la igualtat, aquest canvi de paradigma, deixant enrere els rols i patrons del sistema patriarcal, que encara desenvolupem majoritàriament els homes actualment, facilitarà l’empoderament de les dones, de les nenes. En definitiva, per tant, aconseguiríem que la societat funcionés, no per interessos, per lluites de poder, sinó per una societat més solidària, més pacífica, més justa, més respectuosa amb la naturalesa i amb tots els éssers que vivim en aquest planeta.

En aquest sentit, el passat divendres, 29 de gener ens vam trobar un grup d’homes, convidats per Homes Igualitaris, per tal de conèixer més a fons i debatre sobre el projecte HeForShe. Al voltant d’una taula rodona vam desenvolupar aquesta sessió, la primera de l’any, relacionada amb l’activitat “Cafè d’homes” que organitza habitualment l’entitat. Aquest cop el marc escollit fou el “Bar-Restaurant Abuelo 1939” ubicat al barri barcelonés Gràcia, el qual ens facilità i ens habilità l’espai amablement. Durant l’acte sortiren i apareixeren interessants reflexions, propostes, compromisos, possibles esdeveniments a organitzar, tota mena d’esperances, de llums, de voluntats, etc. Els assistents, així mateix, es comprometeren per decisió pròpia a signar, a fer actes, esdeveniments i propostes per tal de recolzar activament la campanya (la qual també té en compte la recaptació de fons per poder desenvolupar projectes socials adreçats a dones en zones en situació de risc o conflicte socioeconòmic). Des de la nostra associació us animem perquè us informeu i reflexioneu sobre aquesta campanya, sobre el paper de l’home a la nostra societat, sobre la cerca de nous models masculins contraris a la violència i la discriminació de gènere. Així com, al mateix temps, reflexionem sobre la nostra responsabilitat com a homes, joves o nens, en aquesta realitat i de tot allò que podem fer per tal de paliar o eliminar aquestes actituds pel bé de tots. Si esteu d’acord amb els principis de la campanya HeforShe us animem a implicar-vos en la campanya i, si voleu, amb les activitats que desenvolupem des d’Homes Igualitaris.

 

Més informació

homesigualitaris

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Brasil: La iniciativa de les dones en els pobles indigenas / La Independent / Noticies Gènere

Barcelona acull a delegacions internacionals de l’Economia del Bé Comú

Autores col·laboradores de la Independent