Tuesday 10 September 2024

Tuesday 10 September 2024

Compartir

Garantir la vida i la integritat de les dones a Colòmbia. “Ni una més”

Organitzacions feministes catalanes reclamen al Govern colombià accions efectives per aturar la violència contra les dones i la impunitat 

 

 

Una vintena d’associacions feministes subscriuen el manifest de suport a Rosa Elvira Cely, que va morir el passat 26 de maig a Bogotà degut a una brutal agressió sexual, i a totes les víctimes d’abús i violència a Colòmbia.

Exigeixen que s’investigui l’actuació policial en el cas de l’assassinat de Rosa Elvira Cely, que va demanar ajut al telèfon d’emergència en el transcurs de l’agressió, però la policia no va trobar-la fins al matí següent. El dimarts 5 de juny una quinzena de representants dels col·lectius i organitzacions feministes van entregar el manifest al Cònsul Carlos Manuel Pulido, que va comprometre’s a transmetre les demandes al Govern colombià. 

Es calcula que a Colòmbia cada hora sis dones són objecte de violència de gènere, 149 cada dia i 54.310 a l’any. Les entitats firmants del manifest reclamen al Govern que es comprometi a “generar mecanismes per garantir la vida i la integritat de les dones a Colòmbia, així com a dissenyar i aplicar garanties reals d’accés a la justícia per a les nombroses víctimes de violències basades en el gènere”. Les organitzacions, entre les que es troben diverses organitzacions de colombianes i colombians a Catalunya, consideren que la brutal agressió sexual a Rosa Elvira Cely és un “crim d’odi que expressa violència, hostilitat i terror” i expressen la seva preocupació pel fet que “en l’actualitat la modalitat del càstig a través de la violència sexual cada cop s’incrementa més, tant en la vida privada com en el marc del conflicte armat colombià”. El vincle entre la violència de gènere i el conflicte armat va ser un punt polèmic de la trobada de les entitats amb el Cònsul colombià el passat 5 de juny. Carlos Manuel Pulido va interpretar l’assassinat com “un fet puntual” i va defensar l’actuació policial, tot recordant que la policia va detindre els dos pressumptes autors de la brutal agressió i assassinat de Rosa Elvira Cely durant els dies següents. Representants de les associacions firmants van puntualitzar que la comisaria de la policia estava a un quart d’hora de distància del Parc Nacional on van agredir i assassinar Rosa Maria Cely i els efectius policials no es van mobilitzar fins hores després, quan podien haver evitat seva mort amb una intervenció a temps, i van reclamar que s’investigui aquests fets, demanda que el cònsul va comprometre’s a transmetre al Govern colombià. A més, van recordar-li que organismes internacionals com Nacions Unides han contrastat el vincle entre les situacions de conflicte armat i l’augment de la violència contra les dones, així com el fet que la violència de gènere només es pot combatre amb polítiques públiques que assegurin la prevenció, l’abordatge integral i la fi de la impunitat.

Manca suport integral a les agredides

El passat 30 de maig, la procuradora delegada per a la infància i l’adolescència, Ilva Miriam Hoyos, va declarar públicament que la violència a Colòmbia està afectant massivament a les dones, ja que el 80% dels informes que la procuradoria rep de les Comisaries de Família són relacionats amb delictes de violència contra les dones. La procuradora afirma que la violència sexual i altres modalitats de violència contra les dones estan augmentant de forma considerable. Hoyos va fer una crida a les autoritats responsables perquè desenvolupin “accions concretes, eficaces i oportunes que garanteixin l’atenció integral en justícia i salut a dones que han estat víctimes de violència sexual”. A més, va afirmar que la Comisaria de Família, primer òrgan d’accés a la justícia davant aquests delictes que ha de donar serveis integrals d’atenció, lamentablement no està donant el “suport necessari sobre temes com la gratuïtat dels serveis especials per a minimitzar o evitar els efectes de la violència sexual a nivell emocional, psicològic, físic, econòmic i laboral, i especialment en matèria de salut sexual i reproductiva”. El 3 de juny, organizacions feministes colombianes van realitzar una jornada de dol i dignitat per Rosa Maria Cely i totes les dones víctimes d’abús i brutalitat a Llatinoamèrica al Parc Nacional de Bogotà. Al mateix lloc on el 23 de maig Rosa Maria Cely fou agredida sexualment, brutalment torturada, empalada i escanyada, van recordar-la com una germana sota la consigna “Ni una més”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Paris: COL·LOQUI: Roms/Gitanxs / La Independent / Notícies de gènere

El Centre de recerca Teoria, Gènere, Sexualitat (ADHUC) i el Laboratoire d’études de genre et...

COMUNICADO DE PRENSA: Amenazas a la Casa de La Mujer de Bogotá

Bogotá, febrero 29 de 2012 LA CASA DE LA MUJER DENUNCIA Y RECHAZA ANTE LA...

Balanç insatisfactori per a la Igualtat entre Homes i Dones

I Trobada de Dones asiàtiques i espanyoles a Barcelona   Barcelona, ‘ciutat hospitalaria, la història...