OPINIÓ
El resultat del Brexit al Regne Unit, referèndum fet el dia de la revetlla de Sant Joan, fa que s’obrin a Europa nous escenaris. A primera vista pot semblar que amb un soci menys, i no un qualsevol, la Gran Bretanya, cinquena economia mundial, Europa s’ha empetitit però, sens dubte s’obren nous camins que ens poden enriquir.
Per alleugerir la situació, reforçar el suport a la integració europea a varies velocitats podria ser un escenari possible. Alemanya, França i Itàlia han començat ja aquesta setmana amb l’escenificació d’un primer pas amb tres punts per rellançar la Unió. A aquest escenari s’hi podria afegir el fet de repensar l’arquitectura institucional amb un nucli d’estats al voltant de l’euro i Schengen i un altra amb de llaços més flexibles entre els seus membres.
Ara, hauria de poder ser fàcil que ciutadans i ciutadanes de l’est i de l’oest- de l’Atlàntic als Urals, com deia l’ex-president de la Comissió Europea, Jacques Delors– enfortissin les seves relacions per treballar entre altres temes la defensa dels drets humans i, entre els que hi figuren els drets de les dones, que són Drets Humans. Detectant així les millors pràctiques contra el patriarcat, el sexisme i la violència de gènere al continent que ens és propi.
En aquests temes hi ha posat fil a l’agulla un grup important de periodistes i comunicadores russes i dels països de l’Est de la Unió Europea (UE) que han participat a Brussel·les i a Sant Petersburg en sengles jornades. En aquests espais s’ha enfortit el capítol Europea-Amèrica del Nord de GAMAG, l’Aliança Global per la igualtat als mitjans de comunicació que avança sota el paraigües de la UNESCO i de la que n’és motor la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) amb altres companyes europees. La reunió de Brussel·les s’ha pogut fer gràcies a la Federació Internacional de Periodistes i al Grup dels Verds, del Parlament Europeu a través de l’eurodiputat català, Ernest Urtasun.
Fotos Tona Gusi. Brussel·les
A la reunió a la capital Comunitària es van posar les bases per cooperar amb les companyes russes i a la reunió de Sant Petersburg s’ha fet un pas endavant en la incorporació de les companyes russes a GAMAG EUROPA. Per això a través de nous mitjans de comunicació on-line globals han de reflectir-se problemes comuns a tot el continent Europeu com són la violència contra les dones i situacions de desigualtat en els mitjans de comunicació. Podeu trobar informació sobre la situació de les dones al web de Rússia gendermedia .
De la reunió a Sant Petersburg – en la qual també es va parlar de l’evolució del bon periodisme en el segle XXI- n’han sortit contactes entre les participants per fer més gran l’Aliança Global, la GAMAG. L’Aliança que inclou a periodistes, comunicadores, investigadores, ongs i les Autoritats Audiovisuals d’Europa i Amèrica del nord, està construint una Xarxa Europea per poder denunciar les desigualtats de gènere que encara es donen després del llançament de la Plataforma de Bejing, l’any 1995.
Hi ha qui s’ha alegrat de la marxa de Gran Bretanya de la UE, de Trump a Putin, en canvi qui no se n’ha alegrat són una majoria de ciutadans i ciutadanes russos que creuen que aquest pot ser un bon moment per a la col·laboració entre est i oest. El Brexit es un seriós toc d’atenció a la deriva que ha pres el projecte d’integració europea en els darrers anys que no al projecte dels fundadors, que s’ha de redreçar. Per això qui s’està començant a moure ara és la ciutadania. Des de la XIDPIC.CAT i a través de GAMAG ens sumem en aquest nou apropament a les companyes dels països de l’Est de la UE, de Rússia o de la Federació Russa i de les antigues exrepúbliques soviètiques.
Als intercanvis de bones pràctiques, a la reciprocitat d’informació amb visió de gènere entre Orient i Occident, la lluita contra els estereotips de tota mena s’hi suma El Club de Dones Periodistes de Rússia, Ucraïna, Armènia, Geòrgia Kazajstan i Bielorússia i diverses associacions de dones d’aquesta àrea geogràfica. El treball és fer campanyes conjuntes a favor de la igualtat en els mitjans.
Aquesta és la perspectiva que s’obre per GAMAG EUROPA després de tot un curs treballant des de Catalunya i des d’Espanya amb les companyes europees que reprendrem a la tardor.
La UE ha de deixar de ser sinònim de burocràcia per convertir-se en un espai obert, democràtic i que serveixi a tota la ciutadania que la integra. Si les i els líders polítics, després del toc d’atenció del poble britànic, no aconsegueixen sintonitzar amb la ciutadania serà la mort del projecte europeu.
Fotos Tona Gusi. Brussel·les