Moment de l’Assemblea de Moviments Socials
Durant gairebé una setmana, entre el 25 i el 31 de març de 2013, la capital tunisiana s’ha convertit en seu del turisme revolucionari amb debats, manifestacions i concerts del moviment altermundista mundial fet que ha suposat una conjunció històrica entre la causa de l’altermundisme i la dels països del tercer món i amb la qual s’ha ofert una alenada d’aire fresc i de dignitat a la greu situació d’atur i desesperança de Tunísia.
L’Assemblea dels Moviments Socials del Fòrum Social Mundial ha emès una declaració final en francès, castellà i anglès, en què es denuncia, entre altres coses, una “cruïlla on les forces conservadores i retrogadas volen parar els processos iniciats a dos anys de revolta popular a la regió del Magrib-Mashrek que va ajudar a enderrocar dictadures ia enfrontar el sistema neoliberal imposat als pobles “.
Manifestant amb la foto Chokri Belaid. Líder de l’oposició i advocat assassinat el mes de febrer
Recorden les ONG del món que aquestes revoltes van contagiar a tots els continents del món generant processos d’indignació i d’ocupació de les places públiques, com els moviments del “som el 99%” i “Indignats” a Espanya.
Àrabs, asiàtics, europeus i americans s’han compromès a continuar el debat per establir una data comuna de noves mobilitzacions globals i accions que es desenvoluparan en una data encara sense concretar d’aquest any.
La declaració de l’Assemblea dels Moviments Socials del Fòrum Social Mundial 2013 (FSM) de Tunísia ha reafirmat l’aportació fonamental dels pobles del Magrib-Mashreck, des d’Àfrica del Nord fins Orient Mitjà, a aquest procés i el “gran repte” a la construcció de la civilització humana que per als moviments socials del món sencer significa la descolonització dels pobles oprimits.
Moment de l’Assemblea de Moviments Socials
Els pobles de tot el món “patim avui els efectes de l’agreujament d’una profunda crisi del capitalisme, en la qual els seus agents (bancs, transnacionals, conglomerats mediàtics, institucions internacionals i governs neoliberals) busquen potenciar els seus beneficis a costa d’una política intervencionista i neocolonialista “.
Aquestes polítiques afecten amb intensitat els països més rics del Nord, augmenten les migracions, els desplaçaments forçats, els desallotjaments, l’endeutament, i les desigualtats socials tal i com s’està produint Grècia, Xipre, Portugal, Itàlia, Irlanda ia l’Estat Espanyol.
Ha donat especial rellevància als béns comuns, com l’aigua, l’aire, la terra, les llavors, i els recursos minerals condemnant les “pràctiques extractivistas insostenibles per a la vida que acaparen les nostres terres i desenvolupen aliments transgènics traient als pobles el dret a l’alimentació i eliminant la biodiversitat “
Per la pau i contra la guerra, el colonialisme, les ocupacions i la militarització dels nostres territoris ha estat una altra de les frases repetides a la reunió on s’ha denunciat també “el fals discurs en defensa dels drets humans i de la lluita contra els integrismes, que moltes vegades justifica ocupacions militars per potències imperialistes com a Haití, Líbia, Mali i Síria “. “Defensem el dret dels pobles a la seva autodeterminació i la seva sobirania com és el cas de Palestina, Sàhara Ocidental i Kurdistan”.
Moment de l’Assemblea de Moviments Socials
Marroquins boicotegen Lectura Manifest quan s’esmenta l’autodeterminació Sàhara
Delegats marroquins al FSM van boicotejar i van intentar impedir la lectura de la part del manifest de l’Assemblea de Grups Socials dedicada al dret dels pobles a la seva autodeterminació i sobirania en la qual s’esmenta explícitament a Palestina, el Sàhara Occidental i el Kurdistan.
Davant les amenaces verbals i físiques destinades a les i els animadors de l’assemblea es va donar per acabada la lectura sense donar pas a les paraules del públic.
L’FSM de Tunísia ha condemnat “enèrgicament aquest episodi” i ha recordat que no és la primera vegada que aquest tipus de fets succeeix en l’espai del FSM realitzats per persones que s’identifiquen com a integrants de la societat civil, sigui del Marroc o de la diàspora marroquina en altres països d’Europa que ja van realitzar actes similars en el Fòrum Social Mediterrani realitzat a Catalunya el 2005 i en el Fòrum Social Mundial 2011 a Dakar on, durant l’Assemblea de Dones, van impedir les afirmacions en defensa del dret a l’autodeterminació de les dones
Desenes de milers de altermundistes del món sencer clausurar el FSM amb una marxa solidària amb el poble palestí en la seva lluita per la plena sobirania. El crit “Visca Palestina lliure” ha estat corejat per veus en diferents idiomes que han saludat també la valentia tunisiana en aquesta trobada oferta com a porta d’entrada a l’espai àrab-musulmà.
En el procés de debats del FSM, l’Assemblea dels Moviments Socials és l’espai on ens reunim des de la nostra diversitat per junts construir agendes i lluites comunes contra el capitalisme, patriarcat, racisme i tot tipus de discriminació.
El FSM va arrencar amb una Assemblea de Dones, gest també important en donar prioritat a Tunísia a les reivindicacions femenines amenaçades en aquest país per un buit de govern i desesperança després de la revolució que va implicar la caiguda del règim de Ben Ali i una manifestació pel centre de Tunísia.
El FSM ha denunciat també l’impediment del govern algerià que va impedir creuar la frontera tunisiana a dos autobusos amb representants d’ONG d’aquest país i va abandonar a la seva sort en aquest pas fronterer areglino-tunisià a les persones que viatjaven en ells per participar en el fòrum i al que va enviar en còmodes avions i transport privat per participar en el fòrum a representants amb missatge oficialista.
Cartells davant l’embaixada d’Argel a Tunis protestant per haver aturat a la frontera les ONGs argelines que anàven al Fórum.