Wednesday 08 January 2025

Wednesday 08 January 2025

Share

Estat espanyol, segon país més desigual d’Europa

 

© La Independent

“l’1% de la població espanyola concentra més riquesa que el 70% més pobre”

Segons Oxfam Intermón” al món a una de cada nou persones li manquen aliments suficients per menjar i més de 1.000 milions de persones viuen amb menys d’1,25 dòlars al dia”. 

L’Estat espanyol és “el segon país més desigual d’Europa, tan sols per darrere de Letònia”. A més, compta amb el sistema fiscal “menys efectiu” per reduir el problema. Aquesta realitat es consolida quan ho mirem a nivell global: L’ 1% més ric de la població mundial tindrà més diners que el 99% restant el 2016. Així ho va sostenir Oxfam Intermón en un informe realitzat cara al Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

L’informe assenyala que “l’1% de la població espanyola concentra més riquesa que el 70% més pobre”. També afirma que “les polítiques actuals reforcen aquesta concentració de riquesa en mans d’uns pocs”.

En aquest sentit, Oxfam Intermón està fent incidència cap als partits polítics dels països més desenvolupats perquè els seus programes polítics incorporin formules adequades en el combat a la desigualtat.  I encara més, perquè esb tracti a la reunió que el Fòrum Econòmic Mundial,’està desenvolupant a Davos, entre els dies 21 i 24 de gener, per tractar els principals problemes econòmics del món. Hi participen destacats polítics i empresaris, diversitat d’organitzacions no governamentals i també periodistes i intel·lectuals

Winnie Byanyima, directora adjunta d’Oxfam, va assenyalar: “Aquest últim any hem evidenciat com líders mundials com Barack Obama o Christine Lagarde han parlat sobre la necessitat de combatre la desigualtat extrema, però encara estem esperant que prediquin amb l’exemple”. A més, ha afegit: “És el moment que els nostres líders s’enfrontin als interessos creats que impedeixen aconseguir un món més just i pròsper” Per a aquesta organització internacional, la creixent desigualtat dins dels països desenvolupats està retardant les ajudes per a les regions més pobres del món.

Segons Oxfam Intermón “al món una de cada nou persones li manquen aliments suficients per menjar i més de 1.000 milions de persones viuen amb menys d’1,25 dòlars al dia”. José María Vera, director general d’aquesta organització va sostenir que “recentment, tots els partits polítics de l’oposició es van comprometre públicament amb la iniciativa d’Oxfam Intermón per uns pressupostos generals de l’Estat de la Equitat. Esperem que aquest compromís es plasmi en els seus programes electorals”.

L’organització sosté que “la desigualtat ja no és un tema que perjudiqui només als més pobres, sinó que està danyant el creixement econòmic de tota la societat”. A més, sosté que han començat una ronda de contactes amb els diferents partits polítics espanyols perquè incorporin en els seus programes electorals mesures concretes per reduir la desigualtat. A nivell internacional han demanat que els governs adoptin un pla de set punts per lluitar contra la desigualtat: Fer de la lluita contra la desigualtat un objectiu internacional; Frenar l’evasió i l’elusió fiscal per part de grans empreses i els més rics; Distribuir l’esforç fiscal de manera justa i equitativa, traslladant la càrrega tributària del treball i el consum al patrimoni i el capital; Invertir en serveis públics gratuïts i universals, com l’educació o la sanitat; Fixar un salari mínim perquè tots els treballadors arribin a un nivell de vida digne; Aconseguir la igualtat salarial i promoure polítiques econòmiques a favor de les dones; I garantir sistemes de protecció social adequats per a les persones més pobres inclòs un sistema de garantia d’ingressos mínims.

En el seu comunicat de premsa Oxfam Intermón assenyala: “L’any passat, durant el Fòrum Econòmic Mundial, Oxfam va revelar que les 85 persones més riques del món posseïen gairebé la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població mundial: 3.500 milions de persones. Aquesta xifra és ara de només 80 persones, una disminució impressionant si tenim en compte que el 2010 eren 388 persones. En termes d’efectiu, la riquesa de les 80 persones més riques s’ha duplicat entre 2009 i 2014”.

 

 

DesigualdadGrandeInformeDavos2015

 © Oxfam Intermón

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Prou Feminicidis, eradiquem totes les violències

OPINIÓEns trobem de nou davant un altre 25 de novembre, amb la commemoració del...

Catalunya:#OSLD: sis mesos de recomptes / La Independent / Notícies gènere

La plataforma #OnSónlesDones va presentar el 21 de febrer al Col·legi de Periodistes de Catalunya...

Veure cactus on hi ha palmeres

OPINIÓ El passat cap de setmana (13-14 i 15 de maig) una localitat del Maresme...