Representants d’organitzacions de dones de diferents punts de l’Estat, abillades amb màscares blanques, es van concentrar el dissabte a la Puerta del Sol per denunciar les greus conseqüències que la imposició de la custòdia compartida té en els i les menors.
L’acte de protesta va estar organitzat pel moviment “Grito en silencio” -integrat per Custodia en Positivo, Veo la Luz, Mujeres Progresistas de Málaga i Plataforma Luna contra el SAP-, amb el suport d’altres organitzacions socials.
Durant la concentració, les organitzacions van explicar que volen “evitar que es posi als nens i nenes en una situació de greu risc per al seu correcte desenvolupament emocional, per després haver de rectificar la legislació una vegada que el dany en les y els menors sigui ja irreparable “.
“Volem lluitar per una custòdia responsable dels fills i filles després d’una separació o divorci, de manera que la solució de custòdia que s’apliqui en cada cas, vetlli sempre pel benestar i l’estabilitat dels i de les menors per sobre de tot”, van assegurar .
Segons aquest moviment la imposició de la custòdia compartida per via judicial sense acord entre pare i mare en els divorcis contenciosos, “lluny de protegir l’interès dels fills i filles, com es pretén fer creure per part de determinats col·lectius, són precisament els i les menors a qui es perjudica greument en el seu desenvolupament “.
Les associacions integrants del Moviment Grito en Silencio expliquen que en els pocs països europeus en què la custòdia compartida imposada ha arribat a implantar-se com a mesura preferent han estat desastrosos, i han hagut de tornar a modificar la llei. Es refereixen per exemple a països com França i Itàlia.
A més, segons aquestes persones expertes, “hi ha una alta correlació” entre els casos de violència masclista, bé física o psicològica, i les peticions de custòdia compartida al jutjat. La custòdia compartida, en molts casos, “s’està utilitzant com una amenaça i com una eina més de maltractament”.