La vintena Reunió Anual de la Xarxa Espanyola de la Fundació Anna Lindh ha reafirmat la seva vocació mediterrània de cooperació i promoció de la joventut i de la perspectiva de gènere.
Mig centenar d’entitats i associacions de tot el territori espanyol han participat en la reunió anual de la Xarxa espanyola de la Fundació Anna Lindh (FAL), que s’ha celebrat els dies 5 i 6 de març a la seu de la Fundació Tres Cultures. Han estat 2 dies de conferències, formació i tallers d’intercanvi entre els participants de diversos llocs del nostre país, i del nord de Àfrica. [*]
El director executiu de laFundació Anna Lindh,, Nabil Al Sharif, va obrir la reunió en un acte d’obertura que va comptar també amb el director de la Fundació Tres Cultures, José Manuel Cervera, i la directora de Cultura i Societat Civil de l’ IEMed, Maria-Àngels Roque.
En la primera jornada, a més de fer balanç dels reptes aconseguits en 2019 i posar en agenda els objectius per a 2020, es van tractar aspectes dels diferents programes i activitats de la ReFAL.
Programa de Mobilitat, per a conèixer-se millor
El Programa de Mobilitat, dirigit a tots els membres de la xarxa, fomenta la col·laboració i el coneixement mutu facilitant l’intercanvi de bones pràctiques. En aquesta edició el termini ha estat ampliat fins al 15 de març i aquesta reunió anual va ser un espai en el qual les entitats van poder compartir els seus projectes i es van crear noves sinergies.
Enguany tindran lloc dues Reunions Descentralitzades, amb la finalitat de treballar a nivell local. Els integrants de la xarxa, podran desenvolupar projectes conjunts als quals la ReFAL destinarà fins a un màxim de 2500€ per grup. En les pròximes reunions de Comitè Executiu, es fixaran els termes de referències en relació amb aquells projectes.
En el marc de la reunió anual, Awatef Ketiti, professora i investigadora de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat de València, i Sandra Camps, periodista, directora del programa ‘En Primera Persona’ d’RNE, van analitzar l’evolució del paper de la dona des del Procés de Barcelona. La primera jornada es va finalitzar amb un concert de Sarah Aricheh.
El segon dia, Ricard Zapata, catedràtic de Ciència Política en la Universitat de Pompeu Fabra i director del GRITIM-UPF i del Màster en Estudis Migratoris va compartir una interessant reflexió entorn de les Tendències Interculturals i canvis socials a la regió Euro Mediterrània. Van tenir lloc les activitats de dinàmiques culturals en la Jornada de capacitació “Competències Interculturals” a càrrec d’Anna Zelno, experta en comunicació i competència intercultural de SIETAR- Europa.
L’AMC, que forma part d’aquesta Xarxa des dels seus inicis, igual que la XIDPIC.Cat (Associació Dinamitzadora de la Xarxa internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya -XIPVG, que elabora La Independent) va participar en aquesta trobada i va crear sinergies especials amb les associacions catalanes i d’altres llocs, com ArtiXoc (Barcelona), AIC Pandora (de Madrid), CERAI (València, el Marroc i Barcelona), Jiwar (Barcelona), i l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religion i cultura, amb seu a Barcelona, així com amb l’Associació del Marroc, “Espacio de educación y cultura”.
S’esperen proostes de projectes mediterranis amb perspectiva de gènere.
[*] La REFAL està acollida per la Fundació Anna Lindh, i coordinada pel IeMED (Barcelona)