El Ministeri d’Igualtat juntament amb les autonomies han arribat a aquest acord per assegurar la protecció de les víctimes en termes administratius i de protecció. Dilluns passat 13 de desembre el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) feia pública la resolució de l’acord entre el Ministeri d’Igualtat i les comunitats autònomes a la Conferència Sectorial d’Igualtat.
Foto: Arxiu AmecoPress.
Aquest acord relatiu a l’acreditació de les situacions de violència de gènere busca assegurar l’accés de les víctimes a tots els recursos, drets i prestacions reconeguts a la llei. Això es durà a terme cedint a les administracions autonòmiques l’acreditació de les víctimes de violència masclista, encara que amb efectes purament administratius. Així, les dones reconegudes com a víctimes es podran veure beneficiades de la xarxa d’assistència social al voltant d’aquesta problemàtica.
D’una banda, aquesta resolució estableix les diverses situacions en què es pot trobar la víctima per acreditar-se com a tal. Entre aquestes hi ha la possibilitat de sol·licitar l’acreditació si la denuncia és en procés d’espera de decisió, a més de les situacions en què el cas hagi estat arxivat, sobresegut o el jutge hagi presentat una sentència absolutòria.
A més, també podran accedir a aquesta sol·licitud aquelles dones la situació de les quals contingui antecedents previs de denúncia o retirada d’aquesta, així com aquelles a les quals se’ls hagi denegat l’ordre de protecció, però hi hagi diligències penals obertes.
Amb aquest acord unànime entre el Ministeri d’Igualtat i les comunitats autònomes es pretén fer palès que no cal acreditar per la via judicial la culpabilitat de l’agressor perquè les víctimes puguin accedir a protecció i assistència davant de la violència masclista. Aquesta protecció pot anar des de l’acollida fins a l’atenció psicològica, l’assistència jurídica o fins i tot els ajuts socials.