Tuesday 30 April 2024

Tuesday 30 April 2024

Compartir

IV Trobada amb Dones que transformen el Món

 
 
Foto: arxiu Amecopress
 
 
 “Mai tinc por quan dic la veritat, no tinc por de la mort, temo guardar silenci davant la injustícia”, s’expressa així, citant Brecht, la jove i reconeguda activista afganesa Malalai Joya quan parla de la situació que viu el seu país.

 
Com ella, altres dones s’han atrevit a desafiar el silenci i alçar la seva veu per defensar les víctimes d’atrocitats que en ple segle XXI, els humans som capaços de cometre. A lluitar per la dignitat injuriada a causa de lleis ancestrals, intentar aixecar una comunitat o un país després d’una guerra. A denunciar el patiment i la pobresa posant l’esperança en el canvi.
 
Sota la premissa del compromís i la lluita per construir un món millor, treballen i viuen les protagonistes de la IV Trobada amb Dones que transformen el Món. Un cicle de converses cara a cara amb el públic com a testimoni, que ha inaugurat la seva quarta edició.
 
Organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Segòvia, amb la col·laboració de Casa Àfrica, Màster en Comunicació amb Fins Socials de la Universitat de Valladolid (Campus María Zambrano), Fundació Orange, Ontex i Turisme de Segòvia, la Trobada ha reunit, des del 14 fins al 23 de març a La Presó Segòvia Centro de Creación, a destacades activistes, advocades, parlamentàries, docents, artistes, i periodistes, que mostraren la realitat de les dones en diferents parts del món i des d’àmbits diferents.
 
Un fòrum de reflexió i debat que cada any converteix Segòvia en centre de sensibilització i inspiració a través de les experiències d’aquestes dones compromeses amb la igualtat, la justícia, la defensa dels drets humans i la pau.
La periodista i experta en Afganistan Pilar Requena parlà sobre la realitat que s’amaga després del burca i la propaganda a l’Afganistan amb la jove activista Malalau Joia, el nom d’una dona que s’ha atrevit a denunciar els criminals i senyors de la guerra, i les acusacions li han valgut la seva expulsió del parlament i diversos intents d’assassinat.
 
Mara Torres, periodista i presentadora de “La 2 Noticias” , va conduir la xerrada sobre el preu de la defensa dels Drets Humans a Zimbabwe, una xerrada a tres amb dos dels epítomes de la lluita per la pau en aquest país: Jenni Willliams i Magodonga Mahlangu, fundadora i líder, respectivament, de WOZA, un moviment de dones format ja per 70.000 persones, basat en la no violència i l’objectiu és lluitar contra l’opressió i defensar els drets fonamentals en un país on plantejar determinades qüestions no només genera por, sinó empresonament en condicions insuportables, tal com han experimentat totes dues.
 
De la mateixa manera, la periodista de TVE Mayte Pascual, que ha cobert els principals esdeveniments internacionals, a més d’entrevistar en exclusiva a Premis Nobel, va parlar amb Eufrosina Cruz, una dona indígena zapoteca que ha desafiat els costums de la seva comunitat, on la paraula “dona” no existeix en les lleis i s’ha convertit en un referent de la lluita de les dones indígenes que reclamen el seu lloc en el món. Avui és la presidenta del Congrés d’Oaxaca, Mèxic.
 
En l’actualitat de l’onada de violacions col·lectives que viuen les dones a l’Índia, la veterana corresponsal Rosa Maria Calaf va entrevistar a Manjula Pradeep, advocada i destacada activista que lluita per la justícia per a les dones i nens al país asiàtic. El 2008 va defensar a una jove violada per sis professors de la seva escola. Un cas que va marcar una fita a nivell internacional al enfrontar-se a polítics, mitjans de comunicació, policia i tribunals. Gràcies a la seva tasca, els sis acusats van ser condemnats a cadena perpètua.
 
Així mateix, Elsa González, presidenta de la FAPE, la seva  trajectòria professional s’ha desenvolupat en la seva major part a la COPE, va establir una conversa amb l’activista i religiosa Sor Lucía Caram, un dominica amb més de 15.000 seguidors a Facebook i més de 27.000 a Twitter l’experiència de fe es tradueix en un compromís social, polític i existencial que requereix treballar amb els que més ho necessiten. Ha promogut a Manresa la Fundació Rosa Oriol en favor d’un banc d’aliments per 950 famílies, el Grup de Diàleg Interreligiós de Manresa i el Projecte Mosaic de salut mental, entre d’altres.
 
També des d’Espanya, un tema preocupant: l’habitatge. La directora durant 8 anys i fins a 2012,”d”Informe Semanal “, Alicia Gómez Montano, va parlar davant el públic amb la portaveu de la Plataforma d’ Afectats per la Hipoteca a Espanya (PAH), Ada Colau, un moviment social que ha aconseguit aturar gairebé mil desnonaments, ha aconseguit milers de dacions en pagament i lloguers socials, ha recuperat 15 edificis de bancs i ha reallotjat en ells a més de 800 persones. Un èxit indiscutible en termes de representació i lluita ciutadana.
 
Soutura, la manera d’estar al món per a les dones africana
 
Dins del programa “Dones que transformen el món”, hi ha una exposició fotogràfica gratuïta sobre les dones africanes, que romandrà oberta fins al 13 d’abril.
Soutoura és una exposició de 28 fotografies de dones africanes en la seva vida quotidiana que tracta de canviar la imatge d’aquestes dones, tradicionalment associada a la tragèdia i la misèria, per mostrar la seva cara més positiva i real, vivint el millor possible amb el poc que tenen. Un projecte del fotògraf Àngel Luis Aldai, per encàrrec de la Casa d’Àfrica, que revela les cares de desenes de dones de totes les edats realitzades a Mali, Níger, Ghana i Costa d’Ivori en un periple de sis mesos que l’artista va realitzar en 2008. Una experiència que, segons Aldai, li ha canviat la vida, ja que “s’aprèn a valorar el que tenim i un s’adona que no calen tantes coses per viure”.
 
Les acolorides instantànies de la mostra, comissariada per Catherine Coleman, comissària independent i Conservador Cap de Fotografia del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, reflecteixen a tot tipus de dones, de totes les edats i de molts àmbits socials, des d’estudiants de la Universitat de Ghana fins camperoles. Segons Coleman, els retrats de les dones africanes de Aldai es presenten en el corrent d’obertura del concepte de bellesa a cànons no eurocentristes i mostren aquesta bellesa, tant estètica com interior, en els rostres i actituds de dones anònimes.
 
El títol de l’exposició fa referència a una cita de la intel·lectual i activista de Mali Aminata Traoré en el seu llibre La violació de l’imaginari. Soutoura és “el nom de la dona”, una paraula que remet al coneixement, al saber fer, a l’estima que genera saber exercir el paper d’un en la seva societat. Soutoura és també el respecte a un mateix, les exigències que cal complir si es vol obtenir el respecte dels altres. Soutoura és la manera d’estar al món per a les dones a l’Àfrica.
La Trobada també ha comptat amb l’actuació musical de Lourdes Pastor, dansa a càrrec de Chevy Muraday i Marta Etura i el cicle de cinema ‘La Dona creadora’. L’escenografia ha estat realitzada per Eloísa Sanz.
 
 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sanitàries en lluita més enllà de la Covid 19

  Aquest moviment, que agrupa persones treballadores sanitàries i organitzacions dels diferents àmbits del món...

Barcelona: presentació de la Xarxa pel Dret a la Informació i la Comunicació / La Independent / Notícies Gènere

Formen part d’aquesta xarxa: El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), La Fede.cat Organitzacions per...

Xile: Augmenten les denúncies i baixa el pressupost en violència intrafamiliar

Un augment de  l’11 per cent de les denúncies per violència intrafamiliar respecte a l’any...