Saturday 27 April 2024

Saturday 27 April 2024

Compartir

Estat: Anàlisi del tractament de la imatge publicitària de la dona a l’entorn digital

Per Redacció AmecoPress

Major igualtat en la construcció de la imatge femenina a internet i a les xarxes socials, però també consolidació d’estereotips de gènere associada al pes de les influencers. Les comunicacions comercials difoses per les plataformes d’internet i les xarxes socials ofereixen una imatge de la dona més activa i igualitària quan interactua amb personatges masculins que els mitjans més tradicionals, com la televisió; encara que, en aquells casos en què el relat prima un gènere o un altre, les dones adopten un paper secundari en més gran mesura que els homes.

Aquesta és una de les conclusions d’un estudi de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació sobre el sexisme en l’entorn digital, realitzat amb el suport del Ministeri de Consum.

AUC assenyala que, si bé s’observa una gran rellevància de les dones a les xarxes socials, aquest protagonisme se sustenta fonamentalment en missatges considerats específicament femenins, com els que es refereixen a la cosmètica i la moda, que en molts casos es vehiculen a través de prescriptores com les influencers o vloggers.

Es tracta de dones reconegudes, en la majoria dels casos per la seva activitat a les pròpies xarxes, que generen els seus continguts i els difonen a través de plataformes de compartició de vídeos com Youtube i de xarxes socials com Instagram o TikTok. En molts casos, mostrant o esmentant marques i productes que permeten suposar una intencionalitat de promoció i venda, encara que no sempre s’identifiquen aquests missatges com a comunicació comercial.

Això significa que, malgrat un discurs formalment modern i innovador, a Internet i a les xarxes socials les comunicacions comercials continuen estant molt estereotipades des del punt de vista dels rols de gènere.

Més enllà d’aquesta “especialització femenina”, les comunicacions comercials que ofereixen una imatge més igualitària s’emmarquen en sectors d’activitat com l’oci/temps lliure o la tecnologia, mentre que altres com la llar o l’automoció, malgrat la seva evolució innegable , segueixen presentat una imatge subordinada de les dones.

Un altre aspecte que destaca l’estudi és que, quan les dones i els homes comparteixen el relat publicitari, la imatge masculina s’associa més als arguments racionals en relació amb l’oferta de béns i serveis, mentre que les dones apareixen més vinculades a motivacions emocionals o sentimentals .

Foto: arxiu AmecoPress

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona – Europa: Trobada famílies LGTBI europees / La Independent / Notícies gènere

Els passats 12 i 13 de març, l’espai Bonnemaisson va acollir l’assemblea anual de la...

Les polítiques locals d’igualtat avancen a la periferia de Buenos Aires

    Sandra Chaher e scriu al conegut diari argentí Página 12. És també la presidenta...

Seminari de treball sobre matrimonis forçats

Seminari de treball sobre matrimonis forçats en el marc del projecte “Recerca i compromís polític...