S’acaba de celebrar a Barcelona la cinquena edició del Congrés de Telefonia Mòbil (27 de febrer-1 de març), un esdeveniment internacional on hi han participat més de 1300 companyies de diversos països. Però, existeix una informació molt important del mòbils que no ha aparegut durant el congres: Què hi ha darrere dels mòbils?, què no s’està explicant als usuaris i las usuàries? , d’on venen els recursos naturals utilitzats per la construcció de aquestos aparells tan utilitzats?.
Per fabricar telèfons mòbils, ordinadors, materials per a la telecomunicació i ara per la tecnologia espacial com els satèl·lits, es necessita el material que es una alienació entre columbita i tantalita, que es diu Coltan. Es un material difícil de trobar a la natura, es troba en mines.
La Xarxa d’entitats per la R. D. del Congo, afirma que el coltan s’explota en un 80% al Congo, país que viu en guerra i sembla que la explotació d’aquests recursos van directament cap al finançament de la guerra. El diner arriba al milicians, els quals demanen taxes als miners i a més cobren de les multinacionals que volen comprar el material.
La Xarxa D’entitats ha començat una campanya on denuncia la manca de responsabilitat social corporativa i de transparència de les empreses transnacionals i vol cridar l’atenció de tots els usuaris i les usuàries de telefonia mòbil i de la societat en general, per donar a conèixer “la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’espoliació dels recursos naturals de la RDC… ” proposa, entre d’altres coses: demanar a les empreses que participen al WMC més transparència en la cadena de subministrament dels recursos naturals, i que es comprometin a no utilitzar el coltan explotat il·legalment per a la fabricació dels aparells de telefonia mòbil; i ajudar a impulsar, dins l’Estat espanyol i la UE, una regulació com la que se està elaborant al Congrés dels EUA .”