Thursday 28 March 2024

Thursday 28 March 2024

Recomanacions incongruents i silencis sobre el Zica

 

Per fi alguna publicació explica per què no es pot recomanar que ‘planifiquis’ no quedar-te embarassada en països on precisament, no hi ha ni mètodes anticonceptius disponibles o la interrupció de l’embaràs pot portar-te a la presó. Per això reproduïm l’informat article de Calala en aquest sentit.

Ara queda encara per explicar si és la utilització de pesticides o altres químics i no el vincle del Zica, el que provoca les microcefalies en els bebes.

El Salvador ha recomanat a les dones que no es quedin embarassades en els propers dos anys. Recents recomanacions com aquesta al voltant del virus de la Zika obliden l’escàs accés de les dones llatinoamericanes als mètodes anticonceptius, els alts índexs de violència sexual a la regió i la penalització total de l’avortament en alguns dels països afectats.

Cal tenir en ment que bona part de la població llatinoamericana té un deficient accés a la informació sobre els mitjans anticonceptius disponibles pels escassos programes de planificació familiar. I les persones que tenen informació no sempre tenen accés als mateixos. No hem d’oblidar que a Hondures, la píndola anticonceptiva d’emergència, també coneguda com la píndola del dia després, està totalment prohibida i penalitzada. Fins i tot les dones que tenen accés als anticonceptius no sempre tenen la possibilitat d’utilitzar-los, a causa de les desiguals relacions de poder entre dones i homes existents, que afecten també, per descomptat, a les relacions sexuals.

 

Menors de 15 anys i embarassos per violacions

Tot això en una regió en la qual hi ha molts embarassos no desitjats entre adolescents: “Amèrica Llatina i el Carib […] és l’única regió on ha augmentat el nombre de parts de nenes menors de 15 anys“. Així, cada any, es produeixen 1,2 milions d’embarassos no planificats en adolescents. Elles, noies d’entre 15 i 19 anys, donen a llum al 18% de nascuts a Llatinoamèrica, acota l’Organització Panamericana de la Salut (OPS)” (El País).

Alguns d’aquests casos d’embarassos no desitjats són conseqüència de violacions sexuals. Les dones són les primeres víctimes de violència sexual a Amèrica Llatina i El Carib. En un dia, 460 persones són víctimes de violència sexual, i a Mèxic, segons dades de 2011- és violada una dona cada quatre minuts. Cal destacar que tan sols una part de les violacions comeses és denunciada, per la qual cosa les xifres solen ser molt superades per la realitat.

 

Altes xifres malgrat la manca de dades a Mèxic 

En el cas de les violacions comeses a Mèxic, per exemple, “la xifra negra és molt més gran. Podem dir que hi ha molt més de 112.000 violacions a l’any. Aquesta xifra la vam prendre amb base en els estudis d’inseguretat que indiquen que per cada delicte denunciat n’hi ha vuit que no es revelen”, diu Pablo Navarrete, coordinador d’assumptes jurídics de l’Institut Nacional de les Dones (Inmujeres)” (CNN Mèxic). En qualsevol cas, els governs no ofereixen massa dades sobre els embarassos producte de violacions, segons ha explicat a BBC Mònica Arango, directora per a Amèrica Llatina i El Carib del Center of Reproductive Rights.

A l’hora d’interrompre un embaràs no desitjat (en els països en què és legal), les dones troben molts obstacles per a això, entre ells, l’estigmatització social. En els casos en què les dones decideixen, malgrat tot, interrompre el seu embaràs, paguen un cost social important, que condicionarà les relacions que mantinguin des d’aquest moment amb les persones que han tingut coneixement de la intervenció. A vegades la pressió social aconsegueix que les dones no interrompin el seu embaràs per por al rebuig que puguin rebre, tot i que les condicions en què es dóna la maternitat dificultin no només l’adequada criança i desenvolupament del fill o filla (en termes, sobretot, econòmics i educatius), sinó també les de la mare.

 

Abortament prohibit i dones empresonades

La interrupció de l’embaràs, però, no és un dret en tots els països d’Amèrica Llatina i això agreuja encara més la situació de les dones. “Tres dels set països al món en què l’avortament està totalment penalitzat estan a Amèrica Central: El Salvador, Hondures i Nicaragua. A Hondures fins i tot està prohibida la píndola del dia després. A Guatemala, l’avortament està permès només si hi ha risc per a la vida de la mare. A El Salvador, l’avortament no està permès en cap cas, i fins i tot hi ha casos de dones empresonades per haver patit un avortament no provocat”.

“A causa d’aquesta falta d’autonomia de les dones sobre els seus cossos i les seves vides, la regió compta amb unes altes taxes de mortalitat materna. Segons dades de la CEPAL corresponents a 2013, aquesta taxa va ser de 140 morts maternes per cada 100.000 naixements a Guatemala, de 120 a Hondures, de 100 a Nicaragua i de 69 a El Salvador” (Calala).  A més, segons Thomson Reuters Foundation News, a El Salvador 3 de cada vuit morts per maternitat en menors de 19 anys són per suïcidi.

 

Panorama injust per les llatinoamericanes

En aquest panorama terriblement injust per a les dones d’Amèrica Llatina, ens trobem amb una nova realitat que agreuja encara més els problemes a què s’enfronten: el virus de la Zika. L’Organització Mundial de la Salut ja ha esmentat la relació entre la infecció d’aquest virus en dones embarassades i la microcefàlia dels seus fetus. Les xifres són molt altes i van en augment. Al Brasil es sospiten ja 4.783 casos de microcefàlia, segons les últimes dades. Però, quines conseqüències té en les persones aquest patiment?

L’afectació per microcefàlia en el fetus i els nadons és molt variable segons la malformació cerebral existent, des d’un lleu retard en el desenvolupament fins a no poder parlar o caminar i patir crisis epilèptiques. En la majoria dels casos que coneixem sobre el que està succeint al Brasil, el país amb més casos de microcefàlia registrats, al menys el 70% d’aquests nens té una microcefàlia que produeix una gran afectació neurològica i sensitiva que es manifesta en discapacitat intel·lectual, problemes motrius, afectació visual i auditiva.

 

Pitjor será als llocs amb violència sexual i pobresa

Certament, en tots els casos seran necessaris importants esforços en l’elaboració de programes d’informació sobre salut reproductiva, prevenció i interrupció de l’embaràs (en els països en què és legal) fins que es controli completament el virus. Però sens dubte, les pitjors circumstàncies les viuran aquelles dones que viuen en països on la violència sexual és elevada, la pobresa generalitzada, on és difícil l’accés a mitjans anticonceptius, on hi ha un alt nombre d’embarassos no desitjats, molts d’ells d’adolescents, i a més de tot això, l’avortament està penalitzat.

Previsiblement, i si no es fa res al respecte, amb l’arribada del virus, aquests països tindran un augment de casos d’avortaments clandestins (amb el subsegüent augment de mort per complicació dels seus procediments) i un augment de condemnes a dones a les que els sigui practicat. Aquesta és una ocasió més en què les circumstàncies demanen i exigeixen que tals països, com demanen moltes organitzacions de dones i feministes de la regió, estiguin a l’altura del reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones i no asfixien, encara més, a les seves ciutadanes.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les fotos de la consciència: Lynndie England, Carme Chacón

    OPINIÓ El 2004, la fotografia de la soldat USA Lynndie England embarassada torturant...

La nit de Leveroni*

  Tothom qui ha seguit una mica les meves aventures teatrals personals, sap que el...

Els telèfons mòbils i la Guerra al Congo.

S’acaba de celebrar a Barcelona la cinquena edició del Congrés de Telefonia Mòbil (27 de febrer-1...