Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Share

Els punys de Jennifer Salinas*

*Publicat parcialment a La Malhablada, revista feminista Mujeres Creando de Bolivia

Jennifer Salinas (Foto: El Deber)

OPINIÓ

Jennifer Salinas és una boxejadora boliviana-estadounidense que fa poc va aconseguir un títol mundial que ha entusiasmat a Bolívia, un país tan poc acostumat a èxits esportius internacionals, i també als mitjans de comunicació.

El seu triomf va generar, a més, un rebuig de part d’alguns col·legues de la boxejadora per “l’excessiva cobertura” mediàtica atorgada a aquesta dona i es van manifestar a cops contra els periodistes.

Vivim en una societat on la violència forma part de la identitat masculina, on el masculí és hegemònic, i on la manera que algunes dones han trobat per destacar en aquest món masclista és complexa i té a veure amb actuar amb aquests codis, fent un esforç doble i un esforç més permanent. És el cas de la boxejadora Salinas.

Els punys Jennifer Salinas no només han defensar en combats amb altres dones, també  han de colpejar contra les normes establertes per al gènere femení, contra el rebuig dels homes per la seva intromissió i, per això, contra el repudi als seus triomfs. Però no es veu, no es coneix, que lluiti contra el sistema patriarcal, sinó que sembla que s’ha acomodat al que cal, lluita sota aquestes regles.

És una dona entrenada al box a Nord Amèrica, on no ha trobat suport, segons ella mateixa ha dit, al contrari que a Bolívia, que l’ha rebut amb una barreja d’admiració de país acomplexat i d’enveja. D’altra banda, compleix amb el que socialment s’entén per ser guapa, que en una societat masclista és un avantatge, i sap treure profit perquè als mitjans els agrada mostrar la seva figura. Com boxejadora ha rebut el qualificatiu cursi de la premsa, que li resta valor al seu treball: “La reina boliviana”.

 

Normes socials
Els homes i les dones viuen amb unes normes socials construïdes per regular les conductes, els valors i les maneres respecte a com han d’actuar. Històricament, per múltiples raons de defensa i conquesta d’espais de poder, la violència ha acompanyat l’home i, tot i que en societats considerades més avançades s’intenta fer canvis, és actualment part de la seva identitat.

La dona té també el seu paper marcat, ella és (ha de ser) la feble en pràcticament tots els sentits: física, psicològica, intel·lectual i econòmicament parlant; és, això sí, pur sentiment, pur amor de dona i de mare, i és pur cura, cura al marit, a la mainada, a la gent amb malalties i a la que s’ha fet gran, al gos i es fa càrrec de la cura de la casa. Tots aquests valors es transmeten constantment pels mitjans de comunicació, la literatura i tot el que difon la nostra cultura actual.

Segurament Jennifer Salinas compleix amb molts d’aquests rols marcats socialment, cap dona pot lliurar d’ells del tot, i a més enganxa dur i a alguns això els fa molt de mal. La seva professió és la violència, un espai masculí.

 

Massa cobertura
És tan masculí que dos boxejadors, un d’ells policia, van arribar a les mans contra dos periodistes de televisió i el seus càmeres perquè a ella li van donar més cobertura de la que devien. Aquest fet faria riure, si no fos tan patètic i covard de part dels germans Franklin i Humberto Mamani, i si no fos perquè reflecteix totalment en contra d’allò  que s’ha d’enfrontar una dona en un espai d’homes.

És que és tan poc freqüent que es doni cobertura a les dones en l’esport. Solen destacar en alguna ocasió en què triomfen, no durant les jornades de competició rutinàries com els passa als homes, i quan es tracta de ressaltar situacions o imatges que no tenen a veure amb l’esport.

Salinas es va enfrontar i va guanyar a la colombiana Yolis Marrugo en un combat amb el qual va obtenir el títol Super Gall de la Federació Mundial de Box (WBF), la validesa com a entitat, i per tant el títol, va ser qüestionada en alguns sectors. Després del seu èxit, va ser rebuda pel president bolivià Evo Morales.

 

jennifer salinas y evo morales

Jennifer Salinas junto a Evo Morales (Foto: Los Tiempos)

 

Retrògrada i nociva
A Bolívia hi ha alguns avenços respecte a la igualtat de gènere, tot i que encara queda molt camí per fer. Les normes socials d’exaltació de la violència no se les veu com a positives en alguns països, on, al contrari, són considerades retrògrades i nocives, és així que la difusió en els mitjans de comunicació de combats de boxa està prohibida perquè, al marge de les tècniques de lluita que es poden apreciar i valorar, l’exhibició d’una persona fent mal a una altra es considera que no és sa, no beneficia, no motiva ni és exemple per a ningú. Aquestes consideracions no es tenen en compte a Bolívia, com en gran part del globus.

Jennifer Salinas és un exemple de lluita i èxit en espais considerats per a homes, és una pena que no tingui discurs reivindicatiu i que aquest espai on dóna baralla, enganxa, triomfa i fa mal, sigui un lloc que ja hauria d’estar prohibit.

Més informació:
Jennifer Salinas
Bolivia
La Malhablada

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Manifest 8 de març de 2020

Des de 2018 fins enguany, pel 8 de MARÇ hem sortit al carrer més...

Ucraïna: ‘Les llavors no s’han de moldre’

Per Glòria López. AmecoPress Reflexions sobre la guerra i la connexió entre militarisme i patriarcat,...

acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones del Parlament de Catalunya

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat avui en l’acte de...