Monday 24 June 2024

Monday 24 June 2024

Compartir

Eleccions Dominicanes: guanyen homes amb vots de dones

Els preliminars van donar el triomf al mandatari Danilo Medina*.
Les eleccions generals presidencials, congressuals, municipals i de diputats d’ultramar, es van dur a terme aquest diumenge, sense que un dia després es coneguessin els resultats.

Fent una crònica; encara que amb dades preliminars donen al candidat del Partido de Liberacion Dominicana (PLD), i actual mandatari Danilo Medina, amb un milió 174.000 397 vots, un 62 per cent; i el principal opositor i candidat presidencial del Partido  Revolucionario Moderno (PRM), Luis Abinader, apareix amb 665.000 465 vots, un 35.13 per cent.

Entre les vuit figures candidates a la presidència del país s’hi troben dues dones: Minou Tavárez, d’Alianza para la Democracia, qui fins al moment té sis mil sis-207 vots, un 0.33 per cent, i Soraya Aquino, del Partit de la Unitat Nacional (PUN), amb mil 815 vots, un 0.10 per cent.

Les votacions, que van tenir lloc aquest diumenge, es van iniciar amb un retard d’aproximadament dues hores, degut en essència a la renúncia, a poques hores d’iniciar el procés, de l’equip tècnic responsable dels escàners; no obstant això fou massiva la manera en què va acudir la població a les urnes per escollir, entre 24.442 aspirants, a qui ocupará  la presidència, vicepresidència del país; a més de 262 congressistes- 3.842 càrrecs municipals, pendents de donar-se a conèixer.

En el segon butlletí emès per la Junta Central Electoral (JCE), a les 2:40 de la matinada, figuren les dades abans exposades i si alguna cosa SemMéxico / SEMLac ha constatat és l’opinió general sobre aquesta campanya electoral, fortament criticada per la oposició, que va demandar equitat i transparència, ja que la societat ha presenciat el cost d’un procés valorat en més de 3.500 milions de pesos dominicans (uns 76,5 milions de dòlars).
La premsa nacional ha acusat els partits d’haver gastat en excés; sobretot a l’oficialista PLD, encara que Danilo Medina ho ha negat categòricament.

 

Observadors internacionals

Una gran quantitat d’observadors internacionals en les eleccions generals romanen al país, 183 delegats, representants d’organismes internacionals, de governs i convidats especials.
Figures com els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero, d’Espanya; Martín Torrijos, de Panamà; el colombià Andrés Pastrana, qui és a més cap de la missió de l’OEA, i Álvaro Colon, de Guatemala.

Segons va saber SemMéxico / SEMlac, 116 vénen com a observadors convidats per la Junta Central Electoral (JCE) i altres organismes, i 40 pel Partido de Liberación Dominicana. Els altres participen en qualitat de membres de l’OEA i de la missió de la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur), així com per ser representants de governs amics.

 

Dones declaren

Segons el padró electoral, lliurat per la JCE, a les 32 províncies i els 155 municipis del país, la relació d’inscrits hàbils per votar és de 6.918.000, 53; d’ells el 50.79 per cent són dones i 49.21 per cent homes. En les passades eleccions de 2012, el 71.75 per cent de les dones va acudir a les urnes; en relació amb els homes, que va ser del 70.85 per cent.

Aquest diumenge 15 de maig, van transcendir declaracions de dones candidates, com l’aspirant a la vicepresidència del Partido Revolucionario Moderno, Carolina Mejía, filla de l’expresident de la República Hipólito Mejía, que en dipositar el seu vot en el Col·legi Electoral ubicat a l’Arxvo General de la Nación, en aquesta capital, com a companya de llista de Luis Abinader, va dir confiar que la població exerceixi el seu dret i que “les nostres veus siguin respectades”.

En intentar entrevistar l’exmandatari, Hipólito Mejía, aquest va afirmar donar suport a la seva filla incondicionalment i que assumia tot el que ella digués.

Una altra de les candidates vicepresidencials pel Partido de Liberación Dominicana, Margarita Cedeño  de Fernández, actual vicepresidenta de la República, va qualificar d’exemplars les eleccions i va minimitzar les dificultats presentades amb els escàners a l’inici del procés.

També va intervenir la candidata a diputada Guadalupe Valdez per Alianza Pais, quan realitzava el sufragi: “Esperem que cada dominicà i dominicana se senti motivat a votar per l’opció electoral que prefereixi, i que ho faci de forma ordenada i en el major esperit democràtic que som capaços d’aconseguir com a societat”, va dir.

 Diàspora

A Estats Units hi ha registrats 274.000 441 votants, que representen el 71.36 per cent de la votació a l’exterior.

 

 * No hi va haver sorpreses, Medina guanyà i va arrasar.

Una de les promeses més importants de Danilo amb la nostra societat va ser no tornar a deixar a les dones soles. I va prometre desenvolupar  polítiques que promuen la inclussió, l’apoderament i la igualtat de gènere.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

elcritic.cat presenta la seva nova revista ‘FEMINISME(S)’

Serà aquest 27 de novembre a La Bonne. Denunciar les discriminacions de gènere que...

Hi ha alternatives

OPINIÓ La sentència de “la manada” ha confirmat les pitjors sospites que vam entreveure amb...

El costat fosc de les ‘contenturas’ post electorals a República Dominicana

El diumenge 20 de maig dominicans i dominicanes van triar un nou president de la...