El guardó es lliurarà a les guanyadores el 26 de juliol al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer públic aquest dilluns 27 de maig que el jurat del Premi Internacional Catalunya ha escollit per unanimitat a la política noruega Gro Harlem Brundtland i a l’activista pakistanesa Malala Yousafzai com a guanyadores de la 25a edició del guardó.
Gro Harlem Brundtland (wikipedia) www.malala-yousafzai.com
Enguany és el 25 aniversari del premi i en aquests anys, d’entre 29 personalitats, aquestes són les poques altres dones que han rebut el guardò: l’escriptora Doris Lessing (1999) d’Anglaterra; l’escriptora i activista social Nawal al-Sa’dawi (2003) d’Egipte; i l’activista política Aung San Suu Kyi i la metgessa Cynthia Maung (2008) de Myanmar.
El Premi Internacional Catalunya és un premi internacional atorgat cada any per la Generalitat de Catalunya, des de 1989, amb el qual es reconeix el treball de persones que han contribuït al desenvolupament de la cultura, la ciència, l’economia o qualsevol altre àmbit,i que a més han destacat per un alt compromís ètic i humanístic.
En el cas de Gro Harlem Brundtland, el jurat ha reconegut la seva capacitat de “connectar salut i medi ambient, tant amb la prestació directa de serveis com des de l’àmbit polític i estratègic”.
(wikipedia)
Va néixer el 20 d’abril de 1939 a la ciutat de Bærum, prop de la ciutat d’Oslo. Va estudiar medicina a la Universitat d’Oslo, i posteriorment amplià els seus estudis realitzant un postgrau a la Universitat de Harvard. Membre del Partit Laborista el 1974 fou nomenada Ministra de Medi Ambient, càrrec que ocupà fins el 1979. El 4 de febrer de 1981 es convertí en la primera dona Primera Ministra al seu país, fins el 14 d’octubre d’aquell mateix any. Posteriorment tornà a aconseguir aquest entre el 9 de maig de 1986 fins el 16 d’octubre de 1989 i el 3 de novembre de 1990 fins el 25 d’octubre de 1996. Va dirigir el seu partit des de 1981, el 1992.
El 1994 fou guardonada amb el Premi Internacional Carlemany, concedit a la ciutat d’Aquisgrà, per la seva contribució en favor de la unitat europea. Com a membre de la Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament va elaborar l’informe Brundtland de desenvolupament sostenible. Del 1998 al 2003 fou escollida Directora General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), establint una Comissió de Macroeconomia i de Salut i afirmà que la violència era el principal problema de la salut pública. El maig de 2007 fou nomenada pel Secretari General de les Nacions Unides Ban Ki-moon Enviada Especial per a la Cimera del Canvi Climàtic.
En el cas de Malala Yousafzai, s’ha valorat el fet que hagi estat “lluitant i jugant-se la vida pel dret a l’educació, des de ben petita i en un context molt difícil”.
www.malala-yousafzai.com
Nascuda a Swat, Jaiber Pastunjuá, Pakistan. A l’edat de 13 anys, Yúsafzai va aconseguir notorietat en escriure un blog per a la BBC sota el pseudònim Gul Makai, explicant la seva vida sota el règim del Tehrik i Taliban Pakistan (TTP) i els seus intents de recuperar el control de la vall després que l’ocupació militar els obligués a sortir a les zones rurals. Els talibans van obligar a tancar les escoles privades i es va prohibir l’educació de les nenes entre 2003 i 2009. Ella és una ferma defensora del dret de les nenes a l’educació tal i com manifesta continuament al seu bloc.
El 9 d’octubre de 2012 a Mingora, va ser agredida per un milicià del TTP, el qual li va disparar amb un fusell que li va impactar al crani i el coll, per la qual cosa va haver de ser intervinguda quirúrgicament. El portaveu del TTP, Ehsanullah Ehsan, va afirmar que intentarien un nou atac. L’atemptat va rebre la condemna internacional. des de llavors Malala Yusufzai ha rebut el suport de moltes personalitats i organismes. El 15 octubre 2012 va ser traslladada a Hospital Reina Isabel de Birmingham, al Regne Unit, per seguir amb la seva recuperació.
Enguany han concorregut al Premi Internacional Catalunya, 166 candidatures provinents de 54 països. El Premi es lliurarà el proper 26 de juliol, a les 19 hores, en un acte solemne que se celebrarà al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
En un quart de segle del Premi Internacional Catalunya (PIC),s’ha premiat 29 personalitats i hi han concorregut més de 1.300 noms presentats per més de 1.500 institucions d’arreu del món.
Podeu llegir l’acta íntegra del Jurat del Premi Internacional Catalunya 2013