En un nou pas cap a la igualtat efectiva entre dones i homes, el Parlament va aprovar per unanimitat, el 14 de gener, el Pla d’igualtat de gènere del Parlament de Catalunya 2020-2023, el primer d’aquestes característiques que fa la cambra catalana.
Es tracta d’un dels plans d’igualtat més complets i ambiciosos del parlamentarisme europeu que situa Catalunya al capdavant dels parlaments més sensibles als temes de gènere, al costat de cambres com la de Suècia, Escòcia, Anglaterra o Gal·les.
El pla contempla 84 accions transversals dividides en sis eixos: la igualtat en l’accés; la igualtat en la capacitat d’influència; el pes de la perspectiva de gènere en l’activitat parlamentària; la producció de legislació amb perspectiva de gènere; la igualtat de gènere en la funció simbòlica del Parlament i un darrer eix d’implementació i seguiment.
Entre aquestes accions hi ha: la paritat de gènere com a criteri normatiu en la composició de tots els òrgans de decisió, incloent la Mesa del Parlament i les meses de les comissions; l’ampliació de supòsits per a exercir la delegació del vot, també dels membres de la Mesa i d’altres situacions relacionades amb la cura de familiars i lactància; l’aprovació d’un protocol contra la violència masclista i la LGBTI-fòbia i establiment d’un òrgan responsable de l’atenció a les persones afectades; la redacció d’una declaració de compromís de tolerància zero davant de la discriminació i l’assetjament, perquè la signin els diputats i les diputades en el moment de recollir l’acta; la impartició de formació obligatòria per a la prevenció de la violència masclista i LGTBI-fòbia als diputats i diputades, al conjunt del Parlament i dels grups parlamentaris; etc…
Aquestes accions incideixen en totes les persones que treballen al Parlament, des de diputats i diputades, personal assessor dels grups parlamentaris, persones que treballen al Parlament i a les empreses externes que també hi treballen. També marca l’ús de l’espai dins el ParlamentI i s’estableixen indicadors per avaluar-ne el grau d’implementació. Comptarà amb una unitat d’igualtat amb dotació pressupostària que asseguri el seu compliment.
El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent i Ramió, manifestà en la presentació del Pla d’igualtat de gènere del Parlament de Catalunya 2020-2023 que aquest respon “a un compromís polític del conjunt de la cambra per treballar en favor de la igualtat efectiva entre dones i homes” ja què “un parlament que dona exemple del seu compromís amb la igualtat de gènere, és també un parlament més democràtic”. La finalitat d’aquest pla, per al President del Parlament, és el de contribuir a l’erradicació del patriarcat de la societat catalana per aconseguir un país més just i en igualtat d’oportunitats. Ho reblà amb el seu compromís personal a “situar el Parlament a l’avantguarda de la lluita per la igualtat de gènere al nostre país”.
En la seva intervenció, la secretària tercera de la Mesa, Laura Vílchez Sánchez afirmà que: “els plans d’igualtat són un instrument fonamental per impregnar l’organització i el funcionament d’una institució del principi d’igualtat efectiva de dones i homes de manera transversal”. I afegí que: “les desigualtats no desapareixeran soles. Cal combatre el masclisme que alimenta la societat patriarcal”.
I la secretària quarta de la Mesa Rut Ribas i Martí assenyalà que: “és una eina interna, per canviar formes de fer que perpetuen la desigualtat de gènere”, i per tant és també “una oportunitat per començar a canviar la societat”.
Val a dir que aquest pla és el resultat d’un estudi diagnòstic de la situació de les dones i els homes dins la institució, per el qual es va analitzar uns 100 indicadors per identificar les necessitats i les problemàtiques de cada col·lectiu. Tot el pla s’ha treballat i aprovat per consens des del Grup de Treball en Equitat de Gènere (GTEG), que és de nova creació i està format per una representant de la Mesa, de tots els grups i subgrups parlamentaris, del Consell de Personal i de Secretaria General. El GTEG serà actiu durant tot el desenvolupament del pla.
L’acte de presentació, obert a representants de les diverses entitats feministes de Catalunya, comptà amb diverses taules, on es parlà sobre la genealogia i memòria de l’experiència de les diputades al Parlament, quan les tractaven de senyoretes i no s’atenien permisos de maternitat però, per contra, el fet de ser tan poques feia que es relacionessin amb molta sororitat. En la darrera taula, les integrants del GTEG varen presentar les accions del pla i destacaren que els grans reptes són: comptar amb el compromís dels partits, amb la responsabilització per part dels homes i els usos del temps.
Val a dir que entre l’assistència només hi havia tres diputats homes, inclós el President del Parlament.