Una seixantena de dones i homes van participar dissabte, 18 de gener, a l’acte polític comarcal “Un violador en tu camino” que es va organitzar de forma espontània davant l’edifici dels jutjats de Mataró. I tot és a punt per a una nova acció política contra les violències masclistes, aquest dissabte 25 de gener a les 19:30pm, davant l’ajuntament de Mataró, organitzada per la Plataforma “Teixit de Dones”.
El ressò de la solidaritat maresmenca ha arribat fins als col·lectius de dones xilenes que pas a pas s’han anat empoderant durant els dos darrers anys i estan teixint xarxes per donar una resposta potent a la vaga general convocada en aquell país llatinoamericà, pel 8 de març. Aquesta será la seva rèplica, cadascuna des de la seva associació o col·lectiu, el día del plebiscit constituent al país del 26 d’abril.
A Xile la música ha acompanyat les protestes socials des de fa més de cinquanta anys. Els grans grups i solistes- homes i dones- es van començar a formar a mitjans dels seixanta del segle passat i sota diverses formes han arribat fins als nostres dies. Des del grup de neo folk llatinoamericà “Inti Illimani” fins a grups com Las Tesis, de Valparaiso, que han popularitzat “Un violador en tu camino” constitueixen la banda musical xilena d’aquells i aquelles que no tenen veu.
Las Tesis en el Centro Cultural Gabriela Mistral. Santiago de Chile @dg-d
“Les dones a Xile ens anem empoderan cada vegada més, ha dit a La Independent, Patricia Montero Vyeira, productora del grup Inti Illimani. A Xile les dones tradicionalment no hem tingut veu. Hem estat molt reprimides perquè estem en un règim patriarcal que no ens ha permès expressar-nos durant molts anys”.
En la seva opinió el grup Las Tesis va sorgir de les protestes socials que van esclatar a la ciutat portuària de Valparaiso a l’octubre passat. “Necessitem que el món ens escoltin. El que passa a Xile és molt greu. Un 1% dels ciutadans s’emporta els diners de tots els xilens. Una majoria important no té accés ni a la salut, ni a l’educació. Xile apareixia com el país més potent d’Amèrica del Sud però savíem que era una fal·làcia”.
Inti Illimani s’ha anat renovant i fan música d’arrel i fusió llatinoamericana amb fortes influència europea i mediterrània. Darrera la música hi ha sempre una lletra reivindicativa, compromesa mantenint un sentit social a favor de la igualtat els drets de les dones, el respecte a les minories, la cura del media ambient i els drets humans, entre d’altres.
Aquesta setmana s’han presentat a Santiago les conclusions del “2º Encuentro Plurinacional de las que luchan en 2020” en el qual hi ha participat més de tres mil dones, trans, travestis, lesbianes, no binàries, bisexuals i pansexuals de tot el país i representants de 28 països del món. En les conclusions han definit conceptes com el de igualtat, violència político sexual, drets sexuals i reproductius i l’acord entre l’oposició i l’oficialisme que caldria insertar en el procés Constituent.
“En els darrers temps, diu a La Independent, l’activista i gestora cultural Daniela González-Díaz, les dones xilenes hem anat guanyant visibilitat i encara que no hi hagi una única posició davant el plebiscit constituent del 26 d’abril la resistència feminista i la militancia feminista estaran en la primera línia”. En la seva opinió l’esclat social s’ha produït sota el mandat de Sebastián Piñera perquè ha estat un dels pitjors presidents que ha tingut el país. Un dels més perjudicials per a la classe obrera, estudiantil i feminista que va fer sortir al carrer els ànims caldejats de la societat.
“A las xilenes, continua, ens ha acompanyat la marea verda argentina que ha estat molt present en els carrers de Santiago. La sensibilitat com a militants feministes ha estat a la palestra. Les creadores d'”Un violador en el teu camí” fan una denuncia institucional del patriarcat. Aquesta és la base de la protesta xilena i, a més, s’ha convertit en un himne global. Crec que estem entrant en la quarta onada de feminisme i per això el 2020 serà molt important perquè es produirà una major universalització de les defenses del feminisme”. El feminisme, conclou, Daniela González-Díaz,tracta del capitalisme, de la globalització, l’ecología, és un moviment transversal i aquest acte polític tindrà la seva primera escenificació als carrers xilens el 8-M.