Sunday 19 January 2025

Sunday 19 January 2025

Drina Ergueta

El gènere de la notícia en diverses llengües

 

OPINIÓ

D’aquí a pocs dies es reuniran a Barcelona, Catalunya, més d’un centenar de periodistes de quatre continents per exposar, debatre i proposar des d’una perspectiva que no és l’habitual i que encara resulta estranya, malgrat que és urgent, la de gènere.

Del 15 al 17 d’abril es durà a terme la VI Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, que agrupa una xarxa internacional que al seu torn inclou a diverses xarxes locals, que en alguns casos són molt fortes com les de Mèxic, Argentina, Colòmbia, Espanya i Catalunya, o periodistes que tenen aquesta motivació a nivell individual, i que arribaran des de Suècia, Rússia, països de l’Àsia mediterrània, nord d’Àfrica i també des de Llatinoamèrica, com Bolívia o el Brasil.

De manera prèvia a la trobada, es duran a terme dues reunions internacionals rellevants: La de la Xarxa de periodistes de la Mediterrània i la de la GAMAG – Europa (Global Alliance on Media and Gender). Les assistents a aquestes cites es congregaran en la trobada internacional.

Què s’espera d’aquest tipus de trobades? Serveixen per a alguna cosa? En valorar una informació com aquesta, d’una trobada internacional de periodistes amb perspectiva de gènere, molta gent podria pensar que es perd el temps i els recursos.

Per això és important explicar, una i altra vegada, què significa tenir perspectiva de gènere en la notícia. Bàsicament es tracta d’informar tenint en compte també a les dones. No es tracta de parlar de dones, en lloc de fer-ho dels homes, sinó de donar el lloc que és més just a una població que representa una mica més de la meitat de les persones que habiten el planeta.

A nivell global, i des d’aquesta perspectiva, es realitzen estudis i estadístiques per demostrar la invisibilitat de les dones en els mitjans. A nivell global, en uns llocs més que en altres, la presència de les dones en les notícies és irrellevant: no apareixen -o si hi són és en molta menor mesura en relació als homes- com a protagonistes expertes, lidereses, referents o representants; i quan sí que se les té en compte, és en qualitat de víctimes o en papers de menor valoració, com pot ser el de brindar testimoni d’un fet i generalment relatant una vivència personal, no explicant un tema per ser especialitzada, professional o experta.

D’altra banda, és important la denúncia de les injustícies i violació de drets que pateixen les dones, només per ser dones, definir i explicar amb claredat tots els tipus de violència que els afecten i les mesures que es prenen o no per evitar-los, sancionar-los i rescabalar les víctimes i supervivents.

En aquesta trobada també es valorarà la situació que viuen les periodistes en l’exercici de la seva professió, des de la discriminació salarial, la dificultat per a l’ascens, les exigències de cànons de bellesa i edat, fins l’assetjament sexual i les violències físiques que poden arribar a la mort.

No es pot oblidar que els mitjans de comunicació estan, al costat de la família i a l’escola, entre els principals formadors de maneres de veure el món, de crear categories mentals amb què les persones realitzen el seu dia a dia i construeixen la seva vida. Fer que en aquesta visió del món les dones tinguin un lloc digne i just, és una tasca imprescindible.

És important aquesta trobada? L’ideal seria que no fos necessari que existissin aquestes xarxes de periodistes amb visió de gènere i les seves trobades. L’ideal seria que tot el periodisme tingués aquesta perspectiva, que la societat sencera la tingués, que en tots els espais a on es miri hi haguessin tant homes com dones en igualtat de condicions, que no hi hagués violència per raó de gènere.

Són desenes de representants de diversos països, són moltes llengües i les seves variants lingüístiques, totes les persones assistents tindrem un tema en comú i treballarem per aconseguir una perspectiva cada vegada més inclusiva i justa amb el gènere.

 

VI Trobada

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Llibert

Hi ha qüestions que no volem plantejar-nos. El drama arriba quan la vida ens...

Por a les Canàries per la situació de familiars saharauís dels “territoris ocupats”

Declaracions de l’activista canària Lemtat Ahmed davant la imminent marxa d’Aminatou Haidar al Aioun Amb...

Maite Fandós responsable d’una de les 5 futures grans àrees municipals

FLAIX Xavier Trias ha presentat el que serà el futur govern municipal de la ciutat,...