Les dades, que el Departament s’ha compromès a actualitzar trimestralment, estan accessibles a l’adreça: www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/dependencia/dades
El Departament Benestar Social i Família ha publicat algunes de les dades més importants sobre la situació de la dependència en el nostre país.
D’entre les dades que s’han donat a conèixer en destaquen:
-Nombre de sol·licituds inicials presentades des de 2007 (388.290 persones).
-Nombre de sol·licituds de revisió (58.156 persones).
-Gènere (251.652 dones i 136.638 homes), edat i distribució de les sol·licituds inicials en el territori.
-Nombre d’aquestes resoltes, per resoldre i “no valorables”, és a dir, amb procediments caducats, desistiments de la persona que ho havia sol·licitat i mort de la persona abans d’arribar a cap resolució (27.151 persones de les 388.290 mencionades).
-Graus assignats.
-Nombre (346.156 persones) i estat d’assignació de Programes Individuals d’Atenció (Pias) (186.864 persones).
-Estat de la tramitació de les sol·licituds de canvis d’aquets Pias assignats (43.074 sol·licituds, 27.177 resoltes).
-Nombre de persones beneficiàries de Serveis (137.444 persones).
-Gènere (92.837 dones i 44.611 homes), edat i distribució en el territori d’aquestes persones beneficiàries.
Es troben a faltar algunes dades, com:
– Evolució del temps transcorregut entre la primera sol·licitud d’informació de l’interessat/da, la presentació de la sol·licitud i la primera resolució de la mateixa. (Alguns casos han superat l’any i mig entre la presentació de la sol·licitud i la resposta a aquesta).
-Sexe i estat de salut de les persones cuidadores no professionals (entorn familiar i de suport no pertanyents a l’Administració ni a entitats).
-Sexe, estat de salut i condicions laborals de les persones cuidadores professionals (treballadores i treballadors de les administracions i entitats).
-Nombre i gènere de persones cuidadores no professionals beneficiàries dels Serveis Especialitzats de Suport als Familiars Cuidadors i Altres Persones Cuidadores No Professionals.
Tant les persones amb dependència a Catalunya com les persones que les cuiden són majoritàriament dones. Amb les dades publicades es dóna a conèixer que el 65% de les persones sol·licitants són dones (251.652 dones). D’elles, 92.833 gaudeixen d’algun servei (assistència o “vinculació” a algun centre, ajuda a domicili, teleassistència, cuidador/a no professional). Aquestes 92.833 dones que reben algun servei són el 67% del col·lectiu que rep serveis.
Respecte les persones cuidadores, fins el moment no es troben disponibles dades com el nombre i el gènere, ja siguin familiars i no professionals o professionals. Ni altres característiques com el seu estat de salut o condicions laborals.
Durant la presentació d’aquestes dades el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha destacat el gran esforç que s’està realitzant des de la Conselleria per posar al dia la feina pendent heretada, que començà el 2007 amb el desplegament de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. “Estem pràcticament al dia pel que fa a les valoracions pendents d’abans de 2011 –ha afirmat el Conseller- i anem a termini pel que fa a les valoracions d’aquest any”. El conseller també ha valorat molt positivament “l’esforç realitzat aquest any des de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), per posar al dia les valoracions i els Programes Individuals d’Atenció (PIA) que quedaven pendents del període anterior a l’any 2011, així com per agilitzar els casos que han entrat nous aquest any”, i s’ha mostrat satisfet per haver complit amb el compromís de “millorar la maquinària de l’ICASS per tal de poder treballar amb rigor i complint terminis a partir d’ara i per donar a les dades de la dependència la transparència i claredat que durant anys vaig reclamar personalment”, informen fonts oficials.