Ha acabat a Perú la reunió de Mesecvi que va reunir responsables de 30 països. Una nova educació i l’aplicació de lleis fortes contra el feminicidi podrà frenar la violència contra les dones van assenyalar ministres i representants de dones de més de 30 països, reunides a Lima durant la VI Conferència dels Estats Part del Mecanisme de Seguiment de la Implementació de la Convención Interamericana para Prevenir, Sancionar y Erradicar la Violencia contra la Mujer (Mesecvi).
A la cloenda de l’esdeveniment la ministra peruana, Marcela Huaita, va ressaltar la importància de la reunió i la necessitat d’enfortir les polítiques públiques per a atendre de forma integral a les nenes i adolescents víctimes de la violència sexual “que perjudica la seva dignitat i futur”.
En les diverses ponències les dones van coincidir a assenyalar que la inserció en les currículums escolars de cursos on s’incideixi en el respecte que mereixen les dones i tota la diversitat d’opcions sexuals, acabarà amb els estereotips aplicats a les fèmines i que les col·loquen en inferioritat de condicions respecte als homes.
Susana Chiarotti, Directora de l’Instituto, Derecho y Desarrollo de Argentina, va dir que actualment es viuen situacions de violència política contra les dones que incursionan en l’àmbit del que és públic i que cada dia s’efectua en forma més descarada, particularment contra les que governen, amb la complicitat de mitjans de comunicació.
“El que s’observa al Brasil contra la presidenta són fortes agressions, la dibuixen en les trucades adhesius en les formes més obscenes o en un vàter, cosa que mai van fer contra presidents homes, això és violència, no debat”, va anotar.
Ha explicat a més que “l’únic que pot canviar aquesta situació, perquè ho visquin les nostres nétes o besnétes, és ensenyar als sistemes educatius dels diversos models de família i deixar de banda els estereotips, els rols que encara s’assigna a les dones sense tenir en compte que en el trenta per cent de les llars les caps de familia són dones. La nostra generació és frontissa, cal lluitar per una transformació cultural a les escoles, cases i carrers “.
Liriola Leoteau, advocada i directora de l’Instituto Nacional de la Mujer de Panamá, va dir que al seu país hi ha un corrent nacional contra la violència a les dones i una cadena de custòdia i protecció a les dones víctimes de violència.
“El més important és tant la prevenció com la reeducació i conscienciar sobre el que és el respecte a la diversitat, cal acabar amb els patrons culturals limitants sobre les dones i repolititzar conceptes que passen de generació en generació així com acabar amb la impunitat, tenim d’aplicar càstigs severs als que violenten a les dones. És urgent aplicar una educació amb enfocament de gènere i de Drets Humans per a tots i totes “.
La diputada boliviana Sonia Brito va explicar que al seu país amb el govern del Movimento al Socialismo (MAS) del president Evo Morales, les dones han assolit llocs que mai abans van tenir, així ho disposa la Constitució.
Bolívia, va afegir, viu una sèrie de transformacions dins del seu concepte “Vivir Bien”, entre les que destaquen Drets Humans com també polítics i econòmics amb incidència en la igualtat de Drets de les Dones.
“Som el primer país a Llatinoamèrica i el segon en el món a tenir 50 per cent de dones en la Asamblea Legislativa, comptem amb una presidenta a la Cámara de Diputados y Diputadas i dues dones caps dels escons d’oposició, a part d’ocupar llocs claus en l’òrgan electoral, en el poder judicial i en altres dependències “.
La legisladora va manifestar que segons la nova llei penal boliviana, el feminicidi es castiga amb 30 anys de presó i també són fortament castigats els que incorren en trata i tràfic de persones, en actes discriminatoris, en assetjament i en violència política contra les dones.
“És així que des de les organitzacions socials les dones han irromput en l’escena política i existeix el que s’anomena una ventrada de lideresses, hi ha un gran apoderament, també en les organitzacions indígenes. El president Morales consulta moltes accions amb la Confederación de Mujeres Bartolinas. També el vicepresident Álvaro García Linera és un altre gran aliat de les dones “.
També Vilma Loli, directora general contra la Violéncia de Género del Ministerio de la Mujer y Poblaciones Vulnerables del Perú, va exposar que al seu país es va oficialitzar el Protocolo Interinstitucional de Acción frente al Feminicidio, Tentativa de Feminicidio y Violéncia de Pareja de Alto Riesgo, amb la finalitat de prevenir que les dones víctimes de violència que denunciïn maltractaments acabin assassinades per les seves parelles.
El protocol d’articular les accions de diversos sectors de l’Estat, com la Policia Nacional, operadors de justícia i el MIMP. Aquest decret se suma a la Llei del Feminicidi, així com altres mesures que està promovent l’Estat per afrontar aquesta problemàtica social.