Friday 19 April 2024

Friday 19 April 2024

Compartir

Educació, dret o privilegi?

OPINIÓ

El meu avi gairebé no va estudiar. Va començar a treballar als 12 anys de pastor. Sempre em va dir: “Els joves heu d’estudiar. Quina sort que tu sí hagis pogut”. Jo vaig poder perquè un sistema de beques m’ho va permetre. Avui no tothom té la mateixa sort. L’any passat, 30 mil universitaris i universitàries no van poder pagar les seves matrícules, i es van quedar fora. Volen que l’educació torni a ser un privilegi, accessible només als que s’ho puguin pagar.

La Llei Wert, malgrat la seva pomposa nomenclatura: Llei Orgànica per a la Millora Educativa (LOMCE), no millorarà la nostra educació, ans al contrari la convertirà en una “educació low cost”, assistencial i de segona. Deteriorar el sistema d’educació públic és la millor garantia per assegurar l’èxit de l’educació privada. La LOMCE, així mateix, significa gestió piramidal i antidemocràtica dels centres, criteris pedagògics productivistes al servei de les empreses, claudicació davant les pressions de la jerarquia eclesiàstica.

A Catalunya, la Llei Wert relega el català a llengua de “quarta categoria”, per darrere del castellà i de la primera i segona llengua estrangera. Serà considerada “llengua d’especialitat”. D’aquesta manera, es podrà obtenir el títol d’ESO o Batxillerat sense acreditar-ne el seu coneixement, ja que no serà necessari examinar-se de totes aquestes assignatures. L’objectiu de Wert and co. és, ni més ni menys, que acabar amb un model d’immersió lingüística i de cohesió social reeixit. Ja ho deia el ministre. Es tracta d'”espanyolitzar als nens catalans”. Ni més ni menys.

I davant l’escassetat de recursos econòmics, els centres educatius obren la porta, de bat a bat, al mecenatge privat. Algunes universitats fins i tot criden a “apadrinar” als seu estudiantat. Però l’educació no pot ser ni un privilegi ni pot estar supeditada a un acte de beneficència, amb les consegüents contrapartides. Què serà de la nostra educació en mans d’Unión Fenosa, Repsol, Telefónica i BBVA? Totes elles, per cert, ja compten amb les seves corresponents càtedres universitàries… i volen més .

Davant la imposició d’una educació privada, classista, espanyolista, autoritària i sexista, aquest dijous, 24, es convoca una vaga a tots els cicles formatius. Defensar un model educatiu públic i de qualitat ens incumbeix a tots. Ens volen pobres i ignorants. No ho podem permetre. L’ofensiva contra l’educació pública se suma a les retallades en sanitat , prestacions socials… i és un nou atac a drets fonamentals.

Volen que tornem a l’època de les nostres àvies i avis, on tan sols estudiaven aquells i aquelles que s’ho podien permetre. La resta al camp i a la fàbrica. En el nostre món modern, aposten per una educació de primera (privada) i una altra de segona (pública). Segregant des de petits la societat del futur. Davant del dilema que ens imposen, educació: dret o privilegi?, la seva aposta és clara, però la nostra també.

* Article a Publico.es , 23/10/2013.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

De Beijing a Valparaíso

   Montse Pineda. Vicepresidenta del Consell Nacional de Dones de Catalunya al Parlament.   “Necessitem...

Mèxic: Mor una integrant de la Xarxa Nacional de Periodistes

Carmen Santiago ha mort el dia 20 d’abril als 37 anys d’edat  Al cap de  tres...

Barcelona: 24a Mostra Internacional de Films de Dones / La Independent / Notícies Gènere

  El proper 29 de febrer,  a la Sala Gran del Centre de Cultura de...