Pel projecte de Superilla de l’Eixample encara no es te en compte les propostes de les persones amb discapacitat.
A la reunió virtual del dijous 10 de juny amb Joan Ramón Riera, president de L’Institut de Persones amb discapacitat (IMPD) amb el personal tècnic de l’Ajuntament i de la regidoria que dirigeix, van exposar els canvis de disseny de la superilla de l’Eixample, d’acord amb les propostes de les persones amb discapacitat. I es va anunciar que no es col·locaran les llambordes previstes- les mateixes que hi ha en els espais públics de la ciutat – i que també es tindria en compte com facilitar l’aparcament, millorar les vies tàctils per a persones cegues, aixi com altres mesures proposades pels representants de persones amb discapacitat intel·lectual.
En aquesta reunió hi van participar components de l’actual Consell Rector, com Carme Riu i Pascual i Neus Mora, de Dones No Estàndards que actualment formen part de la candidatura “Barcelona també es nostra”, a les eleccions al Consell Rector que s’estan celebrant (fins al 19 de juny) per a escollir els nous representants de les persones amb discapacitat.
En principi Carme Riu va elogiar la informació donada, i la bona voluntat demostrada per les tècniques i tècnics del nou projecte de superilla de voler afegir les seves propostes, però de seguida es va mostrar molt decebuda quan es va informar sobre el tipus de llambordes previstes. Novament va manifestar el seu desacord en que volguessin tornar a col·locar “llambordes”, encara que aquesta vegada mes grans i mes planes. “Ja hem comprovat en algun lloc on ja hi son – va matissar- que les persones amb cadires de rodes, seguim sense tenir estabilitat, perquè continúa havent un buit al voltant de cada rajola, que ens segueix fent perdre l’equilibri”. Per aixó va demanar que “el millor seria provar la seva eficàcia real abans de la seva instal·lació definitiva”.
També va manifestar que no els semblava gens bé, que encara no s’hagi pensat en una solució eficaç per facilitar l’aparcament a cotxes adaptats. “No ens afavoreix gens la independència personal poder aparcar a uns 100 metros. Ens obliga a seguir depenent d’altres persones, i això és, precissament, el que no volem”. A Neus Mora, que li preocupa especialment el tema de la mobilitat va comentar que: “Una cosa son les bones intencions i altra la realitat” I va afirmar que no veia molt clar que: “no s’hagi previst una autentica accessibilitat per a entrar als comerços d’aquesta superilla, ni d’altres llocs, amb un esglaó o desnivell d’entrada i amb voreres estretes que no ens permeten accedir als locals”. “Les nostres dificultades de mobilitat- va afegir Riu- encara són molt desconegudes per la majoria. I la normativa vigent sobre accessibilitat, no es compleix. i tampoc és la que nosaltres demanem. Els carrers i espais públics segueixen sense estar pensats per a nosaltres, sobretot, per a les dones, que per les nostres responsabilitats familiars es movem molt pel nostre entorn”.
Joan Ramon Riera, va prendre nota de les queixes, i es va comprometre a convocar una nova reunió -amb el nou consell rector- a mitjans de juliol- para a tornar a posar en debat el projecte de Superilla, amb un nou redactat que afegeixi totes les suggeriments, abans de presentar-lo a l’ajuntament per a la seva aprovació definitiva.
Carme Riu, reconeix que està mol be promoure una Barcelona del futur inclusiva i ecològica, però això s’ha de posar en pràctica per a tota la ciutadania en igualtat. “El més important es que aquesta superilla, que es preveu iniciar a mitjans del 2022 sigui la mostra que és un veritable projecte de disseny d’una ciutat de futur per a tothom, tant per a les persones amb cadires de rodes, com per a les persones grans o les que tenen especials dificultats de trànsit”. I va remarcar que esperaven que aquesta vegada es fessin les coses be, perqué com sempre ha passat amb les persones amb discapacitat, moltes reivindicacións s’han aconseguit gràcies a les seves lluites.
I per això, per acabar, ella, va demanar més participació en les eleccions: “cal que tothom voti en aquestes eleccions al Consell Rector, que s’inicien aquest dijous presencialment i acaben el dissabte 19, perquè nomes amb la pressió continua dels nostres representants accosenguiren millores reals. Nosaltres hem demostrat amb el nostre activisme, desde sempre, tant en lluites com en l’accés a les platges – que encara no sabem com està aquest estiu- com en tots els àmbits, que només units avancen. Però seguirem endavant, dins i fora de l’IMPD!”, va concloure Carme Riu.
(*) Nota: Aquesta reivindicació es va iniciar per una carta enviada per Carme Riu com a presidenta de Dones No Estàndards, a l’Ajuntament de Barcelona, perquè no estaven d’acord amb que pel carrers de la nova superilla es volgués col·locar les tradicionals “llambordes”. Això va tenir com a resultat l’organització d’una “Marxa Exploratòria”, per la superilla de Sant Antoni, el 20 de maig, a la que hi van acudir unes 60 persones, moltes d’elles representants d’associacions. Les tècniques i els tècnics acompanyants van recollir tots els suggeriments i propostes dels i de les participants. Consultar + informació sobre aquesta convocatòria al Blog de Món Comunicació: moncomunicacio.com/blog]