Monday 15 July 2024

Monday 15 July 2024

Compartir

Dona i guerra

 

Amb veu de dona, el passat 31 d’octubre, va voler donar veu a les dones que varen patir la guerra, tant en el front com a la rereguarda. Hi ho varem fer amb una historiadora experta en el  tema, Margarida Colomer.

Margarida Colomer ha publicat diversos llibres, com per exemple: Cooperativismes i moviment obrer (1986), Guerra Civil i Revolució a Argentona (1990), Guerra civil a Mataró 1936/39 (2006), Postguerra a Mataró 1939-1952 (2013), entre d’altres.

Aquest any en fa 100 de l’inici de la Primera Guerra Mundial, però Dones Reporteres varem voler parlar d’una data més recent i d’una guerra més propera: la Guerra Civil Espanyola. Iniciada el 1936, ara fa 76 anys.

Recordem que ja hi havia una República, legalment constituïda, i que un cop d’estat militar es va aixecar en armes contra aquest règim i ens va portar una guerra cruel i sagnant que va durar tres llargs anys. Per tant, es van enfrontar dos ideals, dues maneres d’entendre el món; la defensa de la República, un sistema modern, progressista, que donava nous drets als ciutadans (sobretot a les dones), i els colpistes que defensaven el feixisme i uns ideals arcaics i conservadors (sobretot per a les dones).

Marina Ginestà fou una icona de les milicianes de la Guerra Civil. El gener d’enguany ha mort als 94 anys. La seva imatge amb el fusell penjat a l’esquena va donar la volta al món, tenia aleshores 17 anys.

Durant la guerra les dones es van organitzar, com no podia ser d’altra manera. Les milicianes van anar a lluitar al front, però moltes altres es van cuidar d’ajudar a la reraguarda. El col·legi de Valldemia (Mataró) va acollir a les dones del front republicà i les ensinistrava; el col·legi dels Salessians s’hi van instal·lar les Brigades Internacionals.

D’una d’aquestes dones se’n va enamorar Hemingway…però això és una altra història. L’entrevista es pot escoltar aquí.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

17 de maig: Sabadell celebra el Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia

Sabadell celebra el Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia...

La violència de tants homes contra les dones

Foto:www.eb.edu OPINIÓ Per què no es pot dir que els agressors de dones […]

...

Tots els embarassos haurien de poder ser desitjats

OPINIÓ Per fi he acabat la lectura del recent best-seller internacional de Sara Donati: La...