Monday 02 October 2023

Monday 02 October 2023

Diversidad y Coeducación:el Govern retalla, nosaltres creem

Som docents i activistes i treballem per respondre a la diversitat immensa que trobem cada dia a les nostres aules. El Govern suprimeix recursos i nosaltres en generem i divulguem els que creen d’altres particulars i associacions que, com nosaltres, no defalleixen en la lluita per la igualtat del nostre alumnat.

Estar en contacte directe amb la comunitat educativa ens demostra un dia sí i l’altre també la necessitat enorme de no llençar la tovallola, de no abandonar la batalla. El masclisme, el sexisme, el classisme i, per descomptat, l’homofòbia són presents a la nostra professió.

Malauradament, el nostre alumnat hi està exposat des de l’educació infantil de manera que interioritza els estereotips de gènere. Els contes de prínceps i de princeses mitjançant els quals es transmet una sèrie de valors basats en l’amor romàntic fan molt de mal als adolescents, entre els quals es comença a detectar en molts casos una relació de submissió i de dependència per part de les noies i de poder i de manipulació per part dels nois. D’altra banda, l’alumnat LGTB, que topa amb un ambient de fòbia, es veu obligat a amagar-se i a no exterioritzar la seva vessant emocional per por del rebuig.

Associacions i activistes generen contínuament material didàctic per tal de treballar la diversitat afectivo-sexual i la coeducació a les aules. I, cada cop més sovint, es fan programes i accions als centres educatius per tal de combatre la desigualtat de les minories. En conseqüència, una part del professorat s’interessa per portar a terme activitats i actuacions a les classes, però tot sovint no sap com posar-s’hi, com accedir al material o com dur-lo a la pràctica. En definitiva, ens hem adonat que una part de les nostres companyes i companys s’implica en aquesta mena d’iniciatives, malgrat la manca d’informació.

Així va néixer Diversidad y Coeducación, com una pàgina en la qual es podien trobar agrupats i centralitzats tots aquests recursos en un sol espai del web i com a punt de referència per a tothom que volgués tenir accés directe a materials per treballar amb l’alumnat.

Des de Diversidad y Coeducación també creem el nostre propi material i estem disposades a generar recursos per a qui els necessiti en el cas d’una acció concreta o per encetar qualsevol programa destinat a promocionar la diversitat afectivo-sexual i la coeducació, tant en el marc de l’educació reglada com en el de la no reglada. Al nostre web hi ha sessions de treball, guies per a la coeducació, material per explicar la transsexualitat i l’homosexualitat, però també per lluitar contra el masclisme i la violència de gènere, així com jocs i vídeos relacionats amb aquests temes, articles i notícies, informació sobre cursos i tallers presencials i online, unitats didàctiques i un llarguíssim etcètera.

Un dels punts en el qual estem més implicades és el de tractar el tema de la diversitat afectivo-sexual i la igualtat des de la inclusió, no des de la descontextualització. Els materials que portem a la classe per presentar els continguts de les diverses assignatures haurien d’incorporar la diversitat. Tipus de famílies, orientacions sexuals, identitats de gènere… Tot forma part de la nostra realitat quotidiana i s’ha d’incorporar al temari amb tota la naturalitat. No som partidàries de tractar les minories en un bloc a part perquè formen part de la humanitat de la mateixa manera que la resta. Per tant, és important que ens fem presents als enunciats dels problemes de matemàtiques, de física o de química o als exemples que es treballen a les classes de llengua estrangera, així com a les d’història, de cultura clàssica o de llengua i literatura.

Diversidad y Coeducación és, a més a més, un projecte feminista que treballa per la igualtat de la dona. Per aconseguir-ho, considerem imprescindible rescatar de l’oblit i fer presents les dones que han format part de la nostra història i l’han construïda. Les noves generacions necessiten referents històrics i a casa nostra hi ha moltes dones a les quals devem uns drets que avui ens semblen inalienables. En aquest camp, Diversidad y Coeducación treballa amb Lyceum Club Femenino.

És obligació de tota la societat vetllar per la felicitat de les generacions futures, per tal que les nostres nétes, nebodes i filles visquin en un entorn sa que els permeti desenvolupar lliurement les seves emocions sense prejudicis ni etiquetes. I no ens aturarem fins que aquesta realitat entri a les nostres aules i se n’apoderi.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Llamada para el envío de manuscritos – Dossier Temático ex æquo, n.º 35, 2017

INTERSECCIONALIDAD, COMUNICACIÓN Y CULTURA: (ENTRE)CRUZAMIENTOS DE MATRICES DE OPRESIÓN Y PRIVILEGIO Coordinadoras:Carla Cerqueira – Centro...

València-Unió Europea: Concurs literari convocat per “Mujeres jóvenas Las Moiras”

1 ª EDICIÓ – Curs 2011/2012 MUJERES JOVENAS las Moiras.  PROGRAMA DE JOVENTUT EN ACCIÓ...

Vídeos de les jornades de Dones en Resistència a Hondures

Estan disponibles en vídeos trams de les 2 ª i 3 ª Jornada Regional de...