Wednesday 22 January 2025

Wednesday 22 January 2025

Cuba: Primera agenda de masculinitats amb enfocament feminista

Per Leyanis Infante Curbelo, SemLac

Aquesta agenda amb enfocament feminista aspira a contribuir a la transformació de les
relacions de gènere des de l’aposta per masculinitats no hegemòniques a Cuba. Foto:
Detall en la portada de l’agenda.


Construir una nova proposta de masculinitats, on els homes es reconeguin com a subjectes de violència i puguin canviar els designis patriarcals que els col·loquen en aquesta posició, a partir d’una perspectiva feminista i interdisciplinària, és el principi que guia el projecte “Proposta metodològica per a la formació de masculinitats alliberadores”.

La iniciativa ha estat concebuda pel Centro Félix Varela, artífex en els darrers dos anys de diferents accions formatives on han participat homes diversos de tot el país i també dones.

Per a Mirlena Rojas Piedrahita, directora del Centro Félix Varela i coordinadora general del projecte, la proposta representa un punt d’inflexió significatiu, especialment perquè ha estat desenvolupada des d’una perspectiva feminista i una concepció que reconeix les múltiples dimensions relacionades amb l’edat, el gènere, el color de pell i l’espiritualitat de les persones.

Una de les accions comunicatives associades a aquest projecte és la confecció de la primera agenda de masculinitats amb enfocament feminista, presentada el passat 28 de novembre al Salón de Mayo del Pavellón Cubano, a la capital cubana, com a part de la jornada per la No Violència contra les dones i les nenes.

El material incorpora experiències dels dos anys de treball del projecte “Proposta
metodològica per a la formació de masculinitats alliberadores”, va explicar Mirlena Rojas Piedrahita, directora del Centre Félix Varela i coordinadora general del projecte.

Segons va explicar Rojas Piedrahita, el material recull experiències dels dos anys de
treball del projecte.

Produïda amb el suport de l’ambaixada del Regne dels Països Baixos, Diakonía, l’Agència Italiana de Cooperació per al Desenvolupament i Cospe, l’agenda es va concebre com una “eina de sensibilització sobre aquests temes”, en un context en què prevalen lògiques patriarcals i masclistes, i un dels principals desafiaments és involucrar més joves, va assenyalar Rojas.

Va considerar que aquesta acció comunicativa és una petita contribució en funció de la igualtat de drets, l’equitat i la justícia social.

Coincidint amb aquesta visió, Roberto Sánchez Medina, especialista del Centre Félix Varela i participant en els tallers formatius, va destacar que l’agenda és resultat d’un procés de formació que s’ha nodrit de molts dels postulats del feminisme cubà.

“Transversalitza els drets i convida els homes a qüestionar-se si estan violant aquests drets, si respecten l’altre,” va reflexionar.

Per a Jorge González Núñez, president del Movimiento Estudiantil Cristiáno de Cuba i també participant en els tallers, el procés implica reconèixer-nos com a subjectes que exerceixen opressió. “És un ompromís per organitzar-nos, per acompanyar la lluita feminista i entendre el nostre rol com a homes en aquest procés,” va afegir.

Per a Jorge González Núñez, president del Moviment Estudiantil Cristiáno de Cuba, presentar aquest producte comunicatiu demana reconèixer-se com a subjectes que
exerceixen opressió. Foto: SEMlac Cuba.

”Aquesta transformació de rols patriarcals preestablerts en aliança amb les dones és una lluita on estem intentant desmuntar un sistema d’opressió”, va reconèixer Frank David Rodríguez Ruiz, part de l’equip de formadors.

“És una lluita que, si l’entenem i l’abracem, pot portar-nos a assolir els majors avenços en equitat i justícia social,” va afirmar.

“El fet que els homes trans vinguem de l’altre costat no ens allibera de replicar la violència i el masclisme,” va destacar Larian Arias, activista de la comunitat trans, per a qui un dels encerts del projecte és la diversitat de possibles masculinitats que reconeix.

Foto: SEMlac Cuba.

Rojas Piedrahita va considerar que l’agenda col·loca un gra de sorra en funció de la igualtat de drets, de l’equitat i la justícia social.

La seva aspiració és poder aplicar el que ha après amb les seves amistats i copiar l’experiència formativa amb altres homes mitjançant eines d’educació popular adquirides.

L’agenda abasta una varietat d’aspiracions, s’ha construït col·lectivament, ofereix dades rellevants sobre equitat de gènere i masculinitats, i té com a eix fonamental desafiaments i crides a l’acció compartits per homes i dones involucrats en l’experiència.

El material aspira a ser una guia en la ruta pròpia cap a masculinitats alliberadores, ofereix informació sobre el projecte i la seva proposta formativa, comparteix imatges dels tallers realitzats i reflexions sorgides en aquests espais.

Foto: SEMlac Cuba.

La primera agenda de masculinitats amb enfocament feminista es va presentar el passat 28 de novembre al Saló de Maig del Pavelló Cuba, al Vedado de l’Havana.

A més, aborda temes com les cures i l’ús del temps per part d’homes i dones, presenta estadístiques comparatives de salut tenint en compte la variable de gènere, i fa referència al fet que diuen les dades sobre la violència exercida contra les dones i les nenes.

L’agenda també presenta conceptes com violència sexual, assetjament sexual, androcentrisme, binarisme sexual, bretxes de gènere, apoderament, feminicidi, feminismes, patriarcat, rols de gènere, entre altres; i proposa una pràctica diària d’autoavaluació en aquest camí de transformació, amb preguntes com: “Què he millorat aquest mes? Què vull millorar?”

Per a Ania Mirabal Patterson, una de les autores de la proposta metodològica, entre els reptes per avançar cap a masculinitats no hegemòniques hi ha establert aliances i connexions amb altres plataformes, activistes i projectes que treballin les noves masculinitats, accedir a grups com les primeres infàncies i poder copiar les experiències d’aquests dos anys a partir d’homes i dones formats en aquests espais.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib

En el document final de la trobada Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib, les...

La dona africana, prioritat en la ‘diplomàcia preventiva’

L’ Agenda Dona, Pau i Seguretat ha de sortir de la teoria i ha...

Girona: Institucions gironinas rememoren el Dia Internacional contra la Violència Masclista / La Independent / Notícies Gènere

La Diputació, la Generalitat i l’Ajuntament de Girona van commemorar conjuntament el Dia Internacional per...