A la Trobada Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània, La Independent va reclamar a les institucions catalanes el suport necessari per avançar en la consolidació d´una Xarxa Mediterrània d´Informació i Comunicació amb Visió de Gènere.
Fou en la Trobada Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània “Comunicar la Mediterrània amb mirada feminista”, realitzada entre el 4 i 5 de novembre a Barcelona, a la seu de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEmed), organitzat per la Xarxa Europea de Dones Periodistes.
La Taula Rodona consistí en l´exposició –per part de les periodistes participants – dels continguts i objectius dels seus mitjans, considerats com a exemples de bones pràctiques de comunicació amb visió de gènere, feminista. A la Taula hi hagué: Beatriz Villarejo, editora del DF – Diario Feminista, que en fou la moderadora; Patricia Mayorga, presidenta de l’Associació Mundial de Dones Periodistes i Escriptores (AMMPE); Tona Gusi, cocordinadora de La Independent i vicepresidenta de la XIDPIC.CAT, Zoubaida El Fathi, periodista de Ràdio i TV SNRT – Marroc; i Cristina P. Fraga codirectora d’Ameco Press. Via zoom hi participaren: Lola Fernández, directora de comunicació de la Fundación Euroárabe (FUNDEA); Jenny Rönngren, editora de Feministiskt Perspektiv; Rosa Mª Rodríguez Quintanilla, coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG); i Zulina Lainez, presidenta de la Federació Internacional de Premsa (FIP).
En la seva intervenció, la representant de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) i cocoordinadora de La Independent, Tona Gusi, va reclamar a les institucions catalanes el suport necessari per avançar en la consolidació d´una Xarxa Mediterrània d´Informació i Comunicació amb Visió de Gènere.
Connectant amb les periodistes Lola Fernández, Jenny Rönngren i Rosa Mª Rodríguez Quintanilla. Fotografies XEDP, IEMed i GAMAG Europe
Intervenció sobre La Independent a la Taula de mitjans digitals feministes
Tona Gusi explicà que ni la sortida de La Independent (11 de setembre de 2010), ni la seva existència fins avui hagués estat possible sense la XIDPIC.CAT i extensivament la XIPVG, així com d´altres xarxes europees i mediterrànies que contribueixen mitjançant el teixit associatiu de periodistes i comunicadores a l´empoderament de xarxes locals i de periodistes a títol individual. La Independent aprèn d’altres agències germanes d’Amèrica Llatina i experiències similars d´Itàlia o Suècia. Tampoc seria possible La Independent sense el treball constant amb l’associacionisme de dones i els col·lectius i ONGs amb visió de gènere.
És també una eina estratègica per sensibilitzar a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació (generalistes, locals i alternatius), sempre des de la perspectiva de gènere, donant la veu a les dones i a les organitzacions que treballen pels Drets Humans, pels Drets de les Dones.
La Independent (2010) surt de la XIDPIC.CAT-XIPVG (2005), una xarxa de dones periodistes i comunicadores de Catalunya inscrita a la XIPVG (RIPVG), coneixent el paper dels mitjans de comunicació en la difusió i reproducció de models de comportament, i de la necessitat de pensar i difondre models no discriminatoris i que fomentin la igualtat. Té una pàgina de notícies i d´altres lligades a projectes i serveis. Actualment funciona en lideratge horitzontal i compartit, amb un Consell Redacció quinzenal ampli de més de 30 col·legues i un més quotidià, a traves de xarxes format per 19 periodistes i comunicadores. Les edicions són a càrrec de dues cocoordinadores i d´altres companyes, puntualment.
Els continguts de La Independent es distribueixen bàsicament en les notícies breus i els articles de portada. Pel que fa a les primeres s’organitzen localment: Catalunya – Països Catalans, Estat espanyol, Europa, Mediterrània, i Internacional. I pel que fa als articles, les seccions i subseccions foren creades pel primer equip i continuen amb les aportacions més actuals i, és clar, no corresponen del tot amb les seccions de la premsa generalista, sinó que són més properes a l´agenda feminista: Drets Humans, Apoderament i Lideratge…
Per constituir La Independent (que ordinàriament és una pàgina web de l´ Associació XIDPIC.CAT) es va comptar amb reconegudes periodistes feministes i especialistes del llenguatge inclusiu, com a instructores. I amb una periodista gestora d’agències internacional de notícies de gènere, Sara Lovera. Així sortirem preparades l´11 de setembre de 2010.
La Independent dirigeix la seva informació, la elaborada i la cedida per agències germanes (SEMlac, SemMèxic, AMECO press…) a altres agències, mitjans, institucions, associacions, lectores i lectors. Ho fa gratuïtament ja que la XIDPIC.CAT és una associació sense ànim de lucre. En començar va rebre una insuficient subvenció i el suport d´amistats. Des del segon trimestre, totes les tasques d´edició i elaboració d´articles son voluntàries. Projectes que impliquin edicions i baners d´entitats ètiques son ben rebuts.
Les edicions, actualment són quinzenals, tot i que és pot fer una edició avançada si és necessària. Un cop es pot visitar la nova edició, s´envia una newsletter a qui ho sol·liciti.
A La Independent hi escriu: les Integrants de la XIDPIC.CAT-XIPVG que ho desitgen individualment i com a XEDP, Secretaria de la Dona del Sindicat de Periodistes de Catalunya, Moncomunicació, 39 y más, i Dones Reporteres; Les comunicadores i comunicadors d’altres associacions, ONGs, i Fundacions amb qui col·laborem; i les periodistes de la RIPVG Estat espanyol, GAMAG-Europe i XEDP, Periodistes de la Xarxa Mediterrània d’informació i Comunicació de Gènere i Agències de notícies vinculades a la XIPVG (RIPVG): SEMlac noticias (Amèrica Llatina i el Carib); SemMexico; AMECO (Estat espanyol). Altres: CIMAC, Feministik Perspectiv, webs Argentina com Comunicar Igualdad i altres…
També es fa un seguiment intern a través d´un comptador de visites al web, que a data 1 de novembre de 2021 marcava: 25.591.046 visites. O sigui una mitjana quinzenal per edició de 120.000 a 150.000 visites.
El fons actual de La Independent és de 422 pàgines de 20 articles amb la següent mitjana de visites als articles: pàg 50: 1.380; pàg 100: 2.195; pàg 200: 2.943; pàg 300: 3.575; pàg 400: 5.148; pàg 410: 5.849; pàg 420: 9.869; pàg 422: de 18.715 a 169.615.
Temes més llegits van des d´un estudi de violència masclista a Amèrica Llatina, a una entrevista a Laura Gutman, un 8 Març a Alemanya, una presentació d’un llibre Marcela Lagarde a Barcelona, a un Informe salut sexual i reproductiva ALEE.
La Independent i la Mediterrània
Cal assenyalar que la Xarxa Mediterrània d’informació i Comunicació de Gènere no està funcionant des del 2016 i els articles han minvat extraordinàriament. D’aquí la importància de la consolidació d´aquesta xarxa, ja que és la única manera de comunicar-nos directament, de rebre informació amb visió de gènere, més real i més democràtica a fi de compartir-la en ambdues ribes. No es estrany que les temporades que disposem de més i millor informació siguin les que coincideixen al voltant de les Trobades Mediterrànies celebrades: el 1992 a Siracusa; el 1995 a Barcelona al CPC; el 2007 a Barcelona a l´IEMed; una parcial de Països en conflicte a Barcelona el 2008 a l´IEMed; també una general el 2008 a Marakech a Ennhakil , una altra Roma el 2012, i a Barcelona a l´IEMed i al CPC el 2016). També al voltant dels FSM, sobretot els celebrats a Tunísia generen més noticies sobre les dones de la Mediterrània. A banda, és clar!, de totes les que generaren “Les Primaveres Àrabs”.
En general en el fons d´articles de la Independent hi ha unes 180 entrades per Mediterrani o Mediterrània. Per Països no europeus: 107 Marroc; 60 Sàhara; 106 Palestina, 105 Israel, 102 Síria; 97 Turquia; 88 Egipte, 76Tunísia; 56 Jordània; 56 Líbia; 50 Algèria; i 48 Líban. Els articles més llegits són: “IV Fòrum Mediterrani de Dones Empresàries a Algèria”; “Lina Ben Mhenni, periodista de ràdio Kalima: “La identificació religió- estat és una veritable amenaça a la llibertat”; “Les meves trobades amb Fatema Mernissi”; i “Fatima Sounssi: “Vull mostrar allò que té de positiu la immigració”.
Dones, periodistes i conflicte a la Mediterrània / Mujeres, periodistas y conflicto en el Mediterráneo/ Women, journalists and conflict in the Mediterranean
La consolidació de la Xarxa Mediterrània d’informació i Comunicació amb Visió de gènere fou sempre un dels objectius més valorats per la que va ser des de l´inici de la XIDPIC.CAT i la creació de la Independent, la nostra companya, mestra i amiga Montserrat Minobis. De fet ella fou qui tingué la iniciativa de celebrar la primera Trobada a Barcelona el 1995, coincidint amb la Conferencia Mediterrània.
Montserrat Minobis també estigué al capdavant de la Newsletter Dones, periodistes i conflicte a la Mediterrània, editada en 3 idiomes: català, castellà, anglès i algun article en àrab. S´en feren 5 números entre el febrer de 2010 i el desembre de 2011. Les seves autores foren les periodistes de Paisos en conflicte de la Mediterrània, reunides a Barcelona a l´IEMed el 2008. L’equip de coordinació lintegraven: Montserrat Minobis per la XIDPIC.CAT, Maria-Àngels Roque com a Directora de Quaderns de la Mediterrània i la periodista palestina exiliada a Àustria Kawther Salam. Altres participants i autores foren: Nella Condorelli, Jihad Fatchati, Naomi Wolf, Sihem Ben Sedrine, H. H. (Síria – Jordania ), Laia Serra, Anna Carrull, Tona Gusi, Virginia Montañés, Elena Zambelli, Lola Fernández i Wafa Charif, Caridad Ruiz. En tinguen cura i feren les diverese edicions es periodistes catalanes: Marga Pons, Marta Ayora i Elena Tarifa.