Tuesday 10 September 2024

Tuesday 10 September 2024

Compartir

Connexió Violeta Radio-Mataró Ràdio:Ser periodista i feminista a Mèxic un futur esperançador

Arturo Landeros, Taula Mèxic, Patricia Mayorga, Teresa Carreras i Yanely Fuentes @esachez

Debat a Mataró Ràdio sobre el país de la narcopolítica per conèixer les experiències de dones feministes i periodistes mexicanes. 

Sergio Aguayo, acadèmic mexicà, des de Madrid, Lucía Lagunes periodista mexicana des de Ciutat de Mèxic i des de l’estudi Yanely Fuentes i Patricia Mayorga acompanyades de Arturo Landeros de Taula per Mèxic.

Sergio Aguayo acadèmic mexicà i defensor dels Drets Humans va compartir el “Cruïlla d’Europa” d’aquesta setmana- programa que dirigeix Teresa Carreras a Mataró Ràdio (89,3 FM), amb les periodistes Lucía Lagunes directora de Violeta Ràdio ( XHCDMX 106,1FM), Yanely Fuentes y Patricia Mayorga.

Aquestes dues darreres estan refugiades a Barcelona, també hi va ser Arturo Landeros de Taula per Mèxic. Fuentes i Mayorga van ser convidades per exposar les seves experiències com a periodistes i com a dones per la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG), en un acte al Col·legi de Periodistes.

La mala salut de la llibertat d’expressió a Mèxic és un dels quatre problemes principals detectats per Sergio Aguayo acadèmic del Col·legi de Mèxic, columnista i defensor dels Drets Humans (DDHH), perquè aquest Estat nord americà s’hagi convertit en un dels països on hi té més presència política el crim organitzat.

Aguayo va compartir opinions, en el programa radiofònic “Cruïlla d’Europa”  amb Lucía Lagunes periodista, feminista directora de CIMAC, Comunicación e Información de la Mujer i de l’agència de notícies CIMAC i es directora de Violeta Radio. Aquesta estació és una freqüència pública atorgada a la Alianza por el Derecho Humano de las Mujeres a Comunicar- integrada per CIMAC i Salut Integral per les Dones (SIPAM)- que presideix la investigadora mexicana Aimée Montiel. I amb Yanely Fuentes, periodista del Diario Alternativo, del estat de Guerrero, i Patricia Mayorga periodista de l’estat de Chihuahua, amenaçades a Mèxic i refugiades de Barcelona gràcies al programa de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal.

logo-radio-feminista-300x175                                       baixa Mataro Radio                                       

            

Esperança en el futur

Ambues van explicar a les ones de Mataró Ràdio, de Mataró Audiovisual, que havien estat sis mesos a Catalunya per explicar la seva experiència als i les periodistes d’aquí i les perilloses condicions de treball com a dones i com a periodistes que viuen a Mèxic. També han fer un exercici per allunyar-se de la violència que es viu en el seu país d’origen i replantejar-se quina serà la continuïtat de la seva vida professional.

Yanely Fuentes ha dit a Mataró Ràdio : “Aquests mesos a Barcelona han estat per a mi una experiència molt positiva. Estar lluny del meu país m’ha reforçat les meves conviccions del que vull seguir fent d’ara en endavant. Continuaré en el periodisme i denunciant la corrupció que hi ha a Mèxic”. Yanely ha agraït tota la solidaritat que ha rebut tant des de Mèxic com aquí a Catalunya. “Tinc clar que he de tornar a l’estat de Guerrero i treballar justament en aquesta regió del sud del país on es parla molt poc dels drets humans com a drets de les dones ni del feminisme. Em dedicaré a divulgar el que he après. La meva família no vol que torni a Guerrero però jo sé el que he de fer”.

Periodistes assassinades

Un exemple diferent van poder escoltar els oients de Mataró Ràdio en sentir la veu de Patricia Mayorga que va començar la seva carrera amb temes de salut i educació fins que es va endinsar en la corrupció del sistema polític. Sobre el futur diu taxativa “a casa meva em van formar per això, per denunciar la realitat. Tinc una filla de 19 anys que la veig molt forta i molt honesta per continuar denunciant la corrupció i defensant els drets de les dones com a periodistes”.

A la Patricia li pesa ja el fet d’haver deixat en el camí a la seva amiga Miroslava Breach que va ser assassinada, pel març del 2017 per denunciar la corrupció, la violència, els feminicidis i la violació dels DDHH a Chiuaua. I juntes havien aprofundit en el periodisme d’investigació i denuncia. El camí de les dues professionals es van creuar. La Patricia es fundadora de Red Libre de Periodismo, un col·lectiu creat el 2012 que té per objectiu la promoció de la llibertat a través de la capacitació a periodistes independents de la regió.

Ha rebut diversos premis internacionals. La Patricia Mayorga ha publicat diversos treballs al setmanari Proceso denunciant les violacions de DDHH dels pobles indígenes de la Sierra de Tarahumara i el narcotràfic en aquesta zona.

Teniu més informació sobre aquestes dues periodistes en la crònica precedent de la seva presentació al Col·legi de Periodistes, organitzat per la XDPIC.CAT-XIRVG.

 

                                                                       Aguayo Carreras

                                                                         Sergio Aguayo, Teresa Carreras

El programa radiofònic dedicat a la violència sistèmica a Mèxic va comptar amb la introducció de Sergio Aguayo periodista i acadèmic condemnat per dany moral per escriure una columna on hi denunciava la corrupció de l’exgovernador de Coahuila y expresident del PRI, Humberto Moreira. Ara ha estat condemnat a pagar deu milions de pesos- mig milió de dòlars- quan ja havia estat absolt en primera instància. La decisió està recorreguda. “Tinc més confiança en la justícia federal que en la de Ciutat de Mèxic que va afavorir a Moreira” va dir als micròfons de Mataró Ràdio.

Corrupció sistèmica

En la seva opinió Mèxic té quatre problemes principals: la corrupció, l’extraordinària força del crim organitzat – que fins i tot ha frenat al president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) en fer reformes-, la desigualtat i la proximitat amb els Estats Units d’Amèrica que, en opinió d’Aguayo, té un President molt agressiu. Entre aquests problemes principals del President assenyala una forta escalada de l’assetjament als periodistes independents i el fet que no creu que la violència contra les dones sigui un problema important. “Després de l’assassinat de la petita Fàtima, de 7 anys, el President no va voler rebre a les feministes. AMLO no entén al Mèxic modern i autònom. “, va concloure Sergio Aguayo a Mataró Ràdio.

Al seu torn la Lucía Lagunes periodista feminista, sociòloga especialitzada en perspectiva de gènere, directora de CIMAC, directora de l’emissora “Violeta Ràdio”, i coordinadora per Amèrica Llatina i el Carib de l’Aliança Global en Mitjans i Gènere (GAMAG) va aportar unes opinions molt valuoses. Violeta Radio és la primera i única freqüència oberta feminista que hi ha a la Ciutat de Mèxic, a l’Estat i, en opinió de Lagunes, segurament que a tota Amèrica Llatina. CIMAC és una organització que des de fa nou anys registra i documenta les agressions des de la perspectiva de gènere feminista. ” Això, la diu la Lucía, ens ha permès posar el focus en la desigualtat a la qual han de fer front les dones periodistes degut a l’alt clima de violència que es viu a Mèxic”. En la seva opinió Mèxic és un país amb unes regions que tenen la més alta desigualtat que creen la corrupció i el crim organitzat.

                                                                     baixa Lucia Lagunes

                    Lucía Lagunes, periodista

En el sexenni d’Enrique Peña Nieto, afegeix, es van comptabilitzar els casos de 478 dones periodistes que van ser intimidades a l’hora de fer la seva tasca periodística, amb agressions sexistes i actituds misògines que buscaven desacreditar el treball de les periodistes i sexualitzar les amenaces. “Amb López Obrador, conclou Lagunes, les coses no van millor. M’encantaria dir que si que ha canviat la realitat de Mèxic i que hi ha un canvi enorme en matèria de llibertat d’expressió.

Malgrat tot les lectures polítiques que fa el nou Govern no assumeixen com a prioritat la defensa de la llibertat d’expressió que és un dret humà que tenim totes les persones i, en concret la defensa de la llibertat d’expressió que tenim les persones que la nostra feina quotidiana és informar a la societat a través del periodisme. Sergio Aguayo ha fet una referència molt oportuna en iniciar l’emissió d’aquest Cruïlla d’Europa de la realitat de Mèxic i de la sordesa d’AMLO de reconèixer al moviment feminista”.

 

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: Incorporació de la Visiò de Gènere en la formació pels estaments judicials

El conveni inclou la realització d’investigacions, diplomats i esdeveniments acadèmics, com tallers i cursos a...

La representació de les dones en els mitjans de comunicació

Un 46,4% dels metges que exerceixen la seva professió a Espanya són dones, però el...

Barcelona: Premis de Comunicació no Sexista / La Independent / Notícies gènere

L’acte de lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista, que atorga l’Associació de Dones...