Friday 29 September 2023

Friday 29 September 2023

Tampo 1

Compartir

Comissió d’Igualtat del Congrés vota i aprova reclamació rebaixa “taxa rosa”

 

La Comissió d’Igualtat del Congrés ha debatut i aprovat reclamar la rebaixa de l’IVA als productes d’higiene íntima femenina, impost conegut com a “Taxa rosa”, i la dels bolquers per a infants i gent gran, que actualment tributen al 10% els primers i fins al 21% els segons.

Demana una rebaixa de l’IVA que permeti aplicar la tarifa superreduïda del 4% per a aquest tipus de productes i que mentre això no es produeixi hi hagi una rebaixa al 5%.

Per aconseguir-ho, el govern espanyol ha de defensar prèviament davant la Unió Europea, que té sobre la taula l’harmonització d’aquest impost per al conjunt de la Unió, que els Estats disposin de marge per poder establir aquest tipus de tarifa.

La petició aprovada aquest dimarts emana de dues proposicions no de llei, una d’Esquerra Republicana i l’altra del PSOE que han comptat amb l’aprovació de tots els grups del Congrés de Diputats excepte el PP, que s’hi ha oposat.

Teresa Jordà

 

Teresa Jordà d’ERC

La diputada d’Esquerra Teresa Jordà, ha defensat la proposta tot recordant que pagar com a productes de consum el que en realitat són de primera necessitat i d’ús regular per a les dones, com són els tampons i les compreses, representa ‘una absoluta discriminació per a un col·lectiu que representa el 52% de la població’.

Una dona, ha recordat Jordà, utilitza de mitjana unes 17.000 compreses al llarg de la seva vida. No considerar aquest producte de primera necessitat sembla que obeeixi a una mentalitat fins i tot rància, des del moment que pot donar a entendre que se’ls faci pagar un preu per la seva especificitat biològica’.

La proposició no de llei del PSOE demana també aquesta reducció i en un segon punt insta a l’Executiu a fer possible, mentre Europa diu la seva, una rebaixa al 5,5% de l’IVA de productes d’higiene íntima femenina i bolquers.

Lídia Guinart

 

Lidia Guinart del PSC

 

La diputada socialista Lidia Guinart ha explicat que aquests productes els fan servir prop de 14 milions de dones a Espanya durant 35 o 40 anys de la seva vida.

A França o el Regne Unit, la mobilització ciutadana al costat del compromís de diferents forces polítiques ja han permès rebaixar l’IVA per a aquest tipus de productes del 20% al 5,5%, en l’exemple francès, i que en el cas britànic s’està a l’horitzó de declarar-los exempts d’aquest impost, com passa en altres països com Canadà.

Un cas semblant és el de bolquers per a nadons i gent gran, que arriben a tributar fins al 21%. Un bebè pot necessitar bolquers durant els dos primers anys de la seva vida i el cost per a cada infant és, de mitjana, de 150 euros mensuals’, ha recordat Jordà.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Manifestació del 25N a Barcelona i intervencions a la Plaça Sant Jaume

Cap silenci davant la violència masclista Els col·lectius feministes van mantenir la crida a la...

Amb la mùsica com a motor del canvi, des de Cuba a Catalunya.

La cantautora cubana Rochy Ameneiro ha liderat “Todas Contracorriente”, un projecte musical basat en la cerca d’una...

tere moll

Comença el 2017

    OPINIÓ Així és, acaba de començar un any nou. Encara gairebé sense estrenar,...