La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) va participar en la Trobada sobre Polítiques Integrals contra les Violències de Gènere, realitzat a Cartagena d’Índies, Colòmbia.
Una de les taules de la Trobada. (Foto: AECID)
És vital l’existència de xarxes de periodistes pel suport a col·legues que realitzen un treball des d’una perspectiva que inclou a la dona, com actora lideressa, protagonista, experta o com subjecta amb drets, a fi que el seu treball professional tingui l’enfocament de rebuig i de denúncia de les violències masclistes, va dir Drina Ergueta que, com a part de la XIDPIC.CAT i de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), va participar des de Barcelona, via on line, a la trobada realitzada del 28 al 30 de novembre.
La trobada es va fer per establir les bases amb les quals aplicar polítiques contra les violències de gènere tant en el marc normatiu, institucional, d’educació, a la feina i en situacions de conflicte, entre altres punts. Hi van participar representacions de la societat civil, les institucions de govern i organitzacions que en diferents taules i posteriors discussions van donar els seus punts de vista i aportacions. Va estar organitzada per l’Ambaixada d’Espanya a Colòmbia i l’Agència Espanyola de Cooperació, amb el suport d’ ONU Dones.
“Per fer efectives unes polítiques integrals que aconsegueixin disminuir o desaparèixer les violències de gènere en la societat, és imprescindible incorporar, i amb caràcter transversal, una visió igualitària i de respecte dels drets de les dones en tot el sistema educatiu; a més d’aconseguir un enfocament de gènere en els mitjans de comunicació que són formadors i reproductors de categories mentals en la població que els segueix”, va dir Ergueta.
La RIPVG va ser creada el 2005 a Mèxic i actualment compta amb representacions de xarxes locals de periodistes o professionals a títol individual de 38 països; en la seva última trobada, realitzada a Barcelona l’abril de 2016, hi van assistir més de 150 periodistes de 27 països que, entre altres punts, assenyalaren la necessitat que l’educació, especialment universitària, incorpori la visió de gènere en totes les seves disciplines, especialment en els estudis de comunicació, com a forma de fer front a les violències masclistes.
La XIDPIC.CAT al voltant de 350 integrants, entre periodistes i comunicadores, que després d’ 11 anys de treball ha tingut importants èxits, sent alguns d’ells la consolidació de La Independent, com a agència catalana de notícies amb visió de gènere; l’impuls a la GAMAG-Europa (Aliança Global de Mitjans amb visió de Gènere), on té el lideratge, i l’organització de la Xarxa de la Mediterrània de Periodistes amb Visió de Gènere.
En la trobada, la representant de la XIDPIC.CAT va explicar un dels últims treballs realitzats a través de La Independent que va consistir en monitoritzar 120 portades de quatre diaris catalans i 4 tertúlies de tres canals de televisió demostrant la poca presència de les dones en els espais destacats dels mitjans de comunicació.
Les conclusions de la Trobada sobre Polítiques Integrals contra les Violències de Gènere de Colòmbia es donaran a conèixer en les pròxima setmanes.
Representants d’entitats governamentals, de la cooperacions, ONG i grups de dones entre el públic. (Foto AECID)