Sunday 21 July 2024

Sunday 21 July 2024

Ciutat de Mexic : #UnDíaSinMujeres. Crida a l’Aturada Nacional el 9 de març

 

 

Una vegada més la iniciativa internacional per a decretar un dia de vaga de dones per a la celebració del dia 8 de març ja s’ha difós a tot el món.

 

Es tracta que cap dona travessi els carrers, no treballar, no realitzar cap feina, no comprar res, les nenes no hauran d’anar a escola, les dones a casa no han de cuinar, ni netejar, no anar a l’oficina, i fer-se sentir en les demandes fonamentals per a tancar les bretxes de discriminació i expressar la indignació de cara a la violència contra les dones.

Ja circula en xarxes amb l’etiqueta #UnDíaSinMujeres, on les cibernautes i blogueres, les usuàries de xarxes socials en moltes ciutats de Mèxic fan una invitació per a sumar-se a la vaga. Per a Mèxic el 9 de març.

Imaginar… Què seria d’aquest país sense les dones? Què passaria si tinguéssim un dia sense dones? Com afectarà l’economia? Qui farà el desdejuni o el cafè? són algunes consignes que s’han llançat en xarxes socials i en tota classe de xats privats.

El cartell electrònic, com pot llegir-se crida a: El 9 de març no surtis a treballar, les nenes no van a escola, no vagis a la universitat, no carreguis gasolina ni gas, no compris res, no venguis res”, com a centre de la iniciativa. Avisa al sistema patriarcal que no es pot pensar en el món sense nosaltres.

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona, es va instituir en 1910 a Copenhaguen, capital de Dinamarca, durant la Conferència Mundial de Dones, una jornada proposada per Clara Zetkin i adoptada per Nacions Unides el 1975 amb motiu de la Primera Conferència Internacional de la Dona dels governs.

 

 

 

9M

 

 

Es va dir a l’ONU que el 8 de març és un dia per lluitar per la igualtat, la participació i l’apoderament de la dona en tots els àmbits de la societat. Se celebra en molts països del món. En alguns d’aquests països és festa nacional.

El Tema del Dia Internacional de la Dona 2020 de l”Onu És: «Sóc de la Generació Igualtat: Pels Drets de les Dones»

El tema del Dia Internacional de la Dona (8 de març) de 2020 és, Sóc de la Generació Igualtat: Pels drets de les dones. El tema va lligat a la nova campanya multigeneracional d’ONU Dones, Generació Igualtat, que commemora el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Pequín, que va ser aprovada el 1995 en la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona, que va tenir lloc a Pequín, la Xina, i és reconeguda com el full de ruta més progressista per a l’apoderament de les dones i les nenes a tot el món.

L’any 2020 és un any decisiu per a la promoció de la igualtat de gènere a tot el món, a mesura que la comunitat mundial fa balanç dels progressos obtinguts en l’esfera dels drets de les dones des de l’aprovació de la Plataforma d’Acció de Pequín. També marcarà diversos altres moments notables en el moviment en favor de la igualtat de gènere: cinc anys en ruta cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible; el 20è aniversari de la resolució 1325 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre les Dones, la Pau i la Seguretat; i el 10è aniversari de la creació d’ONU Dones.

El consens que està sorgint a nivell mundial és que, malgrat alguns progressos, el canvi real ha estat desesperadament lent per a la majoria de les dones i nenes en el món. Al dia d’avui, cap país pot pretendre que ha aconseguit la igualtat de gènere. Hi ha una sèrie d’obstacles que romanen sense canvis en la legislació i en la cultura. Les dones i les nenes continuen sent infravalorades; treballen més, guanyen menys i tenen menys opcions; i sofreixen múltiples formes de violència en la llar i en espais públics. A més, existeix una amenaça significativa de reversió dels assoliments feministes que tant d’esforç va costar aconseguir.

L’any 2020 representa una oportunitat excepcional per a mobilitzar l’acció mundial amb la intenció d’aconseguir la igualtat de gènere i la realització dels drets humans de totes les dones i nenes.

L’Observança del Dia Internacional de la Dona 2020 per part de les Nacions Unides tindrà lloc a la Secretaria de les Nacions Unides, a Nova York, el divendres 6 de març de 2020, de 10 a. m. a 12.30 p. m.

L’Observança té per objecte reunir les pròximes generacions de dones i nenes líders i activistes en favor de la igualtat de gènere amb defensores dels drets de la dona i visionàries que van ser indispensables en la creació de la Plataforma d’Acció de Pequín fa més de dues dècades. L’esdeveniment homenatjarà creadors de canvi de totes les edats i gèneres, i en aquest es debatrà entorn de la manera d’enfrontar de manera col·lectiva les tasques inconcluses de l’apoderament de les dones i les nenes durant els pròxims anys.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

tere moll

La fuga de cervells

Des que es va iniciar aquesta estafa anomenada crisi que ens han provocat les grans...

‘Directivas y empresarias. Mujeres rompiendo el techo de cristal’. Un llibre de Sara Berbel d’Aresta Mujeres.

Entrevista a Sara Berbel: “Avançar en l’autoestima, l’apoderament i la confiança en les pròpies possibilitats...

Dones en moviment, teixint trama col·lectiva

Dones en moviment, o moviments de dones construint trames de sustentació en temps de ferocitats,...