Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Catalunya: nou llibre en el debat sobre gènere i llengua / La Independent / Notícies gènere

La lingüista Carme Junyent, coordinadora del llibre Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere de la llengua catalana, critica en una entrevista a Vilaweb*, l’ús dels desdoblaments en masculí i femení, noms genèrics…entre altres canvis sobre llenguatge i gènere, que el moviment feminista ha estat impulsant fermament per a visibilitzar les dones en tots els àmbits socials, especialment en institucions i organismes públics, educació, salut… i  intents als mitjans de comunicació.
 
 
 
 
Junyent s’exclama: “Que s’acabi aquesta comèdia de desdoblar en masculí i femení!”
 

 
I afirma que: “Tot això sorgeix de la confusió entre els conceptes de sexe -que és un tret biològic dels éssers vius- i gènere -categoria gramatical que afecta el substantiu i determina la concordancia-. Una confusió i una voluntat de donar més presència a les dones que no han tingut en compte el funcionament de la llengua i que, en certa manera, l’han pervertit“.
 
El llibre Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere de la llengua catalana, coordinat per la lingüista Carme Junyent, recull les intervencions i anàlisi d’una dotzena de professionals durant unes jornades organitzades el 2010 pel Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades.
 
Per a Junyent les propostes del moviment feminista de Catalunya per a visibilitzar les dones en el llenguatge no tenen sentit. L’estratègia hauria de partir del fet que:”Hi ha molts usos que es poden canviar, que afecten el lèxic, no a la gramàtica. I, sobretot, cal tenir en compte que les gramàtiques són com són, al marge de les voluntats dels parlants. Ningú es pot inventar una gramàtica, ni tan sols una acadèmia. Aquesta arrogància és el que menys s’entén: suposar que es pot canviar una gramàtica a voluntat, això sí que és totalitari. (…) La dona hi ha de ser. I, si hi és, ja la veurem tots. És això, que s’ha de canviar la societat. I la llengua ja seguirà el canvi, si és que hi ha d’haver algun canvi.”
 
En la reflexió sobre la influència del canvi de llenguatge sobre la realitat diu: “…La llengua pot reflectir el món i la societat en què es parla. Si aquest món o aquesta societat canvien, la llengua es va adaptant a aquests canvis, perquè és un sistema molt flexible i es pot adaptar a qualsevol situació. Però que algú em citi un cas en què canviant la llengua s’hagi canviat la societat. Jo no en conec cap.”
 
També afirma que per l’evolució que ha tingut el català, el masculí és la forma no marcada i el femení, la marcada i que en el cas que fos a la inversa – tal i com succeeix- en un parell de casos al món ” això no té res a veure amb el comportament ni amb la visibilització; són societats tan masclistes com la nostra“.
 
*Entrevista a la lingüista Carme Junyet, que ha publicat el llibre, Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere de la llengua catalana. L’entrevista la va realitzar per a Vilaweb Bel Zaballa. 
 
 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Europa: Informe sobre la igualtat de gènere als mitjans públics / La Independent / Notícies gènere

La Unió Europea de Radiodifusors (EBU) ha publicat un nou informe, ‘All Things Being Equal’,...

Més Pau i menys Sida

Una campanya impulsada per la ICW (Comunitat Internacional de Dones que viuen amb VIH-Sida) La...

“A les dones encara se’ns considera éssers relatius, com si ens donessin permís per estar al món o com si existíssim en funció d’algú”

Imatges: Departament d’Interior En motiu del 25-N, entrevista amb Alba García, directora del Programa de...