Thursday 08 June 2023

Thursday 08 June 2023

Compartir

Catalunya: avantprojecte de llei que “dotarà d’independència” el Consell Nacional de Dones de Catalunya / La Independent / Notícies gènere

El Govern de la Generalitat ha presentat l’avantprojecte de llei que modificarà el Decret 65/2014 que regula el Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC). En ell s’hi “incorpora una composició del Consell més independent” i sense la presència del Govern de la Generalitat.

 

 

 

 

El Ple del CNDC ha començat amb un minut de silenci per les dues dones assassinades aquesta setmana a mans de les seves parelles.  Dol al qual ens sumem l’Equip de La Independent i les periodistes i comunicadores de la XIDPIC.CAT, representades al CNDC per Teresa Carreras.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó afirma que serà l’objectiu del proper executiu aprovar-lo com a acord de Govern. 

El CNDC serà un òrgan consultiu del Govern i el Parlament, amb  funcions de promoció de la participació i l’associacionisme de dones o proposar mesures als poders públics.

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) és l’òrgan col·legiat de participació i consulta de l’Institut Català de les Dones (ICD) que integra representants de 442 entitats en favor de la igualtat i la promoció de la dona, i treballa en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu. Promou la participació i l’associacionisme de les dones, incentiva el treball en xarxa i fa propostes sobre qüestions que afecten les dones i l’equitat de gènere.

La presidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i de l’ICD, Laura Martínez, ha explicat que s’ha iniciat una avaluació participativa de la de la llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes mitjançant l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), amb la propia implicació del CNDC i dos grups de treball de l’Observatori de la Igualtat de Gènere. També s’han reactivat dos grups de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista: el d’abordatge de les violències sexuals i el de tràfic i explotació sexual de dones i nenes.

La vicepresidenta segona del CNDC, Montse Pineda, ha subratllat que “tanquem un procés de treball amb el Govern actual. Ha estat una legislatura de molta feina interna i estem orgulloses de la feina d’incidència política que hem fet tant en el Parlament com en el Govern. Volem que el CNDC sigui una entitat amb autonomia i fonamental per generar política pública”.

Eugenia Bretones ha presentat el Projecte de millora del funcionament i reforma del Decret i ha explicat que “calia el reforç de la perspectiva democràtica i de rendició de comptes dels òrgans consultius del Govern. 

Neus Pociello ha posat de relleu que “arribem al moment que totes les entitats del CNDC puguem fer aportacions a la proposta d’avantprojecte de Llei per assegurar que CNDC sigui entitat de dret públic”. 

 

Grups de treball i ATD

Carme Riu, coordinadora del Grup de Treball Dones i Discapacitats, ha destacat que “Ja és hora que s’implementi una llei de l’economia personal per a que cada dona i persona pugui se autònoma”. Es tracta que les dones que fan feina de cures i atenció sense retribució passin a ser contributives i augmentaria així el PIB i la igualtat respectant la diversitat. 

Laia Rosich, del GT d’abordatge de les violències masclistes feu una crida a la participació per tenir més representació territorial en entre altres temes, la modificació de la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència masclista.

Montserrat Lorite, de l’Assemblea Territorial de Dones (ATD) de Lleida, ha explicat que es centren en l’abordatge post-covid. i que “ara és moment de cuidar les dones i tornar a fer projectes presencials on elles siguin protagonistes i les primeres beneficiades”.  També volen ser la veu de Lleida en el CNDC i visibilitzar les entitats de ponent.

Mònica Aldegunde, de l’ATD de Girona, ha explicat com els mitjans virtuals, activats per la pandèmia, han facilitat espais de coneixement i trobada. Rosa Llurba, de l’AT de Tarragona, ha assenyalat la dificultat de comunicació a causa de la pandèmia. 

Finalment el Ple del CNDC  ha ratificat la proposta de creació del Grup de Treball per les Relacions entre l’Administració Pública i les Entitats, i la incorporació de 9 entitats.

Budó ha finalitzat la seva intervenció al plenari del Consell amb un agraïment i comiat a les entitats que en formen part. “Com a societat tenim molts reptes però el CNDC ha fet bona feina, ha permès avançar en les polítiques de dones al nostre país i és una organització pionera”, n’ha destacat.

 

CNDC logo

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: la Covid-19 agreuja les desigualtats de gènere en els sistema de coneixement / La Independent / Notícies gènere

Assassinada la blocaire índia Shehla Masood

Gemma Mengual ha anunciat la seva retirada de la competició després de 26 anys