“Des de Ciutat de Mèxic, Cuernavaca, Ciutat Juarez….el nostre caminar per territoris que descriuen el dolor, la tristesa, la ràbia, la indignació i la saturació social” diu la periodista Lucero Mendizabal, autora de les fotografies que acompanyen aquest article.
El dolor de les dones pels segrestos a Durango. La Caravana per la Pau recull les veus de la por.
A la comunitat Vicente Guerrero, a l’estat de Durango, un grup de dones estava en silenci. Es miraven les unes a les altres després d’escoltar la pregunta d’Anabel, integrant de la Caravana del Consol que recentment havia arribat a l’entitat: “A quantes persones han segrestat en aquest lloc?”. Titubejant, una de les dones va respondre: “Ja hem perdut el compte”.
La freda nit de dilluns passat va rebre a Durango a les i els integrants de la caravana per la Pau i la Justícia. Procedent de Zacatecas, la comitiva va fer escala a tres comunitats duranguenses abans d’arribar a la capital de l’estat, on centenars de persones esperaven ja l’inici del míting a la Plaça d’Armes.
La Caravana va fer una parada a Vicente Guerrero, una de les rutes més perilloses de Durango. Aquí, la població l’esperava per manifestar el seu suport i explicar la situació de violència que pateixen a causa del crim organitzat i les forces federals i estatals.
“Què passa aquí? Alguna cosa passa i vostès no volen dir-nos res. Per què? “, Va inquirir Anabel a les dones que s’havien apostat a la vora de la carretera, vencent al fred i la foscor, per poder dialogar amb el comboi.
“Hi ha segrestats?”, Va qüestionar novament Anabel. Una de les pobladores va assentir. “¿Els segresten a les filles, a les noies?”. I una altra dona de la comunitat, amb una barreja de por i tristesa, va dir: “No. Es fiquen a les nostres cases i s’emporten als nostres nois i mai més tornem a veure’ls “.
“Netejar la sang i no curar la ferida”
Al poeta Javier Sicília una de les dones se li va acostar per explicar-li com pateixen les dones i nenes de la regió el segrest i l’assetjament sexual. Sofia va presentar a la seva filla Isabel, de 12 anys, i va denunciar: “La meva filla pateix assetjament sexual per part del seu professor a l’escola, l’hem anat a denunciar davant la directora i mai ens fa cas”.
Les dones els expliquen a la gent de la caravana que igual que Vicente Guerrero, els municipis de Fresnillo i Sombrerete són zones d’alt perill. Diuen que aquí, fa poc, elements de la Marina es van endur a 80 persones, suposadament eren sicaris.
“Això és com netejar la sang i no curar la ferida. No serveix de res, perquè aquí continuen ficant-se a les cases i traient els homes joves, noiets de 14 anys per emportar-se’ls com sicaris i reclutar-los per al crim organitzat, això és molt comú, fins i tot a la ciutat de Durango, a les colònies, se’ls emporta qualsevol grup de sicaris que passi per aquí “.
Més tard, cap a les 10 de la nit, durant el míting a la Plaça d’Armes de la capital de l’estat i davant unes mil 500 persones, dones i homes expliquent les històries personals i familiars de les atrocitats del crim organitzat i la complicitat de les autoritats de justícia. Les víctimes, les assassinades i els assassinats, desapareguts i “levantados” han començat a tenir nom i cognom.
Sicília va relatar que al viatjar de Sant Luis Potosí a Durango, també a la vora de la carretera una mare amb el seu fill de sis anys esperava a la Caravana. El pare del nen havia estat assassinat. El poeta va recordar llavors aquells versos de Miguel Hernández: “Andamos entre rastrojos de difuntos y la muerte de esos difuntos nos duele más que nuestra propia vida “. ( “Caminem entre rostolls de difunts i la mort d’aquests difunts ens dol més que la nostra pròpia vida”).
El poeta i alhora periodista va convocar a la gent: “Hem de “acuerparnos” en el Pacte Ciutadà, mantenir-nos units i anar al boicot i si cal a la resistència civil fins a transformar les institucions … No podem tenir més orfes ni més pares i mares sense fills”.
Zozobra
La Caravana del Consol segueix el seu rumb. El punt final d’arribada, Ciudad Juárez. L’objectiu: signar el Pacte Ciutadà per la Pau i la Justícia.
El transitar de caravaneres i caravaners es va tornar tens després de la notícia de l’atac de la Policia Federal al Centre de Drets Humans Paso del Norte(CDHPN), el passat diumenge a Ciudad Juárez, Chihuahua. Es tracta d’una de les organitzacions encarregades de la logística i la realització d’activitats de protesta previstes en la localitat fronterera.
A San Luis Potosí l’informe va caure com una galleda d’aigua freda. Pietro Consiglio, un dels organitzadors de la Caravana, ha acusat: “L’acte de Ciutat Juárez està dirigit contra el Centre de Drets Humans que ens ha de rebre, i tracta d’intimidar a la ciutadania de Juarez per a l’acte del 10 de juny”.
Durant els actes públics a San Luis, Javier Sicília va responsabilitzar a Felipe Calderón de la seguretat de les i els defensors de drets humans que participen en el CDHPN, així com de la protecció de la Caravana en el seu conjunt. “De què es tracta?” va desafiar el poeta.
En passar per Zacatecas, l’escriptor es va referir novament a l’atac: “A Ciudad Juárez, que és el signe més adolorit del país, s’ataca a un centre de defensa de Drets Humans. Quin missatge ens volen enviar? Des de la terra d’un dels millors poetes del país (Ramón López Velarde) els diem que els ciutadans de la Caravana som amants de la pau, ens convoca la llei i la justícia “.
Va exclamar: “Si el seu objectiu és acovardir-nos, s’equivoquen, ni el crim, ni la repressió ens faran retrocedir”.