El llibre “Leer y escribir en femenino” de Mª Ángeles Cabré ha estat presentat aquesta setmana davant un auditori ple. Les escriptores i acadèmiques Marina Subirats i Carme Riera han destacat el contingut de la publicació i aplaudit la iniciativa de l’Editorial Aresta.
De gènere s’ha escrit força i també han exisitit ja algunes col·leccions editorials, però aquesta producció no ha volgut només un contingut d’investigació, és per això que el to més proper i divulgatiu de la col·lecció “Aresta Dones” és totalment nou.
Si bé té un caràcter proper, s’ha treballat com sempre des del rigor, va afirmar la directora de l’Editorial Aresta, María Ángeles Viladot, en l’acte de presentació del primer llibre de la col·lecció: “Leer y escribir en femenino”, de Mª Ángeles Cabré.
A la presentació, realitzada davant d’un nodrit públic que va copar l’ampli espai de la Casa del Llibre, Cabré va recordar que la cultura és un dels espais on la dona ha estat i està relegada, on la meritocràcia no funciona. El seu llibre, precisament, és un retrat de les trampes que al llarg de la història se li han posat a la dona per impedir l’accés a la cultura.
Catalana, tot i que en castellà
Per la seva banda, Carme Riera, escriptora i integrant de la Real Academia de la Lengua Española, va dir que “Leer y escribir en femenino” és un llibre amè, que té molta gràcia, que està escrit en llengua senzilla i propera i que, a més a més, es sustenta sobre una gran quantitat de llibres i de coneixement.
En un moment fosc com l’actual, és d’agrair l’aparició de projectes nous i que parlen de coses que ens interessen, va comentar al seu torn l’escriptora Marina Subirats, qui, també, va recordar que les anteriors col·leccions que es van fer sobre gènere es van tractar d’edicions d’investigacions, d’una lectura més complexa, i que per això aquesta arriba a un públic més ampli.
També ha destacat que es tracta de la primera col·lecció editorial que sobre el tema de gènere es realitza a Catalunya, tot i que en principi sigui en castellà.
La lluita de la dona per la igualtat respecte a l’home ja porta anys, gràcies a la qual “moltes ja hem sortit de casa”, de manera que ara correspon tenir la capacitat de poder transmetre aquesta experiència a les joves, reflexionà. Aquesta col·lecció i el llibre de Cabré són part d’aquest afany.
Maria Àngeles Viladot va assenyalar que, per a ella, Aresta Dones no és una col·lecció més, sinó un projecte també personal que busca oferir un millor coneixement sobre gènere i fer que aquest coneixement sigui fructífer.
“En” femení
Aquesta última obra, Cabré busca diferenciar clarament la idea d’escriure “de” dones d’allò que s’ha anomenat “literatura femenina”, i d’allò que és per a ella rellevant que és escriure “en” femení, amb una mirada femenina que consisteix a col·locar a la dona en el lloc i amb la valoració que li correspon.
“No només no seguim estant molt lluny de la igualtat real i efectiva, sinó que no és segur que estiguem avançant cap a ella. La repetida i socorreguda idea que ‘és qüestió de temps’ ha demostrat la seva vacuïtat. De fet, en molts àmbits el que es dóna és un retrocés … Què és el que ha fallat?”, assenyala Laura Freixas al pròleg.
“Una obra instructiva, que ve a omplir un buit, escrita amb rigor i amenitat, i, com diuen els anglesos, thought-provoking (que indueix a la reflexió)”, afegeix.
Mª Ángeles Cabré va néixer a Barcelona, és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona i màster en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, a més de tenir estudis a la Universitat de Florència. És autora de la novel·la El silenci i dels llibres de poemes Gran Amor i Si calla el cantor, a més ha publicat biografies, traduït i editat diverses obres. Sempre ha tingut especial interès en la literatura escrita per dones.