Per Mary Loli Valenzuela i Julia L.Tremols. Món Comunicació
La primera edició de la BWAW a Barcelona, va ser un esdeveniment de referència en igualtat i apoderament de les dones.
El feminisme és un tema molt destacat en tots els àmbits de la nostra societat, un d’ells és el sector de la indústria. Amb l’objectiu de fomentar la plena i total participació i oportunitats de les dones en aquest sector, tant el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) com la Fundación INCYDE, de les cambres de Comerç de l’Estat Espanyol, van impulsar l’organització de la primera edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW).
Durant els dies 3 al 5 de març es van organitzar conferències i entrevistes en mans de diferents professionals de diversos sectors, com poden ser el sector educatiu i tecnològic. Entre altres participants, a destacar : Anna Mercadé, de l’Observatori Dona, Empresa i Economia; Sara González, de l’Associació Young Girls; Juan Costa, exministre de Ciència i Tecnologia; Inmaculada Riera, directora General de la Càmera de Comerç d’Espanya i vicepresidenta de la Fundació INCYDE; Sara Berbel, responsable gerent de l’Ajuntament de Barcelona; Mercè Conesa, Presidenta del Port de Barcelona; María Peña, consellera delegada d’ ICEX; Clara Arpa, presidenta del Pacte Mundial de Nacions Unidas per a Espanya, etc. L’acte de clausura el va presidir Jaume Collboni, primer tinent de l’alcaldía de l’Ajuntament de BCN, acompanyat per Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB; Blanca Sorigué, directora general del CZFB, José Luis Bonet, president d’Incyde i de la Cambra de Comerç Espanyola i Verónica Ollé, secretaria general de RTVE ( les sessions es van fer a la seu de TVE a Catalunya).
Integrar més dones a professions considerades masculines
Les conferències que es van portar a terme van ser molt diverses, però van estar totes enfocades a la implementació de la igualtat de gènere i la representació femenina. Per exemple, en el sector educatiu, s’hauria de presentar més referents femenins, sobretot en assignatures i professions estereotipadament masculines, per tal d’inspirar a les nenes d’avui a voler ser dones amb confiança cap al món professional. També, els aspectes de la tecnologia i de la ciència són molt importants en l’educació per incorporar una perspectiva de gènere i la igualtat de gènere. Però, no solament ajudar al fet que l’àmbit educatiu sigui coeducador, sinó també ser inclusiu i dirigit a totes aquelles persones amb algun tipus de discapacitat.
A la conferència “Cultural Worldwide Conflicts”, l’expresident Jose Luis Zapatero va felicitar a la societat espanyola, ja que cada vegada es transforma amb“respecte a la llibertat, igualtat i matrimoni igualitari”. A més, va honrar a totes aquelles dones pioneres que van aconseguir grans canvis perquè més dones tinguessin l’oportunitat d’arribar a on abans era difícil arribar com dona. En la conferència “Tribute to Pioneer Women”, Cristina Moreno, tinent coronel de la Guàrdia Civil va afegir que “en la seva professió hi ha una escassa representació femenina, però cal aprofitar les oportunitats per mostrar més presència femenina”.
Segons un estudi realitzat pel CZFB portat a terme al costat de la GESOP, amb l’objectiu d’analitzar la situació de les empreses del polígon de Zona Franca de Barcelona en materia d’igualtat de gènere, cal destacar que el 74% de les persones treballadores de la Zona Franca són homes i el 26% dones. Malgrat tot, hi ha més dones amb formació universitària: un 31% davant del 26% d’homes. I entre els càrrecs directius segueix predominant amb molta diferència el gènere masculí.
Totes les intervencions van anar en la mateixa direcció: com avançar en la igualtat de gènere. Tal com van les coses, com va subratllar Blanca Sorigué, la primera dona directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona: “El més important és augmentar l’autoestima. És a dir, que totes les dones hem de creure que podem aconseguir els reptes proposats i no fer cas d’aquelles veus que ens diuen el contrari”.
Per la seva part, Clara Arpa, com a responsable del Pacte Mundial de les Nacions Unides, va comentar que feia poc que havien presentat l’estratègia 2021-2023, “on donem molta importància la perspectiva econòmica social i mediambiental”. I va subratllar que: “la gent jove encara no pensa en clau de sostenibilitat. Però ja és el moment de consumir i produir de forma sostenible”.
Magdalena Valerio, ex-ministra de Treball i presidenta de la comissió del “Pacto de Toledo” del Congrés dels Diputats, va posar de relleu que “és fonamental normalitzar la corresponsabilitat en l’àmbit domèstic, per aprofitar el talent de les dones i evitar la seva sobrecàrrega de treball”. També va intervenir, per part de L’Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Catalunya, Carme Poveda, per a parlar de l’emprenedoria en femení.
La Barcelona Woman Acceleration Week, com altres conferències entorn de la igualtat, destaca que cal fer front al sexisme que vivim diàriament les dones i aconseguir la representació, justícia i igualtat que ens mereixem. A més vol convertir-se en una trobada de referència de l’apoderament de les dones, i es farà una vegada a l’any.
Consultar Vídeo a Youtube.
Per més info: consultar Economia Digital.