“La jornada ‘Barcelona, gènere memòria i espai públic’, proposa un diàleg des de la visió de la ciutat com un espai important on preservar la memòria col·lectiva, però sovint es on també es fan més públics els oblits, molt especialment els de les dones. Hi ha una part important d’aquesta memòria vinculada a esdeveniments viscuts a la ciutat de conflictes que no han estat prou resolts”, explica l’organització d’aquesta jornada que es durà a terme la tarda del proper 18 d’octubre del 2018, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Es tracta doncs, diuen, per una banda de poder fer justicia a través de la memòria viva que encara es pot rescatar i per altra, fer visibles els referents patrimonials dotant-lo de continguts que puguin ser viscuts per la ciutadania. La proposta és construir un mapa interactiu d’abast de l’àrea metropolitana que visualitzi els espais de referencia tant històrics com de memòria que ens permetin donar altres formes d’ús de l’espai present i futur. La creació de llocs simbòlics forma part de la recuperació de la memòria col·lectiva del passat i per tant és molt necessari incorporar la mirada de les dones.
“Volem obrir el debat de la ciutat viscuda com una oportunitat de recrear llocs per a la memòria i la generació d’experiències col·lectives que serviran per a la transmissió no només Intel·lectual, sinó emocional, del nostre passat col·lectiu des de la perspectiva feminista”.