La perspectiva interseccional desenvolupada per les feministes negres i el feminisme post-colonial, des de l’acció política de les seves activistes i gestores de coneixement (negres, indígenes, emigrants, lesbianes, majors, pobres, joves, entre d’altres), ubicades en “els marges o perifèria de la cultura/sistema occidental i occidentalitzat”, és una contribució a generar ecosistemes socials autoregulats i en equilibri des de la seva diversitat, que promoguin la connexió simbiòtica amb la terra i tots els éssers que l’ habiten.
Significa deconstruir el poder colonial, el seu control i coneixements etnocèntrics, canviar les visions i pràctiques hegemòniques que no reconeixen ni valoren la diversitat i promoure una expansió participativa vital que miri, senti, interpreti, gestioni, reguli i accioni al món sense exclusions, opressions i desigualtats.
Diverses són les iniciatives que s’estan desenvolupant amb aquesta finalitat. Una d’elles és l’empresa de Sara Cuentas Ramírez y Úrsula Santa Cruz, que des de la gran experiència i trajectòria professional han elaborat la metodologia “Interseccionalitat per al canvi en l’apoderament”, una eina política i tècnica que pretén contribuir a la implementació de programes, polítiques públiques, projectes i estratègies de colonials, des d’una mirada integral i holística de la condició humana. Aquesta metodologia analítica neix de la intersecció de la teoria i la pràctica, de l’activisme i expertesa professional de les autores, com a ciutadanes globals. Des de la seva acció amb diversitat de dones, espais socials, laborals, acadèmics i polítics en contextos transnacionals.
El fòrum-taller* pretén socialitzar la metodologia entre professionals i funcionariat interessat en emprendre alternatives per gestionar accions, estratègies, polítiques, programes i projectessocials des d’ un enfocament interseccional.
*Dimarts 1O desembre 2013. 09.30 a 14.00h al Centre Pati Llimona de Barcelona
Inscripcions: aio@aio.cat