La Fundació Calala Fons de les Dones organitza un seminari sobre Fonamentalismes, Drets Sexuals i Drets Reproductius que tindrà lloc de l’11 al 13 de desembre a la seu del IBEI, al campus de la Ciutadella, Universitat Pompeu Fabra, on hi participaràn dues defensores de drets humans llatinoamericanes: Morena Herrero, salvadorenca, i Mirta Moragas, paraguaiana, a més d’expertes europees. S’hi farà també la presentació del projecte “Estar embaraçada i parir a Barcelona” sobre l’experiència de l’embaràs de dones migrants dins del sistema de salut pública a la ciutat.
“L’arribada de Trump al poder el gener de 2017 va inaugurar una nova etapa en la política global en la qual es poden defensar sense embuts postures contràries als drets humans des dels governs de països democràtics i adscrits al sistema de les Nacions Unides. Postures que van en contra dels drets civils i polítics de grans sectors de la població. A diversos països d’Europa estem veient una batalla discursiva contra el Conveni d’Istambul, que estableix que els governs són responsables d’atallar la violència masclista, titllant-la d’ideologia de gènere. La victòria de Bolsonaro a Brasil, ha fet saltar les alarmes sobre una nova època que s’albira; que els resultats de les properes eleccions al Parlament Europeu podrien ratificar”, explica l’organització.
Afegeix què “l’acció coordinada internacionalment i ben finançada de grups fonamentalistes i anti-drets per influir als governs i les polítiques ve de molt abans. A Centreamèrica hem vist com en els últims 10 anys, acompanyats de procesos de pèrdua de democràcia, s’ha prohibit totalment l’avortament a Nicaragua i Hondures, països en els quals l’església té gran influència sobre el govern. A Polònia, des de 2015, s’han donat diversos intents de prohibir l’avortament. Viktor Orbán, president d’Hongria, és el principal representant dels líders de ultradreta europea en el poder, que defensa clarament discursos xenòfobs, homòfobs i masclistes, i legisla en contra dels drets humans”.
Per altra banda, “a l’Estat espanyol, també hem viscut intents recents de minar les polítiques de gènere per part del Partit Popular, amb l’exemple clar de l’intent de reforma de la Llei de l’avortament en 2013 per part de Gallardón. Intent frustrat gràcies a la mobilització del moviment feminista, i al suport que polítiques com aquesta o la del matrimoni homosexual tenen entre la població espanyola. No obstant això, els lobbies anti-drets segueixen actuant al nostre país, ara centrats en atacar directament a les organitzacions i activistes feministes que defensen els Drets Sexuals i Drets Reproductius”, diu aquesta Fundació.