7 Xarxes de la Fundació Anna Lindh (FAL) participen, del 10 al 14 d’abril de 2014, en una acció comuna a la ciutat de Taroudant (Marroc) sota el lema “L’art com a transformació social i intercultural”. Són de Bèlgica, Espanya, Irlanda, Luxemburg, Marroc, Tunisia i Suècia.
És la primera vegada que des de la FAL es fa una acció comú Inter réseaux amb la participació de tants països.
Aquesta acció comú, que vol ser participativa també per a la població de Taroudant aplegarà més de 60 activitats, des de tallers i presentacions fins a espectacles de carrer de mim, performances, teatre, música, activitats d’expresió visual, exposicions de bones pràctiques…totes elles en format reduït: Bèlgica presenta 8 projectes, Luxemburg en presenta 2, Espanya 16, Irlanda 10, Marroc 9, Tunísia 13, i de Suècia hi haurà 2 institucions com a observadores.
La coordinació de la Xarxa espanyola, la porta l’IEmed i per tant aquesta institució és també l’organitzadora per a tot l’Estat espanyol d’aquesta acció comuna. Val a dir que les xarxes de Marroc i d’Espanya, des de 2011 han incorporat una bona pràctica que consisteix en organitzar un espai per posar en comú les accions entre xarxes. Maria-Àngels Roque, Neus Fàbregas i Senén Florensa en són els responsables de l’IEMed.
“L’art com a transformació social i intercultural”
Sota aquest lema, es vol superar qualsevol barrera lingüística i una vocació clara de manifestar les situacionssocials compartides. L’acció comú que es pretén dur a terme , està orientada cap a la idea decompartir un patrimoni artístic conformat a partir de diferents iniciatives al voltant de la conca mediterrània. En paraules de l’organització:”Al llarg de tots els temps, l’art ha tingut la doble facultat de provocar canvis socials i de proporcionar una manifestació externa visible d’aquests. Sens dubte , aquest paper de l’art és l’avantatge principalque ofereix en moments de crisi com l’actual, tant a la regió àrab com a Europa. L’art, avegades rebel i reivindicatiu – precursor de canvis imminents – o altres vegades apaivagador – per la seva burla sarcàstica i pel seu testimoni de l’evolució social – serà present en aquesta nova Acció Comú entotes les seves formes i expressions”.
Objectius
Amb aquesta trobada es preté doncs, partint de la interculturalitat, propiciar una reflexió entorn de l’art i la societat, tant entre artistes amb experiència com entre grups novells, i així contribuir a promoure les formes i expressions de l’art euromediterrani. Potenciar les coneixences de veïnatge i entrar en contacte amb organitzacions d’altres països de la mediterrània amb interessos, que en trobar-se en aquests àmbits d’actuació comuns, promouen d’aquesta manera el networking i les coproduccions entre membres de les Xarxes FAL.
També, accions comunes com aquesta, serveixen per a connectar a la població com a ciutadania activa, visibilitzar les accions de la FAL, i formular i intercanviar bones pràctiques relatives al paper de l’art en els processos de canvi social als països euromediterranis.
Programa
Un programa tan extens d’activitats ha de comptar, sens dubte amb molts i diferents escenaris. la Ciutat de Taroudant (a uns 80 Km. d’Agadir) és idònia. Per espectacles de carra: la popular Plaça Assarag, les Places 20 d’agost i 6 de novembre, la Plaça Bab Lahjar. Per espectacles amb escenari: l’Amfiteatre de la facultat poli-dispciplinària, o la Sala de Magrib àrab, la del Complex sociocultural. Com a sales de conferències, les de: la Provincia, la Bachawiya; la de la Municipalitat. I per a instal·lacions i exposicions es compta amb la Galeria Bab Zorgan.
Les activitats de carrer seran a càrrec de: AREVA International, Limerick, Tanit Art, Association culturelle Theatre Nomade; Collectif Eclat de Lune; Umeå Legend Club, Umeå – Suède, ‘break danse
Les activitats festives públiques les realitzaran els grups: Dark Street Band, ECOLODIC, Barcelona, Claude Frisoni, Gagnants du concours + membres du reseau Belge,
Les exposicions que es podran veure: Association voix de l’enfant rural, une porte ouverte, Tani Art, douleur de l’artiste, i L’Institut Nacional de Belles Arts de Tetouan
Pera diferents públics hi hauran diveros tallers: Fundación Tres Culturas, Sevilla; IrenCultura Jocs de Pau, Barcelona; Fundación Libertas Internacional, Palma de Mallorca; Tigh Fili / Euro Child, Cork
Acting up, Skerries Co. Dublin; Peadar King, Cork; Songschool, Balbrigan; APAC; Association Soura; La Gerbe AMO + AWSA + Stedelijk Onderwijs Antwerpen; CCRN reportage sur le quotidien; Dar El Jem
Club Culturel Ali Belhouane; Jeunes Volontaires Tunisiens; Umeå Legend Club, Umeå – Suède; ‘break danse ATELIER ANIME; i CREART, Barcelona.
I com a tallers de creació: Rai Panagea, Barcelona; Musique Askeaton Contemporary Arts, Co Limerick, Musique; La compagnie des nouveaux disparus; Théâtre Nomade, Tquarqeb Nab; Eclats de lune; Club Tazuri pour la creation artistique; Dark Street Band; Association Théâtre Forum Tunisie, Théâtre;We Love Bizerte, Musique;Sousse Art; i ADENISO.
A banda hi hauran les presentacions de projectes en espais de reflexió.
Darrera reunió de participació de la Xarxa Anna Lindh de Barcelona
Maria Àngels Roque, Coordinadora de la Red Española de la FAL, i Carina Soriano, Secretaria RE FAL
L’ 1 d’abril s’ha celebrat, a la seu de l’IEmed de Barcelona, la darrera reunió amb les 6 associacions participants de la ciutat de Barcelona per enllestir temes de logística i reflexionar sobre esl objectius de l’acció comuna. La participació catalana és de 9 entitats i la total espanyola de 16 participants més 3 d’organització.
Reunió de participació de la Xarxa Anna Lindh de Barcelona
Les i els participants destaquen el valor tant cultural com de transformació social, d’actitut política d’aquesta acció de la RE FAL al Marroc, ja que tot i que ja s’han realitzat conjuntament diverses iniciatives entre les xarxes marroquina i espanyola, mai havien estat d’aquesta importància ni havien reunit més països.
Aquesta convocatòria ha estat un èxit fins i tot no previst per la organització. Es possible que després d’aquesta acció sorgeixin més treballs comuns, però des de la FAL no hi ha cap projecte previst de continuïtat, ja que s’espera que les realcions es facin entre les pròpies associacions participants de la xarxa.
Es demana també a l’organització, un lloc i un espai per poder presentar totes i cadascuna de les associacions participants dels 7 països i poder extraure idees en comú, ja que és molt clar per a totes i tots que no es tracta de l’assistència a un festival, sinó ben al contrari de la participació d’una acció comuna amb voluntat de transformació social i cultural.
Reunió de participació de la Xarxa Anna Lindh de Barcelona