Les nenes i les disciplines STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques)
Quarta edició de Greenlight for girls (g4g)
Les nenes de l’Estat espanyol estan descobrint els estudis STEM. La ciència, les matemàtiques, la tecnologia i l’enginyeria, no són ‘cosa de gènere’. Ni tampoc matèries avorrides.
Per tal d’eliminar estereotips i fomentar entre les nenes l’interès pels estudis STEM, el 14 de desembre de 2019 va tenir lloc a Andalusia la quarta edició de Greenlight for girls (g4g) que se celebra a Espanya, promoguda per la Junta d’Andalusia – representada per la directora general d’Economia Digital i Innovació de la Junta, Loreto del Valle -i liderada per l’organització internacional sense ànim de lucre, greenlightforgirls (g4g) i per Cisco (Partner Global d’g4g).
Amb l’ajuda de més de 100 voluntaris, més de 1.000 noies d’entre 11 i 15 anys, que van participar en més de 40 tallers pràctics en set universitats públiques i la Casa de la Joventut de Cadis.
Van aprendre sobre Internet, a configurar una xarxa sense fils, a imprimir un accessori en3D o a extreure el seu propi ADN, entre altres activitats.
Reduir la bretxa de gènere en els estudis STEM
En el transcurs d’aquesta edició es va assenyalar que Institucions, agents socials i empreses han de col·laborar per reduir la bretxa de gènere en STEM, ja des infància i es corraborà ??que cal inspirar la propera generació de dones STEM “.
En aquest sentit un dels programes que promou Cisco per a la formació en tecnologies digitals de joves estudiants d’ambdós gèneres i de treballadors en actiu amb diverses iniciatives de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) és el Cisco Networking Academy (NetAcad).
Es tracta d’un programa emmarcat en Digitalitza on ja s’han format a 200.000 estudiants espanyols (més de 26.000 dones) des de l’any 2000.
Dificultats per trobar personal qualificat
Encara que s’estima que entre 2017 i 2022 la digitalització crearà 1,25 milions de llocs de treball a l’Estat espanyol, una de cada quatre companyies tecnològiques té dificultats per trobar personal qualificat com: Enginyers informàtics, especialistes en Big Data, ciber-seguretat, xarxes o robòtica.
“Està demostrat que les organitzacions que inclouen a les dones en la seva gestió aconsegueixen millors resultats, a més d’ajudar a superar el dèficit de professionals”, apunta Andreu Vilamitjana, director general de Cisco Espanya.