FemArt neix l’any 1992 amb la voluntat de donar visibilitat al treball de les dones artistes de la ciutat i del país, essent el col·lectiu organitzador de la Mostra d’art de Ca la Dona. Aquesta exposició és un tast dels resultats del seu treball.
Hem parlat amb Leia Goiria del col·lectiu feminista FemArt de Ca la Dona, que organitza la Mostra des de fa 25 anys. La Mostra és d’una temàtica diferent cada any, d’acord amb les inquietuds ideològiques, polítiques i socials del feminisme.
Ens explica que aquesta exposició anomenada 4X4 està formada per 4 artistes, alguna d’elles ja ha participat en alguna de les Mostres, i els hi han volgut oferir l’espai. L’exposició s’ha treballat sota un comissariat conjunt entre les artistes i FemArt.
La cloenda, el 31 de gener de 2020, serà amb una performance i participació de les artistes i serà la darrera oportunitat per veure la mostra.
Ens remarca Leia Goiria, que és important que a través d’aquesta exposició coneguem algunes de les 800 artistes participants a les diverses mostres, moltes de les quals han obtingut visibilitat i reconeixement a la ciutat de Barcelona i a l’estranger. Aquest és el cas de Lesley Yendell. Les altres tres artistes són: Louise Sudell, Denys Blacker i Juliette Murphi.
FemArt està a disposició de les artistes i sempre estan obertes a oferir la sala a exposicions col·lectives que tinguin temàtiques feministes i noves propostes artístiques que hi estiguin relacionades.
Per a FemArt es tracta de generar un espai de reflexió sobre la producció artística i el paper de la dona tant professional com amateur. Hi FemArt ho fa: “acostant pràctiques artístiques a un públic àmpli i divers; creant un espai d’intercanvi, desenvolupament de pensament artístic i reflexionant sobre les tendències de l’art des d’una perspectiva feminista”.
La Mostra (pintura, fotografia, escultura, vídeo, instal.lació, performance, etc. ), a banda de programar activitats de participació, debat i reflexió teórica també serveix per dinamitzar debats feministes, critiques radicals contra el patriarcat i per fer propostes de nous paradigmes relacionals. És a dir, al mateix temps que es dona visibilitat a les artistes s’està creantar un espai de reflexió en art en clau feminista. Així s’estableixen vincles entre artistes i expertes d’art contemporani i artistes amb dones que volen conèixer més a fons les diverses pràctiques artístiques. D’aquí sorgeixen intercanvis, xarxes de dones artistes i recuperació de material, digitalització i facilitació de consulta pública.
L’exposició col·lectiva 4X4
(En elaboració)
Tot seguint el recorregut de la sala – entrada de Ca la Dona, ens trobem amb aquest espectacular i precisionista quadre de
Juliette Murpphy, Existir és resistir
Existir és resisitir
Tècnica mixta
100×100 cm
2019
Tot seguit ens espera l’obra Fruit de l’atzar (1998 – 2018) de Dnnys Blacker
Fruit de l’atzar
(1998 – 2018)
Lona pintada, ceràmica, filferro,
cable de plàstic i coure, cartró,
interruptors, bombetes de cotxe,
transformador de 12V
(2,70 x 4,70 x 0,41 m)
De Lesley Yendell, al mig de la sala, et trobes, et topes amb l’obra A clean sweep
A clean sweep
Tècnica mixta
360 x 85 x 140 cm
2019
Proposta de petjada en temps real és l’obra que presenta Juliette Murphy
Proposta de petjada en temps real
Edició de 33 xilografies sobre papaer Somerset
76 x 56 cm
2019
De Louise Sudell Anfiteatre de la Contemplació
Anfiteatre de la Contemplació
Goma negra, marbre blanc
280 x 140 cm
2018
Categorem és una altra proposta de Juliette Murphy
Categorem
Tècnica mixta
200 x 54 x 65 cm
2018